USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.62 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Принцип фінансування медпослуг має змінитися до 2020 року

27 Вересня 2017 11:43
До 2020 року принцип фінансування медпослуг має кардинально змінитися: замість медичної субвенції запланували дати закладам автономію та платити вже за виконані роботи. Також розглядають варіант щодо співфінансування пацієнтами частини медпослуг.

Про це йшлося під час публічної консультації з питань реформи вторинної ланки медицини за участі представника Міністерства охорони здоров’я у залі Волинської обласної державної адміністрації 27 вересня.

На захід зібралися головні медики з усіх районів області.
Експерт медичної реформи Реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка розповів, що над зміною концепції фінансування вже працюють.

«У 2018 році розпочнеться реформа первинки, впродовж цього часу збиратимуться дані щодо фінансування послуг. У 2019 році відбуватиметься збір реальних даних про потреби медпослуг. Далі в 2020 році держава повністю перейде на закупівлю медпослуг у закладах, які ці послуги надають. Також медзаклади матимуть більшу автономію: зараз заклад підпорядковується міським органам сомоврядування, обласним, далі центральній медичній структурі. А перспективу буде мати автономію від багатьох керівників та матиме змогу самостійно впроваджувати ефективний менеджмент», - пояснює Олександр.
Та додав, що людям необхідно 1000 послуг й нині є два механізми їх надання.

«Перший варіант передбачає надання 300 послуг, які 100% оплачує держава. Ще 500 послуг буде оплачувати держава на 85%, а 15% платитиме пацієнт. Інша частина 200 послуг не оплачується. Другий варіант це оплата 500 послуг на 100%», - розповів експерт.

Волинські медики зауважили, що перший варіант кращий, бо даватиме пацієнтам ширший доступ до послуг.

Зі слів начальника відділу юридичної експертизи Міністерства охорони здоров’я Олександра Правила, на базі закладів Академії медичних наук зараз триває пілотний проект, відповідно до якого підраховують реальну вартість послуг.

«Впродовж місяця вже будуть представлені розрахунки вартості медпослуг. Вони враховуватимуть витратні матеріали, оплату праці, витрати на комунпослуги тощо. Відбудеться підрахунок й виведення середнього показника. Після того, як його затвердять на рівні Кабміну, вартість послуг, після закінчення реформи, буде однакова на теренах всієї України», - пояснює юрист.
Волинські медики зауважили, що проводячи реформу, необхідно й провести підняття зарплати медикам, бо зараз молоді фахівці не хочуть йти на роботу і їдуть працювати з-за кордон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олег Показати IP 27 Вересня 2017 14:18
перше повинно бути у реформі висока зарплата,друге захист лікаря від невігластва пацієнтів і від того що лікар щось повинен.і умові праці.Про це говорят в останню чергу,тому всі реформи будуть провальні.На сьогодні спеціалістів дуже мало і бажання працювати за ці кошти не має.Саму дешеву Україньську машину можна купити не ївши років за 10.Це ненормально.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus