USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Селян змушують розводити молоко водою?

15 Листопада 2013 07:00
Селяни додають у молоко воду, оскільки недоплата заготівельників за жирність змушує їх вдаватися до такого кроку.

Здавальники молока часто вислуховують претензії щодо його жирності, мовляв, чи заниженою, чи справжньою вона буде – залежить від волі водія-експедитора. Зі слів селян, представник молокопереробного підприємства на свій розсуд може «зняти» і три літри, і десять із сотні літрів молока, - інформує «Волинь-нова».

Мешканець села Піща Шацького району Григорій Михальчук розповів, що не зраджує власним принципам та не доливає в молоко воду, хоча усі обставини до цього спонукають: «Продаю молоко на «Шацький молокозавод». Грішний, як і всі, але в молоко води не доливаю. Переробники систематично фальсифікують жирність молока, чим наносять матеріальні та моральні збитки для нас. Це триває 22 роки. Такі порядки зародилися ще в колгоспі і перекочували на молокозавод. За серпень жирність молока на нашому пункті прийому становила 2,9 відсотка, а в попередніх місяцях не перевищувала 3,1 відсотка. Заготівельники намагаються позбутися здавальників, які вимагають сповна платити за жирність, і тим самим заохочують селян доливати воду. Я на це не йду — не хочу зраджувати своїм принципам», - обурюється селянин.

Як розповів пан Григорій, протягом місяця він здає понад 400 літрів молока. За жирність кожен здавальник платить індивідуально. Хтось води хлюпне — і молоко всім зарахують однаковою жирністю. Таким чином за 20 років забрали 30 чи 40 тисяч гривень.

Заготівельник Марія Турич приймає продукцію від 26 односельчан. Вона погодилась розповісти про «заготівельну кухню»: «Ми працюємо із заводом за договором. Моє діло — прийняти молоко та відправити. Записую кількість літрів від кожного одноосібника, завод нараховує і передає відомість, а я виплачую гроші. Відбираю проби молока на аналіз будь–якого дня: раз на тиждень чи кілька днів підряд, у всіх або вибірково. Про це людям не кажу. У селі знаєте як: тільки хтось почув, що беруть проби, несуть жирне молоко. А наступного дня — уже розведене водою. Траплялося, що жирність була ледь за одиницю, хоча базисна – 3,4 відсотка! Платять мало. Селяни тому й кажуть: якби платили — не доливали б. Уявіть, коли зараховують лише 1,5 відсотка жирності… Довести, що людина щодня доливає, важко. А вона сперечається, каже, що буде в суд подавати, божиться, що лише раз згрішила. Часто клянуть мене. За що?», - обурюється селянка.

Як розповіла лаборант Лілія Нестерук, процес для 26 проб триває понад дві години. Зрозуміло, що молоковоз стільки чекати не буде, тому й застосовують тактику вибіркових проб. От і виходить, що чесним здавачем бути невигідно. Навіть якщо сам не доливаєш води у молоко, але хтось «грішить», то за фактичну жирність не заплатять, бо «літрів не вистачить».

Нині вже поширені ультразвукові аналізатори молока, що вартують понад 7 тисяч гривень. Зі слів Марії Турич, іноді шофер–експедитор ТзОВ «Шацький молокозавод» привозив такий апарат. Наразі, його чомусь перестали використовувати, хоча це моментально розв’язало б проблему. А поки що чесним здавальником, виходить, бути невигідно.

Попри багаторазові спроби, журналістам видання не вдалося зв'язатися із керівництвом ТзОВ «Шацький молокозавод», щоб почути коментар щодо порушеної проблеми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus