USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Про волинських героїв-танкістів

13 Вересня 2015 12:55
Щороку в другу неділю вересня в Україні відзначають День танкіста. Волинські танкісти, поруч зі своїми бойовими побратимами, вже другий рік охороняють наш спокій на східних рубежах.

Сьогодні редакція Інформаційного агентства Волинські Новини вітає наших хлопців-танкістів, які стоять на передовій. Ми пам’ятаємо тих, завдяки кому над головами волинян – мирне небо і тих, хто загинув під час антитерористичної операції на сході України.

Нагадаємо, у вересні 2013 року танковий взвод з 51-ї окремої механізованої бригади (нині 14-ї ОМБ) з Володимира-Волинського переміг у конкурсі на кращий танковий взвод Збройних Сил України. Тоді ніхто не думав, що вже менше, аніж за рік, хлопцям доведеться вправлятися в стрільбі не на полігонах, а на Донбасі.

51 бригада - одна із перших частин, яка вирушила в зону АТО ще навесні 2014 року. Саме вона прийняла на себе найбільші удари і ця бригада побувала в усіх «гарячих точках» Донбасу.

У червні 2014 року в складі екіпажу танку Т-64Б, який підбили терористи біля села Станиця Луганської області 18 червня, було двоє волинян. Тоді загинули Іван Ващеня з села Туричани Турійського району та Володимир Крохмаль з села П'ятидні Володимир-Волинського району.

А 28 липня 2014-го внаслідок запеклих боїв підрозділи Збройних Сил України зайняли стратегічну ключову висоту на кордоні Луганської, Донецької та Ростовської області Росії - Савур-Могилу. Під Савур-Могилою загинули волиняни: 19-річний житель селища Голоби Станіслав Максимчук, 21-річний лучанин Артем Карабан.

В тих боях волинські танкісти, не відступили перед наступом ворога і героїчно втримали бойові позиції, задля прикриття своїх побратимів. «Пам’ятаєте тих 5 танків, які не відступили із Савур-Могили, навіть коли їм дозволили. Бо вони знали, що прикривають кілька блок-постів», - писав у себе на сторінці волонтер Костянтин Зінкевич.

А цього року громадськість Волині очікувала гідного відзначення на державному рівні подвигу одразу двох танкових екіпажів під командуванням Миколи Тишика. У складі першого вони знищили кілька ворожих танків, а одну броньовану машину Т-72 захопили як трофей, а з другим Микола Тишик вивів колону українського війська з котла під Дебальцевим.

Громадськість та журналісти неодноразово піднімали питання про справедливе відзначення подвигу волинян-танкістів Миколи Тишика, Андрія Мудрика, Олександра Пугача, Костянтина Мрочка та Романа Ляшка.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: ГЕНЕРАЛАМ ЩОСЬ ЗАВАЖАЄ НАГОРОДИТИ ВОЛИНСЬКИХ ГЕРОЇВ-ТАНКІСТІВ

Та усупереч оптимістичним прогнозам, герой-танкіст зі Старовижівщини Микола Тишик із нагоди Дня незалежності так і не отримав давно обіцяної державної нагороди.

Окрім того, одним з героїв нашого часу став і командир танкового батальйону Валерій Дуріхін - бойовий офіцер. Своє бойове хрещення він прийняв 11 липня під Зеленопіллям, коли розпочалось широкомасштабне вторгнення російських найманців.

Підлеглі офіцера довго тримали оборону на ділянці кордону. Його танки були розвернуті в бік сепаратистів. До слова сказати, що бандити не одноразово атакували позиції комбата, та зіткнувшись з влучним вогнем українських військових, завжди відступали. Адже оборона була організована за всіма правилами — розбиті зони обстрілу, пристріляні орієнтири, вкопана та захищена бойова техніка.

Та було лише одне «але»... вся оборона була скерована в бік озвірілих від алкоголю та наркотиків сепаратистів, ніхто не чекав зрадливого удару в спину. Удару зі сторони держави, яка так голосно називала себе братерською. Однак зрада відбулась і в нам в спину, підступно з російського боку прилетіли важкі вибухові «подарунки» російських артилеристів.

- Наші танки були вкопані, - розповів офіцер. - Однак за четвертим разом, снаряди з російського боку точно накривали наші позиції.

Втративши дві бойові машини, танкісти змушені були відступити, адже відкривати вогонь по батареях, що вели обстріл з російської сторони, було неприпустимо. Після цього офіцер провів чимало боїв. Він, разом зі своїми екіпажами звільняв від сепаратистів українські міста і села.

До слова, командир танкового батальйону 14/51-ої бригади підполковник Валерій Дуріхін, попри тиск «зверху», відмовився прийняти несправні танки, аби не піддавати небезпеці життя бійців.Ситуацію з несправною технікою одразу ж прокоментував радник президента.

Він повідомив, що генерала, який був відповідальний за організацію передачі відремонтованої техніки у війська, звільнили.

А син комбата, коли взнав про те, як воює його батько, відмовився від вступу в цивільний ВУЗ, а успішно склав іспити до Академії Сухопутних Військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Тепер він буде як його героїчний батько офіцером, командиром танкового підрозділу.

У березні волинські танкісти, які пішли до війська під час перших хвиль мобілізації, дочекалися «дембелю». Але ще не приїхавши в частину, дехто з них заявив, що піде служити за контрактом в ЗСУ.

І нині танковий підрозділ із 14-ї ОМБ з честю виконує завдання у зоні бойових дій на сході України.

А сьогодні танкісти 51 та 24 бригади приїхали до Володимира-Волинського щоб обійняти і підтримати один одного. Також хлопці відвідають могили та сім"ї своїх побратимів- Володимира Крохмаля та Івана Ващені, пише волонтер Костянтин Зінкевич.

Вітаємо усіх із днем танкіста!!!Танкісти 51-ї і 24-ї бригад з"їхались у день свого свята у Володимир щоб обійняти і під...

Posted by Konstantyn Zinkevych on 13 вересня 2015 р.


Довідково:

День танкіста в Україні заснував президент Леонід Кучма наказом від 1997 року. Свято було встановлене для підтримки танкобудівників України і ветеранів танкових військ, а також для виховання нових поколінь танкістів ЗСУ.

Сьогодні танкові механізовані війська – основа Сухопутних військ нашої держави. Крім того, Україна в світі є однією з 11 країн-танкобудівників, які займають провідні позиції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus