USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Православні церкви України готові розпочати процес об'єднання

12 Квітня 2015 21:00
Історичне об'єднання православ'я в Україні може розпочатися вже найближчим часом. Це закладе фундамент для створення єдиної помісної церкви. Йдеться про Українську автокефальну православну церкву та Українську православну церкву Київського патріархату. Очільники церков готові розпочати процес уже після Великодня. Про це інформує ТСН.

Відомо, що центром світового православ'я є Константинополь, або - Вселенський патріархат. І нещодавно саме тут Вселенський Патріарх Варфоломій у розмові з українськими ієрархами заявив, що вірить в об'єднання української церкви в єдину помісну і навіть готовий надати їй статус автокефалії.

«Я твердо вірю, що українські церкви об'єднаються і Україна в найближчому майбутньому буде мати єдину помісну церкву», - зазначив Вселенський Патріарх Варфоломій.

«У минулому році він ще окремо підкреслив, що Вселенська Патріархія не залишає цю проблему і вважає своїм обов'язком і обов'язком всього православ'я допомогти ліквідувати негаразди в українській церкві», - уточнює релігієзнавець Олександр Саган.

Українське православ'я зараз розділене на три частини: Українська православна церква Московського патріархату, Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква. Остання є значно меншою за перші дві.

«Автокефали» нещодавно втратили предстоятеля - помер митрополит Мефодій. І зараз церква перебуває на роздоріжжі. Однак напередодні Великодня місцеблюститель Української автокефальної православної церкви Макарій заявив, що їхня церква хоче почати процес об'єднання з УПЦ КП одразу після свят.

«Уже настав той час, щоб реально діяти. Не треба дармувати жодного дня. Треба зустрічатися, розмовляти і робити реальні кроки. Я готовий до того (об'єднання церков). Тому що розумію, що цього потребує Україна. Ой, як потребує!», - наголосив місцеблюститель Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій.

«Автокефалии» навіть зняли всі дражливі умови, які обговорювали раніше. Зокрема, щодо відходу Філарета з посади глави об'єднаної церкви. Більше того, тепер УАПЦ готова до об'єднання з Київською патріархією, взагалі не претендуючи на керівні посади в УПЦ КП.

«Умови є,умови будуть виникати. Різні умови. Я не претендую і не буду претендувати на керівництво. Я готовий поступитися, готовий чимось більшим поступитися», - сказав митрополит Макарій.

На сенсаційне зізнання місцеблюстителя «автокефалів» патріарх Філарет відреагував миттєво, хоча і здивувався.

«Якщо вони серйозно хочуть об'єднуватися – давайте об'єднуватися, починати діалог, предметно говорити про об'єднання. А не просто говорити заради самого об'єднання, а об'єднання досі немає. Тому ми чекаємо їх», - наголосив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет.

Подібне злиття УАПЦ із УПЦ КП може стати грандіозним кроком до створення найбільшої церкви православного світу.

«У 2005-2007 роках, коли активно вели роботу з підготовки об'єднавчого помісного собору, однією з умов, скажімо так, початку процесу унормування життя в Україні Константинопольский Патріархат висував саме об'єднання цих церков – УАПЦ із УПЦ КП», - говорить релігієзнавець Олександр Саган.

А далі найважче – об'єднати Московський патріархат з Київським. Покійний митрополит Володимир (УПЦ МП) мріяв бачити українську церкву єдиною. Власне, це і заповідав.

«Бажання єдності завжди було присутнім у церкві. На жаль, цей процес, якийзапочаткував митрополит Володимир, сьогодні з певнихь чи то об'єктивних, чи то суб'єктивних причин не йде поступом уперед», - уточнює митрополит Олександр (Драбинко), колишній секретар митрополита Київського і всієї України Володимира.

На запитання про об’єднання з УПЦ МП, Філарет сказав: «Із Московським патріархатом об'єднання буде. Тільки буде не з гори, не від ієрархії духовенства, а від народу. І цей процес уже почався. І з автокефальною церквою буде, і з Московським патріархатом буде. Треба почекати. Господь сам приведе всіх до єдності».

Митрополит Онуфрій, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату, доручив розмову щодо єдиної помісної церкви в Україні митрополиту Клименту.

«Українська православна церква завжди готова о спілкування і пошуку шляхів для зцілення рани розколу. Коли ми говоримо про діалог, то цей діалог повинен впершу чергу ґрунтуватися на бажанні спілкуватися, бажанні вислухати один одного. Поступитися чимось», - каже голова синодального інформаційного відділу УПЦ МП єпископ Климент.

«Поки прірва є великою. Але віримо, що за допомогою Вселенського Патріархату вона буде подолана. Патріарх Варфоломій має великий досвід. Нещодавно Вселенська Патріархія була важливим чинником у тому, що Болгарська православна церква знову стала єдиною. Хоча там теж існувало дві гілки, які досить агресивно налаштовані одна проти одної», - зазначає релігієзнавець Олександр Саган.

Тож, можливо, вже незабаром ми побачимо воз'єднання Української автокефальної православної церкви з УПЦ КП. А далі спільними зусиллями постане в Україні єдина помісна Українська православна церква. «Господь там, де єдність. Господь там, де братерство і любов. Він сказав, що лише за тим впізнають, що ви, мої учні, якщо будете мати любов між собою», - говорить голова синодального інформаційного відділу УПЦ МП єпископ Климент.

«Я хочу нагадати, що Христос на хресті подолав гріх, гріх розділення, а своїм Воскресінням подолав смерть. Тому ця подія повинна нам нагадувати, що усі ми маємо бути єдиними. Але єдиними не під владою Москви, а єдиними у Христі. Христос нас об'єднує в одну церкву й істина нас об'єднує, а не можновладці мирські», - наголошує предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет.

«Милосердний Господь через своє Воскресіння об'єднав небо із землею. А ми, українці, й інші нації, які живуть в Україні, об'єднаємося в одну помісну православну церкву. Христос воскрес! Воістину воскрес! Радісних і веселих свят!», - сказав місцеблюститель Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій.

Нагадаємо, минулого року волинські депутати звернулися до очільників українських церков з проханням зробити все можливе для подолання розділення Православ’я в Україні та створення єдиної Помісної Української Православної Церкви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Анатоль_ Показати IP 12 Квітня 2015 21:16
Вона буде канонічною?
Анонім до Анатоль_ Показати IP 13 Квітня 2015 16:02
якщо об`'єднуватись - то і уніатів треба забрати і католиків, щоб не поклонялись папі римському а повернулись до лона єдиної української церкви.
пр Показати IP 12 Квітня 2015 21:16
Раскольники говорят с дважды раскольниками)))))))итиотизм.
дідо Показати IP 12 Квітня 2015 21:35
московська секта має бути заборонена.як тоталітарна.
Анатоль_ Показати IP 12 Квітня 2015 21:37
де ти московську побачив? мабуть ти сьогодня вже потрійну дозу прийняв на груди?
Анонім Показати IP 12 Квітня 2015 22:05
Странное утверждение: "Відомо, що центром світового православ'я є Константинополь" Кто либо мне может объяснить, где находится город Константинополь? Лично я такого не знаю, пардон, я утверждаю то, что город Константинополь не существует.
Анатоль_ до Анонім Показати IP 12 Квітня 2015 22:32
То десь під Одесою чи під Ніколаєвом райцетр є Константинополь. Наталя Семенівна мені підсказала.
Анатоль_ Показати IP 12 Квітня 2015 22:37
Колись Червоноград називався Кристинополь.
Анонім до Анатоль_ Показати IP 12 Квітня 2015 22:52
Лично я нашел единственную ссылку: "Константинополь (укр. Костянтинопіль) — село на Украине, находится в Великоновосёлковском районе Донецкой области."
Анонім Показати IP 12 Квітня 2015 22:51
Стамбул колишній Константинополь
Анонім до Анонім Показати IP 12 Квітня 2015 22:53
Да это и дураку должно быть понятно. Но почитай то, что пишется в статье.
Лучанин Показати IP 13 Квітня 2015 00:13
Дай Боже мудрості предстоятелям українських церков об’єднати православ’я в Україні!
Лучанка Показати IP 13 Квітня 2015 09:03
А давайте тоді вже всі церкви об'єднаємо!!! Щоб не було ні православних, ні католиків, ні протестантів. Чому ні? Чому Рим краще за Москву? Папу римського потрібно шанувати, а Патріарха Всея Русі потрібно проклинати...Чому? Папи римські теж змінюються і не всі вони були взірцями високої духовності і часом були на боці наших ворогів. Але це ж Ватикан... Так сказали...Їй бо, скоро атеїстом зроблюся! Це вже з народу бидло навіть через церкву роблять! ЯКА СВОБОДА ВІРОСПОВІДАННЯ, ГРОМАДЯНИ? ДЕ?!!
Анонім до Лучанка Показати IP 13 Квітня 2015 09:25
Ну если все раскольники вернутся в лоно родной церкви, то из христианских церквей останется только православие, так как все остальные раскольники созданы для обслуживания власть имущих.
Patrik до Лучанка Показати IP 13 Квітня 2015 10:22
"ПРАВОСЛАВНІ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ ГОТОВІ РОЗПОЧАТИ ПРОЦЕС ОБ'ЄДНАННЯ" - така назва цієї статті і, власне кажучи, й її тема... До чого ви тут приліпили римського папу? Але дикість вашого поступку полягає у тому, що щойно у період Великодня ви публічно, забожившись, заявили про те, що: "Їй бо, скоро атеїстом зроблюся!", думаючи, що цим показали своє негативне відношення до УПЦ КП, а насправді у такий ДЕНЬ, на жаль, зрадили Господа, бо атеїзм, як загальновідомо, відкидає віру, релігію і не сприймає Бога взагалі... Це страшний гріх! Одумайтесь, покайтеся, моліть Господа про прощення ваших гріхів і ніколи в подальшому не допускайкте подібного. А попи собі самі розберуться. Якщо ви проігноруєте вашу сьогоднішню помилку, то негативні наслідки свого вчинку відчуєте досить швидко... І насамкінець запам'ятайте наступну істину: бидлом є той, хто допускає себе ним зробити, бо є люди, які, перебуваючи в неволі, залишаються людьми, а є люди, які перебуваючи при владі, при значному достатку, але все ж - бидло бидлом! І ви про це прекрасно знаєте.
Лучанка до Patrik Показати IP 13 Квітня 2015 10:50
Не атеїстом, тут Ви прави, просто людиною, котра відвернеться від інституту церкви назавжди. Бо для мене віра щось вище ніж політичні чвари. Не має права церква закликати до вбивства! Ще й прикриватися іменем Бога... Церква має стати тим інститутом, котрий буде сприяти примиренню, а не закликати до братовбивства!
Patrik до Лучанка Показати IP 13 Квітня 2015 11:46
Не маю права, я грішна людина, вам щось заперечувати, а тим більше вас учити, але надам декілька витягів із Біблії, надіюсь вони вам допоможуть зробити певні висновки, які, до речі, я вам в жодному разі не нав’язую… Притчі Соломона: Гл. 10:12 «Ненависть збуджує роздори, а любов покриває усі гріхи.», Гл. 14:1 «Мудра жінка розбудовує свій дім, а дурна розрушить його своїми руками.». Наш дім – Україна, об’єднання українських церков, на моє глибоке переконання, добра справа, бо таке об’єднання приведе до спільного позитивного результату, який безсумнівно об’єднає всіх православних християн України во Ім’я Господа, а не во ім’я якихось політичних амбіцій, нав’язаних так званими «правителями цього світу»… Силою об’єднати церкви не можливо, але чистим розумом і любов’ю – цілком реально і я би сказав, що життєво необхідно, згадайте слова Господа нашого, Ісуса Христа: «бо, де двоє або троє зібрались во Ім’я Моє, там Я посеред них» (Матфея Гл. 18:20).
Анонім до Patrik Показати IP 13 Квітня 2015 12:31
Если не ошибаюсь, Паскаль на вопрос Наполеона: "Почему Вы не верите в бога?" ответил просто: "Для объяснения мира я в такой гипотезе НЕ НУЖДАЮСЬ!". Ну а теперь по сути - попробуй объяснить почему между различными конфессиями иудеев, христиан и мусульман столько вражды? Ведь они верят в ОДНОГО И ТОГО ЖЕ бога!
Patrik до Анонім Показати IP 13 Квітня 2015 15:08
Мне твои необоснованные умозаключения все равно, что слону дробинка...Тебе жалкому, тому, кто пишет слово «Бог» с маленькой буквы, пришла идея проверить меня искушением верой, то есть, ты, утверждая о том, что нет мира и взаимопонимания между верующими, подсознательно хочешь обвинить в этом Всевышнего, то есть желаешь, чтобы я усомнился в мудрости и силе Создателя, а заодно и в силе своей веры… Ты не прав, несчастный, ничего нового, это уже было… Тебе давно уже дан ответ Спасителем: «отойди от Меня, сатана; написано: Господу Богу твоему поклоняйся, и Ему одному служи» (Лк. 4:8). Брысь сявка! На этом дискуссия исчерпана.
макеевчанин до Анонім Показати IP 13 Квітня 2015 20:22
Бог один-провайдеры разные )))
Анонім Показати IP 13 Квітня 2015 11:33
Лучанка ти й...нута фанатичка .Тобі МП ирі дрбре мізки промили.
Лучанці Показати IP 13 Квітня 2015 11:39
Можливо римокатолицькі попи освячувли російські винищувачі на війну з Україною?П.С.Ти така православна, як мусульмани мармони.
Анонім Показати IP 13 Квітня 2015 13:07
Не прихожани повинні сваритися між собою, а на рівні Києва повинні все вирішувати. Ми вже бачимо факти цих сварок.
християнська притча Показати IP 13 Квітня 2015 13:23
Коли людина була ще дитиною, бабуся завжди казала їй: " Онучко, от виростеш ти великою стане тобі на душі погано - ти йди в храм тобі завжди там легше буде". Виросла людина І стало їй жити якось зовсім нестерпно. Згадала вона пораду бабусі і пішла у храм. І тут до неї підходить хтось: "Не так руки тримаєш" . Друга підбігає : "Не там стоїш!". Третя гарчить : " Не так одягнена!" . Позаду обсмикують: " Неправильно хрестишся!" . А тут підійшла одна жінка і говорить їй : -Ви б йшли з храму , купили собі книжку про те, як себе вести треба, потім би заходили. Вийшла людина з храму, сіла на ослін і гірко заплакала. І раптом чує вона голос : -Що ти , дитя, моє плачеш ? Підняла людина своє заплакане обличчя і побачила Христа. Говорить: -Господи! Мене до храму не пускають! Обійняв її Ісус: -Не плач, вони й мене давно туди не пускають.
НОНА Показати IP 14 Квітня 2015 09:30
Церква закликає всіх до терпимості та любові, звідки в людей стільки ненависті та ворожнечі? Вірю, що українське православя ранр чи пізно обєднається в єдину помісну православну церкву як що на те буде воля Божа. Але безумовно це обєднання буде без Філарета. Хто зрадив один раз, тому віри немає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus