USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Науковці закликають українців та поляків до примирення. ФОТО

10 Липня 2013 17:45
Виставку, присвячену 70 річниці подій 1943 року на Волині, презентували 10 липня у Волинському краєзнавчому музеї.

На виставці демонструють документи та матеріали, які стосуються витоків конфлікту, спогади, які власноруч написали волиняни-очевидці трагедії, документи про етнічний склад населення Волині станом на 1943 рік, діяльність Армії Крайової та УПА. Найширше представлені публікації, присвячені цьому питанню, як з польського, так і з українського боку.





У центрі виставки розташований стенд, присвячений відкриттю пам’ятника польсько-українського примирення у селі Павлівка на Волині у 2003 році. За словами директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка, із того часу, на жаль, міждержавні відносини зробили крок назад.


Завершує виставку Книга примирення, запис у якій може зробити кожен відвідувач.


Директор Волинського краєзнавчого музею зізнався, що виставку не планували заздалегідь. До її створення підштовхнули рішення польської сторони щодо трагічних подій на Волині 1943 року.

«Нівеляція історичної правди призводить до фальсифікації історії. Тому ми даємо документи з історії як Армії Крайової, так і УПА та прагнемо до відкритого діалогу», - зазначив Анатолій Силюк.

Під час презентації до присутніх звернувся голова громадського об’єднання «Холмщина» Микола Онуфрійчук: «Нам дуже болить ця тема, особливо, коли з польської сторони посилюється антиукраїнська істерія, думка про те, що події на Волині були етнічною чисткою польського населення. Ми задаємо питання: а хіба те, як з нами чинила польська влада у 20-30 роках не було геноцидом ? Хіба масове нищення православних храмів на Холмщині та Підляшші у 1938 році – це не геноцид?»

Так, за його словами, на Холмщині та Підляшші не було жодної школи з українською мовою навчання, навіть в українських селах. Українців обмежували в політичних, соціальних, та економічних питаннях. Поляки у 1920-30 роках розстрілювали мирні демонстрації, страйки.

Напади на українські села на Волині, Холмщині та Підляшші здійснювалися ще до 1943 року. Голова «Холмщини» нарахував 27 сіл та хуторів на Волині, на які здійснювали напади польські збройні формування. Про ці речі потрібно говорити та писати, вважає Микола Онуфрійчук.

Він повідомив, що поляки знищили не менше 300 сіл на етнічних українських теренах впродовж 1942-45 років. Зокрема, село Сагринь нищили 800 добре озброєних вояків Армії Крайової, проте поляки стверджують, що воювали не проти мирного населення, а лише проти вояків УПА. Загалом вбили 660 чоловік, серед них 80 осіб похилого віку, натомість не загинув жоден вояк УПА та Армії Крайової.






Заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк наголосив, що важливим є об’єктивний погляд на ці події. На його думку, дискусія повинна бути перш за все науковою, а не політичною.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
правдивий Показати IP 10 Липня 2013 21:26
Про яке примирення говорять ті науковці! Вже давно поляки і українці і не згадують про ті часи. Не потрібно ті теми зараз взагалі піднімати. Забули і з чистої сторінки почали!
лучанка Показати IP 10 Липня 2013 22:44
цілком згідна з правдивим
Володимир Показати IP 11 Липня 2013 03:58
Весь міжвоєнний період польська влада ущемлювала українців, особливо на Холмщині та Волині. Але мстити польським немовлятам за злочини Пілсудського провідникам бандерівських ОУН і УПА було теж важким злочином, за який приходиться вибачатися безневинним новим поколінням українців.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus