USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині руйнується стародавній маєток – історична пам’ятка

21 Вересня 2015 10:01
Унікальна історична пам’ятка, якій уже понад 100 років – маєток Генріха Керни, останні двадцять стоїть пусткою, – написав у листі до Інформаційного агентства Волинські Новини Юрій Устимчук.

Йдеться про будівлю у селі Холоневичі, що у Ківерцівському районі, яка, за правильної її експлуатації, може приносити кошти у сільський бюджет.

"З року в рік зовнішній вигляд та стан цього маєтку стає все гіршим. Прикро, якщо ця пам’ятка зникне так, як свого часу у 1960 роках комуністи розібрали 200-річний костел на побудову колгоспної комори", - написав автор.



До слова, костел був ровесником Липненської церкви (1770 року).

На думку Устимчука, маючи такі ідеальні умови для розвитку туризму та вклавши кошти у реставрацію маєтку, може стати щось на зразок Качанівського палацу. Або ідеальне місце для проведення різних конференцій та круглих столів, які останнім часом стало популярно проводитиближче до природи.

А поки залишається тільки мріяти та надіятись, що ніхто не зруйнує цю пам’ятку і прийде час, коли знайдуться кошти на її реставрацію.

Зазначимо, що Холоневичі – це поліське село зі своєю тривалою історією (з 1577 року) та чудовими пейзажами навколо нього.

І хоча на початку 2000 років тут були спроби займатися зеленим туризмом, зараз їх закинули.



Довідково.

За свідченнями старожилів маєток був побудований на початку 20-их років ХХ століття осадним польським паном Генріхом Керною. Керна пробув у Холоневичах до 1939 року і за час його "правління" у селі була розбудована потужна інфраструктура: школа, стайні та інші господарські приміщення, а також був посаджений великий сад та була викладена дорога із бруківки, якою користуються і до цього часу та яка знаходиться в ідеальнону стані.

Після кривавих подій Волинської трагедії 1943 року на території маєтку стояв гарнізон НКВД, який до кінця війни і у повоєнні роки проводив в навколишніх лісах карально-винищувальні рейди проти вояків УПА(багато з них було закатовано і розстріляно саме в стінах колишнього панського дому). Потім у цій будівлі був медичний пункт, а з кінця 50-х років відкрилася Холоневицька дільнична лікарня з родильним залом і палатою для породділь, і аж до початку 70-х років у Холоневичі приїзджали народжувати жінки з Липно, Знамирівки, Гораймівки, Майдану і Осови. Після закриття лікарні, в одній частині будівлі почала діяти лікарська амбулаторія, іншу частину використали під квартири для приїжджих лікарів і вчителів, згодом ще почав працювати побуткомбінат, де надавали послуги з пошиття одягу і ремонту побутової техніки. З того часу, як амбулаторію «переселили» у новозбудоване приміщення лікарні, а побуткомбінат закрили - будівля стоїть пусткою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
журналіст з Володими Показати IP 21 Вересня 2015 10:24
Для Волині руйнування памяток архітектури та побуту вже " добра " традиція ! Приміром у Любомлі знищили будинок в якому народилася Наталія Ужвій. В одному із сіл Володимир-Волинського району розібрали столітній вітряний млин В Устилузі руйнується садиба Білянкіних...... Запитання до Волинського управління культури - якого х....., ви там " шановні" держслужбовці сидите і за що отримуєте зарплату. Може одірвете свої дупи від крісел і поїдите по області , ознайомитеся з ситуацією , повідомите громадськість... Також і адміністрацію Волинського краєзнавчого музею прихопіть із собою там теж є заслужені діячі "местной " волинської культури. От і нехай всі і відстоюють наші памятки !!!
Луцьк Показати IP 21 Вересня 2015 15:56
Так само садиба польської письменниці і актриси Габріелі Запольської, що у Прилуцькому Ківерцівського району. Лишились одні руїни стін - а хіба ж то не пам'ять? За кордоном знають і шанують видатну людину, а волинякам до своєї історії - наплювати. Де ті управлінці з культури? І чому ніколи на ось такі повідомлення немає відповіді-реакції? Можливо, варто виданню пересилати ці дописи тим, хто зобов'язаний опікуватись вирішенням цих питань, вони ж бо, бідні та нещасні, такі запрацьовані, що такі повідомлення не мають часу читати.
свояк Показати IP 21 Вересня 2015 17:14
А шо вони там в тому оласному управлінні і обласному музеї роблять , чим займаються, за шось таки зарплату отримують.То для чого така обласна культура нам треба- може розігнати як в Грузіїї чи шо ?
кап Показати IP 21 Вересня 2015 17:44
Чинуші хочуть хабарів, пити каву, накрасити манікюр і уявити себе великим цабе!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus