USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Молитва волинянина звучала в різних куточках України

6 Жовтня 2015 12:10
Акафіст «Нерушимій Стіні», який написав волинянин Віктор Гребенюк, літературний редактор інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії, правили під час всеукраїнського хресного ходу з цим образом. 25 вересня шлях учасників унікальної акції проліг і через Волинську єпархію.

Про це повідомили у прес-службі єпархії.

З благословіння єпископа Коломийського і Косівського Юліана він розпочався 21 вересня у храмі Святої Софії – Премудрості Божої с. Верхній Ясенів Коломийської єпархії, пройшов прикордонними землями всієї країни і завершився 1 жовтня там же, в Карпатах. Священик і миряни з різних країв нашої Батьківщини зупинялися біля придорожніх хрестів і капличок, подекуди в церквах, а в столиці – на Софійській площі та проводили молебні за Україну, служили акафіст Пресвятій Богородиці перед Її образом «Нерушима Стіна».

«Нерушима Стіна», або ж «Оранта», – велетенська центральна ікона київського собору Святої Софії, головного храму Русі-України (ХІ ст.). Вона зображає Діву Марію, Яка уособлює всю Церкву, в молитві до Господа. Після численних руйнувань і перебудов лише вівтарна стіна з цим мозаїчним ликом залишилась непорушною, тому він отримав таку назву. З часів Визвольної війни під проводом Хмельницького відомо народне повір’я, що доки стоятиме у Софії «Нерушима Стіна», стоятиме столиця і вся Україна, велич Київської Русі відновиться.

З тієї причини було вибрано такий маршрут і саме з цією іконою: молільники в тривожний для Вітчизни час наче вибудовували духовний мур навколо країни.

Акафіст «Нерушимій Стіні» – один із перших в українській церковній літературі поетичний римований твір цього жанру (досі, всупереч грецькій традиції, вони в нас були прозовими). Брошуру випустив єпархіальний видавничий відділ «Ключі», яку можна придбати у його книгарні-бібліотеці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Кріс Показати IP 6 Жовтня 2015 14:23
ПГМ
Віталій Показати IP 24 Вересня 2018 09:53
Дайте конкретні посилання де можна замовити акафіст.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus