USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Савченко з Рубаном планували вбити керівництво держави, – подання ГПУ

21 Березня 2018 15:54
Участь у першому перевезенні зброї з ОРДЛО на підконтрольну Україні територію у листопаді 2017 року для вчинення терактів брали затриманий керівник ГО «Офіцерський корпус» Володимир Рубан і народний депутат України Надія Савченко.

Про це йдеться у поданні генерального прокурора Юрія Луценка Верховній Раді про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, а також затримання позафракційного народного депутата України Надії Савченко, копію якого оприлюднив народний депутат України Антон Геращенко. Про це інформує УНІАН.

«Савченко Н. та Рубан В., який безпосередньо керував вказаним автомобілем, 23 листопада 2017 року без передбаченого законом дозволу перевезли їх (вогнепальну зброю, бойові припаси, вибухові речовини та пристрої, - ред.) до так званої «сірої зони», в місце поряд із залізничною станцією «Майорська» (м. Горлівка Донецької області)», - йдеться у документі.

У поданні зазначається, що Савченко і Рубан купили цю зброю, перебуваючи на непідконтрольній території у період з 20 по 23 листопада 2017 року. За даними ГПУ, свідок у справі отримав із «сірої зони» зброю від Рубана та Савченко і перевіз її на територію військової частини у Хмельницький.

У документі сказано, що Савченко і Рубан 6 березня в підконтрольній бойовикам Горлівці купили додаткову зброю, з якою Рубан і був затриманий 8 березня на КПВВ «Майорське».

Згідно з поданням, у ГПУ Савченко закидають вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 14 (Готування до злочину) , ч. 2 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 1. ст. 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 112 (Посягання на життя державного чи громадського діяча), ч.3 ст. 258 (Терористичний акт), ч.1 ст.253-3 (Створення терористичної групи чи терористичної організації), ч.1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

«На Савченко Н.В. було покладено функції як організатора, так і безпосереднього виконавця посягання на життя зазначених вище державних і громадських діячів та вчинення терористичного акту всередині будівлі Верховної Ради України з використанням вибухових пристроїв (гранати Ф-1 та РГД-5) і вогнепальної зброї».

За версією слідства, Савченко в невстановлений час (але щонайпізніше 20 листопада 2017 року) вступила у змову з Рубаном, Олександром Захарченком, Олександром Тимофєєвим і іншими невстановленими особами, про вчинення дій, спрямованих на насильницьке повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні.

Зазначається, що це вона зробила, оскільки була невдоволена соціально-економічним становищем в Україні та діями керівників центральних органів державної влади, мала «явну неповагу» до президента України, парламенту та уряду, поділяла погляди «ДНР» щодо насильницького повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні, а також бажала сприяти «ДНР».

Згідно з поданням, у Савченко з Рубаном був план обстріляти будинки урядового кварталу та вбити керівництво держави, а вночі захопити будівлю парламенту. При цьому, йзазанчається у документі, Рубан запропонував Захарченкову О.В., Березню Г.П., Лящу С.В., Коту В.В., Шашкіну В.А., Мезенцеву О.В. та іншим особам взяти участь у скоєнні цих злочинів. Вказується, що Березень, Лящ і Кіт погодилися, але повідомили про це правоохоронні органи.

У поданні вказано, що свідки Березень, Захарченков, Кіт та Лящ надали показання щодо заяв Савченко про готовність підірвати себе гранатою, якщо її спробують затримати; про обговорення Савченко спільного плану з Рубаном про «вчинення теракту та посягання на життя держдіячів у Києві»; про обставини «ввезення Рубаном і Савченко 23 листопада зброї через КПВВ Майорськ»; про випробування 1 грудня 2017 року Савченко і Рубаном на полігоні військової частини А0553 в Хмельницькому зброї, яку привезли з ОРДЛО, а також щодо «обставин повалення конституційного ладу».

У поданні також йдеться про те, що слідство зібрало докази того, що Савченко має особисті відносини з керівниками терористичних організацій, з якими неодноразово зустрічалась впродовж 2017 року.

«Савченко Н.В. має можливість безперешкодно виїхати з території України, у тому числі виїхати на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей, та переховуватися від органу досудового розслідування та суду», - вважають у ГПУ.

Зазначається, що, за повідомленням Держприкордонслужби, Савченко офіційно не в'їжджала в ОРДЛО, попри те, що фактично виїхала звідти 25 лютого 2017 року через пункт пропуску «Курахове».

«Це вказує на реальні можливості у Савченко Н. незаконно перетнути лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей поза контрольними пунктами в’їзду-виїзду», - зауважили у ГПУ.

Як обгрунтування необхідності тримання Савченко під вартою вказується, що у неї є можливість знищити, сховати або спотворити речові докази у кримінальному провадженні. Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у коментарі УНІАН не змогла підтвердити чи спростувати автентичність опублікованих депутатом Геращенком документів.

Як повідомлялося, 15 березня генпрокурор Юрій Луценко вніс до парламенту подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Савченко. Луценко запевнив, що слідчі мають «незаперечні докази» того, що Савченко особисто планувала і давала вказівки щодо вчинення теракту у сесійній залі ВР. 22 березня Комітет з питань Регламенту та організації роботи ВР розгляне зазначені подання.

Про затримання Володимира Рубана стало відомо 8 березня. Його затримали під час перевезення великого арсеналу зброї через лінію розмежування на Донбасі. Згодом Рубану оголосили про підозру у спробі замаху на Петра Порошенка та збройному захопленні Верховної Ради, а також взяли під варту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Олег Показати IP 21 Березня 2018 16:30
Реготати і тількі реготати.
111111 Показати IP 21 Березня 2018 16:52
Якби вона це дійсно зробила , то на президенських виборах її рейтинг шкалив...
хто вона Показати IP 21 Березня 2018 16:59
Герой України -ворог України ?!
волиняка з володимир Показати IP 21 Березня 2018 17:29
Ну що ж браття, повертаємося у 1938 рік.....Одже ми попереду Росії у встановленні сталінсько-берієвського правління. Слава Україні....
1 до волиняка з володимир Показати IP 21 Березня 2018 17:42
Що ти несеш ? З такою кашою в голові як в тебе, до компа не можна, тільки до врача!!!
справедливий Показати IP 21 Березня 2018 17:54
Шкода, що не довели задуманого до логічного закінчення.
Мінометник ПМ 120 Показати IP 21 Березня 2018 18:32
З міномета (незрозумілого виробництва) міг зруйнувати купол верховної рада хіба шо Джамшут чи Рамшан.
ВВ Показати IP 22 Березня 2018 09:29
Трохи прибрехали) Задум порадував би населення країни, але реально таким хаосом скористався один поц з раші.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus