USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині священик поставив пам'ятник останньому царю перед приходом більшовиків

11 Липня 2015 19:00
У селі Оленине, що у Камінь-Каширському районі на Волині, батюшка поставив пам’ятник царю Миколі ІІ.

Про це пише Наталка Слюсар у своїй статті на «Вісник+К».

Перше, що привертає увагу при в’їзді до села – величний храм на пагорбі. Його три куполи сріблом виблискують на фоні неба. «Благодатне місце», – мимоволі приходить думка.

Який же тут порядок – трава викошена, дрова рівненькими рядочками складені під навісом, квіти висаджені. Біля храму – пам’ятник. Підходиш ближче – і німієш. Це пам’ятник останньому російському царю Миколі та його сім’ї!

Що ж пов’язує Оленине і царську родину? Як сказав голова сільської ради Олександр Сидорук – нічого.

– Наші люди й самі дивуються, навіщо батюшка цей пам’ятник поставив. Наш храм названо на честь святого Іова Почаївського, – каже Олександр Віталійович. – А пам’ятник царській сім’ї з’явився у 2013 році до річниці Хрещення Русі.

Отець Леонід пояснив це тим, що то був останній цар перед приходом більшовиків, сім’я якого прийняла мученицьку смерть. Люди розказують, що навіть у його хаті висять портрети царської сім’ї.

За своє життя праведний Петро побудував десятки церков.

Храм в Олениному носить ім’я Іова Почаївського. Цей святий жив у період, коли наші землі насильно окатоличували. Він був ігуменом у Дубенському монастирі, потім перейшов служити у Почаївську лавру. Був великим подвижником та борцем за православ’я, за віру і волю рідного народу.

Сам отець Леонід родом зі Старовижівського району. В Оленине приїхав служити років 15 тому. Саме завдяки йому у селі з’явився храм. Це ще одна особливість Олениного – люди тут століттями жили, а церкви своєї не мали, ходили у сусіднє Боровне. Чому так, ніхто сказати не може. Припускають, що загалом село, яке спочатку називалося Жирово, було маленьким, розрослося лише після війни, коли сюди попереселяли люд з навколишніх хуторів.

Спочатку отець Леонід правив службу у звичайній селянській хаті. На храм же гроші збирали всім миром. І збудували на славу Божу.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus