USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Село на Волині – лише троє мешканців

1 Серпня 2013 18:55
Із семи зареєстрованих мешканців у селі Краснодуб’ї Ковельського району проживає лише троє старожилів, інформує «Вісник+К».

Старокошарівська сільська рада Ковельського району налічує кілька населених пунктів. Село Краснодуб’я – одне з них. Воно знаходиться неподалік траси «Ягодин-Ковель».
Старожили розповідають, що назва села походить від криниці, біля якої росли червоні дуби. Також колись начебто планували сюди заселити постраждалих після аварії на Чорнобильській АЕС. Тоді навіть дорогу асфальтували. Та щось не склалось.
У повідомленні йдеться, що з часом це село зникне з карти України. Уже зараз його називають просто хутором. Ні лісу, ні річки поблизу немає. Навколо - пустки, руїни та високі бур’яни. Навіть вікон і дахів не видно.
«Село занепало, коли люди почали виїжджати», - розповідає Зіновія Никитюк. Вона найстаріша жителька села і нещодавно відсвяткувала 80-річчя. Мешкає вона тут з 23-х років. Прийшла у невістки, і залишилася. Кілька років тому поховала чоловіка та єдиного сина. Який помер від інсульту у лісі під час збирання грибів.
Пенсіонерка розповіла, що хоча й зрідка приїжджають до неї онуки, та все ж тішиться і зі слізьми згадує молодість, коли працювала в місцевому колгоспі. Тоді у селі на фермі навіть курей розводили. Зараз усе робить сама – перед Паскою будинок побілила, одяг сама перепрала, посадила овочі аби на зиму вистачило, та от город, через поважний вік, довелось віддати в оренду.
Жінка розповіла, що з дровами їй допомогли люди, які доглядають за присадибною ділянкою. Любить порядок – отак і живе. «Без роботи й думки різні в голову лізуть, а взимку в селі ні душі. Вдень можна посидіти у сусідки Люби, молодшої на 15 років, а ввечері доводиться бувати наодинці, запаливши грубу», - бідкається старенька,.
«Влітку селище оживає – сюди навідуються колишні мешканці та дачники: в батьківську оселю, на відпочинок з дітьми, город посадити та гриби збирати», - розповідає Зоя Никитюк.
«Шкода, що село вимирає. А який рух був колись» - зітхає пані Зіновія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
андрiй76 Показати IP 1 Серпня 2013 23:20
Сумно...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus