USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Померла відома волинська вишивальниця

1 Жовтня 2017 23:28
30 вересня 2017 року померла відома волинська вишивальниця Галина Махонюк.

Проживала Галина Махонюк у селі Овадне Володимир-Волинського району, інформує видання ВолиньUa.com.

Разом із уже покійною сестрою Світланою вони вишили понад 300 оригінальних рушників у різних техніках – хрестик, занизування, вирізання, низинка, зерновий вивід, панама, штапівка та інші.

Вишиті рушники сестер Махонюк експонувалися на десятках виставок у багатьох містах України, а також у Литві, Польщі та Білорусі. Сестри отримали численні відзнаки та нагороди, ввійшли до Національної спілки майстрів народного мистецтва України. У 2014 році Галина отримала звання Заслуженого майстра народної творчості України.

Недуга, яка обмежувала їхній фізичний потенціал, не змогла обмежити духовний.

«Вишивати я почала ще зі школи, бо це – найдоступніший вид мистецтва. Стараюся вишивати тільки волинські узори. Все-таки ми волиняни, тож хочеться відтворити щось своє. Близько 80% – це авторські роботи, таких більше ви не знайдете. Я завжди хочу вишивати, це дуже заспокоює», – розповідала Галина Махонюк на виставці у Львові у 2013 році.

У травні 2016 року помер іще один член цієї талановитої родини – поет та дитячий письменник Анатолій Махонюк. Нещодавно вийшла посмертна збірка його верлібрів під назвою «Зірка пливе до світанку».

Довідково:

Сестри Галина та Світлана Махонюк родом із села Омеляни, що на Рівненщині. На жаль, тяжка хвороба прикувала їх до інвалідного візка, позбавила можливості пересуватися, але не зламала волі. Мистецтвом українського вишивання дівчата захопилися у Бориславській спеціалізованій школі-інтернаті.

Галина і Світлана були членами Спілки народних майстрів України. 3 жовтня 2009 року не стало Світлани Махонюк.

Галина Махонюк вишивала різними техніками – хрестиком, занизуванням, вирізанням, низинкою, зерновим виводом, панамою, штапівкою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus