USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Скандальна несподіванка в держбюджеті – зрив безвізового режиму?

5 Січня 2016 18:03
Несподіванкою ухваленого в ніч проти 25 грудня бюджету на 2016 рік стало відтермінування до 2017 року електронних декларацій для держслужбовців, що є однією із умов безвізового режиму з ЄС.

Про цю проблему першим повідомив заступник голови парламентського комітету з питань запобігання корупції Віктор Чумак, - інформує BBC-Україна.

Депутат від БПП послався на текст бюджету, який він побачив вже після його затвердження у залі Верховної Ради о 4 ранку 25 грудня 2015 року. За словами пана Чумака, у фінальному тексті з'явився пункт, "про який ніхто не чув у залі".

Йдеться про зміни до Прикінцевих положень закону, згідно із якими нова система фінконтролю, передбаченого законом Про запобігання корупції, що має запроваджуватися рішенням Нацагенції із запобігання корупції, зокрема, й електронне декларування доходів державних службовців, відтермінована до 2017 року.

"Саме електронне декларування, а не фізичний початок роботи НАЗК, є нашим головним обов'язком перед ЄС у частині отримання безвізового режиму", - пояснив депутат, який також є одним із трьох призначених членів НАЗК.

У Представництві ЄС в Україні кажуть, що знають про проблему із електронними деклараціями. Вони чекають на офіційний коментар Києва.

"Вивчаємо цю ситуацію і будемо контактувати з українською владою з цього питання", - заявив у коментарі "Європейській правді" керівник відділу преси та інформації представництва ЄС Юргіс Вільчинскас.

18 грудня минулого року Європейська Комісія дійшла висновку, що Україна виконала критерії для лібералізації Євросоюзом візового режиму для громадян України.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін припустив, що на підставі цього рішення вже влітку-восени 2016 року ЄС може запровадити безвізовий режим для громадян України.

Багато хто з оглядачів розцінили такий крок Єврокомісії як "аванс" Києву, який за наступні півроку мав би завершити виконання взятих на себе зобов'язань. До них, зокрема, належить і система електронного декларування, яка мала запрацювати у першому кварталі 2016 року.

СКОРИЙ ПОСПІХ — ЛЮДЯМ ПОСМІХ

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, який підписував ухвалений депутатами бюджет на 2016 рік, тепер заявляє, що готовий ініціювати необхідні зміни, аби виправити помилку.

"Щодо ситуації з відтермінуванням введення в дію електронних декларацій. Моя особиста тверда позиція - про це не може навіть йти мови. Відповідне формулювання в законі про державний бюджет має бути однозначно виправлено", - написав спікер у своєму Facebook.

Він зазначив, що пункт про відтермінування електронного декларування в проекті з’явився з подачі бюджетного комітету.

Вже під вечір 5 січня у Раді з'явився законопроект щодо скасування поправки.

Міністр юстиції Петренко так само через Facebook заявив, що уряд не причетний до цих змін:

"Із впевненістю заявляю - в проекті бюджету, який уряд подавав на розгляд Верховної Ради, такого пункту не було і не могло бути".

Міністр юстиції повідомив, що "Кабінет міністрів уже розробив і найближчим часом внесе до парламенту правки до Закону про бюджет, які скасують даний пункт."

Зі слів Павла Петренка, уряд вимагатиме провести розслідування, як такі зміни могли з'явитися у остаточному тексті документу.

Як зауважив депутат Мустафа Найєм, цю поправку не помітили не тільки депутати, які за неї голосували, але і уряд, який рекомендував президентові підписати його, і президент, який підписав бюджет на 2016 рік.

У коментарі прес-служби президента йдеться про те, що президент підписував документ "усвідомлюючи недоліки ухваленого Верховною Радою Державного бюджету на 2016 рік", але також наголошується, що "від цього (бюджету. - ред.) залежать зміцнення обороноздатності держави, виплата зарплат, пенсій та інших соціальних видатків громадянам України, а також виконання зобов’язань перед МВФ для продовження плідної співпраці з макроекономічної стабілізації в країні".

Минулого року, коли бюджет на 2015 рік так само ухвалювався вночі в останні дні грудня, також почали з'являтися несподівані для депутатів деталі.

Після завершення свят і оприлюднення законопроектів, ухвалених Радою 28-29 грудня 2014 року, оглядачі весь січень 2015 аналізували податкові зміни та правові колізії, що утворилися через те, що ці документи ухвалюватися поспіхом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
свідомий Показати IP 5 Січня 2016 19:24
І чомусь ніхто на Майдан не виходить за таке неподобство... Змирились з цією владою... Ну, ну...
Майданутый до свідомий Показати IP 6 Січня 2016 08:57
Печенюшки не раздают. Вот и не выходим.
Вася до свідомий Показати IP 6 Січня 2016 12:02
Бояться - одною сотнею трупiв уже не обiйдеться....
Анонім до Вася Показати IP 6 Січня 2016 17:30
Що, вже зрозумів, чим відрізняється "кривавий режим" від "європейського режиму"?
ку до свідомоги Показати IP 5 Січня 2016 21:57
І не вийде всі на заробітках в Європі майдан своє здобув )))))))
освідомлюйте Показати IP 5 Січня 2016 22:10
Раз майданом попередили - зрада ідей, два піднявся майдан - ще більша зрада , третього на жди - бунтівники просто зроблять кінець не тільки цій владі . Є дуже - дуже багато людей готових вбивати вже ,... лють зростає з геометричною прогресією .
Станіслав Показати IP 5 Січня 2016 22:11
В армії є принцип командира: Роби як я. Як так Верховна Рада і Уряд допускають ляпи, щоб ми також, кожен на своєму місці, допускав відповідні неточності. І Ніхто не буде покараний. Як казав В. Висоцький: "Только что-то неприличное на язык ко мне просится.."
Олекса Вільний Показати IP 5 Січня 2016 23:29
Майдан привів до влади брехунів !!!!
Бодік Показати IP 6 Січня 2016 08:28
Цікаво, що до цієї поправки не можуть знайти крайнього. Треба майдан оголосити, тоді схаменуться ці депутатишкі.
Анонім до Бодік Показати IP 6 Січня 2016 09:16
Дело в том, что эта поправка защищает интересы как депутатов, так и президента.
Свідомий Показати IP 6 Січня 2016 10:30
Як легко надурити по маніпуляції в т.ч. змі=ніби поправка зриває безвізовий режим.Насправді вона зриває виявлення корупціонерів по їхніх брехливих деклараціях.
ку Показати IP 6 Січня 2016 11:26
Можна зробити ща хоть 100 майдаеів можна повбивати всіх як тут дехто говорить а щт толку що люди перестанунь виїзджати на заробітки стануть краще жити і т.д. нашим людям треба лише одне, нарешті зрозуміти що їх будуть імєть доти доки вони будуть тупими. Чому Американці живкть добре а тому що там всі знають свої права і відстоюють їх як тільки можливо, згадайте Врадіївку ніби так само знову мєнти подумали замне алеж ні люди показали що не дозволять і діло пішло, а що дає майдан всі кричали дайте нам європу замість дайте гідні з.п. нормальні дороги, медицину, протест має бути з КОНКРЕТИКОЮ А ЛЮДИ РОЗУМНИМИ А НЕ СТАДОМ БЕЗДУМНИМ.
Анонім Показати IP 6 Січня 2016 12:27
Та кому треба той безвізовий режим? 83% українців вважають себе бідними ( за результатами опитування Gallup International). Їм до безвізового режиму? Махають морквою перед носом в осла, щоб відволікти від дійсно реальних проблем.
Анонім до Анонім Показати IP 6 Січня 2016 17:33
О каком безвизовом режиме Ваша Светлость глаголет? О свободных туристический поездках, с контролируемым обеспечением финансовой возможности прожить планируемый срок в стране, входящей в ЕС?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus