USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині обстежать ліси, аби виявити уражені шкідниками зони

17 Березня 2016 08:15
Зміна кліматичних умов на Волині посприяла розповсюдженню шкідників лісу. Як наслідок, в області у півтора рази збільшилася площа заражених масивів. Науковці спостерігають тенденцію до погіршення стану волинських лісів. Аби взятися за вирішення проблеми – лісівники краю проводять обстеження й готують єдину карту-схему заражень лісових насажень.

Нагадаємо, нещодавно Інформаційне агентство Волинські Новини інформувало про те, що у волинських лісах «завелися» шкідники, які за три місяці знищують здорове дерево.

Для того, аби з’ясувати масштаби зараження Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства запросило науковців державного підприємства «Поліський філіал УкрНДІЛГА».

Торік вчені дослідили лісові масиви п’яти лісгоспів ВОУЛМГ – ДП «Ківерцівське ЛГ», ДП «Камінь-Каширське ЛГ», ДП «Камінь-Каширськагроліс», ДП «Любешівське ЛМГ та ДП «Прибузьке ЛГ». Цього року наукова експедиція продовжила вияснення причин всихання сосни у ДП «Городоцьке ЛГ», «Маневицьке ЛГ», «Колківське ЛГ».

«Коли дерева вже хворі, то їх пізно рятувати, адже деревина синіє і втрачає якісні показники. Відповідно, вона непридатна для ділового використання (використання для виробництва). Ми побачили, що в лісах присутній комплекс шкідників: короїд вершинний, лубоїд сосновий, синя соснова златка, короїд шестизубий (стенографа), рагій ребристий, коренева губка й інші. Як наслідок, ці шкідники спричиняють хвороби у дерев.

Для того, аби зберегти хоча б частину хворих дерев, потрібно якнайшвидше провести санітарні рубки. Зрізаний ліс необхідно вивезти для переробки, а хвою і рештки кори спалити. Якщо ж цього не робити, то будуть заражені ще більше територій. Небезпека може бути і для «дерев майбутнього», які знаходяться у безпосередній близькості з хворим лісом», - розповідає старший науковий співробітник ДП «Поліський філіал УкрНДІЛГА» Василь Бородавка.

Як інформував начальник ВОУЛМГ Олександр Кватирко, від лісових шкідників постраждали ліси у Київській, Житомирській, Рівненській областях.

Тому, аби розробити план заходів щодо ліквідації проблеми на Волині, в управлінні ВОУЛМГ видали розпорядження провести обстеження лісових масивів та створити карту-схему уражених зон. На це дали місяць часу.

Варто відзначити й те, що, зі слів науковців, декотрих із шкідників, раніше у поліських лісах не було.

Зауважимо, що на початку 2016-го року ІА Волинські Новини інформувало про те, що хвороби та шкідники вразили 4% волинських лісів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
АС Показати IP 17 Березня 2016 08:58
Клоуни, є хімічні засоби захисту лісів від шкідників, як в цілому світі. Обробляють ліси надземними механізмами (гвинтокрил,літак,дельтаплан) В нас це послужить причиною для масового вирізання лісу.
еко Показати IP 17 Березня 2016 09:13
Як за зиму у тих короїдів апетит підвищився. Було 4% враженого лісу, виявиться 64.
Лана Показати IP 17 Березня 2016 09:45
Вже вирубують і вивозять ліс обгорілий і здоровий (під видом горілий), ще їм мало, то потрібно і хворий ліс вирубувати і продавати. Сволота!!
alex Показати IP 17 Березня 2016 10:15
"Хворий" ліс простіше знищувати, ніж здоровий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus