USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Московсько-українська війна: якою була перемога майже 4 століття тому

11 Вересня 2015 19:00
Конотопська битва 9 липня 1659 року – це яскравий приклад перемоги української зброї, коли союзна козацька армія завдала нищівної поразки російським загарбникам.

Найцікавіше те, що передумови битви більше ніж 300-річної давнини нагадують події на сході України весни – літа 2014 року.

Третій захід із циклу «Перемоги української зброї», який був присвячений Конотопській битві 1659 року, відбувся 10 вересня 2015 року у Волинському краєзнавчому музеї.

Його гостями були учні Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, наукові працівники Любомльського краєзнавчого музею та інші відвідувачі. Воєнна історія дуже актуальна саме зараз, коли найкращі сини України уже понад рік захищають нашу державу від східного агресора, - кажуть організатори.



Тривалий час українська земля була розтерзаною поміж різними окупантами. Кожний із них намагався знищити нашу історію та культури. Українців переконували у тому, що вони не є окремим народом і не здатні створити власну державу.

Усіх, хто не погоджувався з цим дискредитували, звинувачували у націоналізмі і фізично знищували, як особливо небезпечних ворогів влади. Найстрашнішим була те, що імена цих людей обливали брудом і викидали з історії. У шкільних підручниках панувала пропаганда, яка й досі продовжує отруювати душі мільйонів українців.

Намагаючись відновити справедливість, Волинський краєзнавчий музей, започаткував цикл заходів «Перемоги української зброї», які присвячені маловідомим битвам українського війська.



Про передумови і хід Конотопської битви розповідав науковий працівник Богдан Зек.

Він акцентував увагу на тому, що події більш ніж 300-річної давнини нагадують теперішню ситуацію на сході України. Усупереч прагненням Московського царства контролювати Гетьманщину, Іван Виговський обрав європейський вектор у своїй зовнішній політиці, підписавши у 1658 році Гадяцький договір з Річчю Посполитою.

У відповідь на це московський цар підтримав опозиційно налаштованих козацьких старшин і почав уводити війська на територію Лівобережної України.

У війні з Московією Гетьманщину підтримала Польща та Кримське ханство. Вирішальна битва московсько-української війни відбулася неподалік міста Конотоп 28 червня 1659 року.

Під час битви союзна козацька армія розгромила чисельно переважаючі війська противника. Москва почала готуватись до оборони.



Однак, Івану Виговському не вдалось закріпити перемогу через політичні чвари у середині Гетьманщини і несприятливу міжнародну ситуацію. У зв’язку з цим Виговський відмовився від булави, а Лівобережна Україна знову була окупована російськими військами.

Захід супроводжувався фотодокументальною виставкою, де були представлені портрети політичних діячів і полководців, копія документу 1634 року із підписом Івана Виговського, карти того часу та інші матеріали.

Богдан Зек також представив реконструкцію зовнішнього вигляду вояків, які брали участь в битві. На заході була представлена і виставка артефактів, яка складалася із фрагментів холодної зброї, гарматних ядер, різноманітних козацьких люльок, порохівниць та інших експонатів.

Чи не найголовнішим гаслом заходу, стала думка про те, що сила українців завжди була у їхній єдності, завдяки цьому ми перемагали тоді, переможемо й зараз.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анатоль_ Показати IP 11 Вересня 2015 19:32
Щось навимислювали такого чого не було, бо я про таке навіть не чув ніколи.
Анонім до Анатоль_ Показати IP 12 Вересня 2015 00:30
Було це. Правда там воювали з росіянами татари разом з поляками і частиной українців, яка слугувала полякам.
Людина Показати IP 11 Вересня 2015 20:37
Тобто жодного історичного матеріалу та підтвердження... Як вже цей лохотрон дістав, коли вже це закінчиться? Я колсь вважав що патріотизм - це робота на благо держави (народу). Мабуть був не правий!
знесилений зневірою до Людина Показати IP 11 Вересня 2015 23:36
Все ти правильно вважав: патріотизм - це робота на благо держави і її народу. Але наші спритні владці всіма своїми діями і маніпуляціями з людьми сплюндрували зміст цього слова. І це щохвилинно робиться: вперто вбивається в голови люду всяка ахінея через усі можливі засоби інформації з метаю само-піару, що набув небаченої хворобливої форми. А хіба можна сподіватися на щось інше від зажирівших за десятиліття організмів відірваних від простих людей і їх щоденних проблем? Ці солодкі петріоти і кулявлоби з їх свитами в погоні за корисливою і власною жадобою готові на все. Їм на$рати на нашу історію, віру, мову, культуру, людське життя і здоров'я, економічні проблеми і майбутнє нашої країни.
В.М. Борсук Показати IP 11 Вересня 2015 20:39
Тривалий час українська земля була розтерзаною поміж різними окупантами. Кожний із них намагався знищити нашу історію та культури. Українців переконували у тому, що вони не є окремим народом і не здатні створити власну державу. Шкода ,що про це забували наші українські мужновладці протягом 22 років незалежності ! Своєю бездіяльністю вони створили умови, що привели до сьогоденних кривавих подій !!! ГАНЬБА їм і суд народу !!!
краєзнавець до В.М. Борсук Показати IP 12 Вересня 2015 09:43
Підтримую стовідсотково. Нормальна нація та її свідомі представники поважають свою історію, виробляють плеяду своїх героїв та героїчних подій, щоб виховувати підростаюче покоління в гордості за свій край, а ми все повторюємо московські байки, де Волинь, та й Україна була окраїною, а не центром Європи, землею, події на якій в значній мірі впливали на хід європейської історії. Наші сусіди поляки, та й вже і білоруси, навіть із своїх поразок знаходять позитивні висновки для виховання патріотів. Чому ми більше віримо бузинам та табачникам, ніж своїм історикам, архівним документам?
Хлоп до краєзнавець Показати IP 12 Вересня 2015 10:03
За позитивним висновком Конотопськоi битви ходить не треба: зрадника у владi поляки використали та вбили, тисячи воякiв загинули, а за що, то Ви напишiть, добре? Оцим хлопцям, курсантам, розкажiть, що стало з державою Украiна пiсля битви.
Лучанин Показати IP 16 Вересня 2015 14:54
Гетьманщину знищило чванство і популізм крикунів, які всі хотіли бути гетьманами. Ми українці самі винні, не має у нас єдності. Ще Шевченко казав: "Брати мої обніміться". Давайте не будемо бидлом, не звинувачуймо тільки владу. Які ми така й Україна !!! А відроджувати історію таки треба. Побільше б таких заходів проводилося !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus