USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.92

На Волині змагались юні рятувальники зі всієї країни. ФОТО

1 Вересня 2012 13:33
Видовищний захід став фінальним етапом районних (міських) та обласних (Кримського республіканського) зборів-змагань юних рятувальників.

Про це повідомили у прес-службі ТУ МНС області з посиланням на «Урядовий кур’єр».

У поліський регіон рятувальників покликали керівники Міністерства надзвичайних ситуацій України та Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки». Підготовка до цих змагань, кажуть, може стати взірцем того, як нині потрібно працювати з найдорожчим, що має суспільство, — дітьми.

Місце проведення змагань обрали не випадково. Як зазначив начальник управління МНС в області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук, збірна Волині тричі перемагала у таких змаганнях, не раз була серед призерів.

Протягом тижня в напруженій боротьбі інтелекту та м’язів дві сотні дітей з усіх областей України та їхні гості з Польщі, Росії, Словаччини виборювали головний приз — путівки у табір відпочинку «Артек».

Основними завданнями, які поставили організатори дійства, були підвищення рівня знань дітей та молоді з питань безпеки життєдіяльності, їхньої практичної підготовки до дій у надзвичайних ситуаціях, фізичної та психологічної підготовки.

У напруженій, але продуманій програмі, були також вправи та етапи, що сприятимуть профілактиці дитячого травматизму, залученню дітей та молоді до занять прикладними видами спорту. А ще готують людину до дій у надзвичайних ситуаціях, надання само- та взаємодопомоги під час проведення рятувальних та інших невідкладних робіт під час ліквідації наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха.

Чимало уваги також приділили виконанню спеціальних завдань з пошуку, деблокування, надання першої невідкладної медичної допомоги та транспортування постраждалих з використанням найпростіших механізмів та пристроїв аварійно-рятувального призначення тощо. Одне слово, у формі змагань перевіряли, як хлопці і дівчата готові до дій в екстремальних ситуаціях.

«Щодоби підрозділи МНС України гасять — вдумайтеся тільки! — двісті пожеж! І кожна з них — випробування для людей, які опиняються близько до місця несподіваного загоряння», — розповіла начальник відділу роботи із ЗМІ та громадськістю територіального управління МНС у Волинській області Ірина Варварук.

«Від них, як і від іншої біди, не застрахований ніхто з нас. Тому з малих літ маємо вчити наших дітей правил безпечної поведінки, вміння брати на себе відповідальність і адекватно та кваліфіковано діяти в нестандартних ситуаціях», - додала вона.

Такої самої думки і начальник гірської пошуково-рятувальної служби з Івано-Франківщини голова обласного руху «Школа безпеки» Олег Ковтун, який на змаганнях виконував функцію заступника головного судді.

«Щороку наша служба, в якій працює півсотні рятувальників, знаходить у горах і не дає загинути в середньому двом-трьом сотням людей. Як правило, молодим, які ще принесуть чимало користі. А у 2008-му, який запам’ятався руйнівною повінню в Карпатах, врятували 625», — розповів він.

«На відміну від Росії, яка має два навчальних заклади, що готують гірських рятувальників, кадровий резерв мусимо брати з тих, хто отримав належний гарт у русі «Школа безпеки». Для переможців змагань юних рятувальників, до речі, передбачений позаконкурсний прийом до навчальних закладів МНС України. І вже понад сотні їх нині несуть службу в частинах рятувальників», - висловився рятувальник.

Протягом збору-змагань ні дітям, ні їхнім наставникам часу для відпочинку майже не було. У разі, якщо діти не змагалися, то проходили психологічні тестування для визначення рівня підготовленості учасників збору-змагання щодо самоаналізу, вміння робити вибір та брати на себе відповідальність, знаходити вихід із скрутних ситуацій, розуміти мотиви поведінки навколишніх, працювати в команді та орієнтуватися в надзвичайній ситуації тощо. Якщо завершувалася робота із психологами, то розпочинався «круглий стіл» «Молодь — за безпечний світ», тренінги з профілактики розповсюдження ВІЛ серед молоді та формуванні навичок відповідальної поведінки «Дбаю про себе».

Але змагання таки залишаються змаганнями. Першу сходинку на п’єдесталі пошани посіли представники Тернопільської області, які й поїдуть відпочивати на берег Чорного моря. Другими і третіми були відповідно команди юних рятувальників Миколаївської та Луганської областей.

«Побачене вразило!» — лаконічно прокоментував дійство на Волині Любомир Бетуш, керівник центру підготовки і перепідготовки кадрів словацького міністерства надзвичайних ситуацій. «Приїду додому — розгортатимемо такий самий рух у моїй країні!», - наостанок додав він.

Фото: ТУ МНС в області

Право запалити вогонь отримала одинадцятирічна Марійка Курилюк, яка врятувала трирічного односельчанина і стала переможницею Всеукраїнської акції «Герой-рятівник 2011 року»


Етап бойового розгортання передбачає і гасіння полум'я порошковим вогнегасником



Перші старти на зборі супроводжувалися усмішками, які наприкінці змагань перетворилися у легкій біль в натруджених м'язах



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus