USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Сльози учасника війни: за що бабусю-пільговика у Луцьку вигнали із маршрутки?

30 Липня 2014 18:46
Свідком скандального випадку і неабиякої неповаги до людей поважного віку став кореспондент Інформаційного агентства Волинські Новини в суботу, 26 липня. Так, водій однієї із луцьких маршруток категорично відмовився безкоштовно перевозити учасника війни – бабусю із важкими сумками у руках. Окрім цього, він розмовляв із пенсіонеркою на підвищених тонах та зневажливою інтонацією.

Неприємна ситуація трапилась о 18:40 в автобусі, що курсує за маршрутом № 9. Журналістові вдалось зафіксувати номерні знаки транспортного засобу – АС 0188 АА.

Пасажири ж, зі свого боку, намагались усіляко захистити бабусю та донести до невихованого водія, що негоже спілкуватися із людьми поважного віку таким тоном. Однак останньому було до цього байдуже.

Поки у маршрутці тривали гарячі дискусії, учасниця війни, не витримавши напруженості ситуації, плачучи, покинула транспортний засіб.

Свій вчинок горе-водій пояснив тим, мовляв, у салоні уже є один пільговик, й іншого, ще одного, він «везти не збираються». Й справді, один із пасажирів мав при собі посвідчення «дитини війни». Але хіба ж це привід позбавляти законного права на безкоштовний проїзд іншого пільговика, який, до речі, також володіє відповідним посвідченням. Та й, врешті-решт, не у грошах справа, а у моральності та вмінні спілкуватися із тими, чиї скроні уже давно посріблила сивина.
Вчинок керманича транспортного засобу прокоментував депутат Луцької міської ради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук, який до того ж є юристом та учасником робочої групи міськради з виконання законодавства щодо пільгових перевезень громадян. Ігор Поліщук запевняє, що водій маршрутки справді порушив закон, тож його цілком можливо за це покарати:

«Дії водія були повністю протизаконні, адже наявність у салоні однієї пільгової особи не позбавляє права перебувати там іншій. Згідно із законом, право на безкоштовне перевезення мають одночасно до семи осіб. Покарати такого водія можна. Для цього пільговику потрібно, все ж таки, придбати квиток. Бажано це зробити в присутності декількох осіб, які стали свідком інциденту. Після цього потрібно звернутися до юриста і скласти акт, що пільговику відмовили у праві безкоштовного проїзду. Опісля, зробити копію квиточка і цього акту й надіслати матеріали в державну інспекцію з наземного транспорту для розгляду питання та винесення рішення», - консультує юрист.
До слова, згідно із законом, покарання для водія-порушника доволі таки невелике – 170 гривень штрафу. Саме стільки ж заплатить і перевізник, у випадку, якщо відповідні органи приймуть рішення не на їхню користь.

Нагадаємо, що під час засідання робочої групи з виконання законодавства щодо пільгових перевезень громадян 28 липня з’ясувалось, що луцьки перевізники категорично проти пільговиків. Тоді ж розповіли, якими повинні бути дії пільговика, якщо водій відмовив йому у безкоштовному перевезенні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 38
вася Показати IP 30 Липня 2014 18:50
Перевізник повинен звільнити водія за аморальне відношення до такого пасажира!
мршрутчик Шніпельсон Показати IP 30 Липня 2014 19:12
прищавий юрист всьо кароче парішає
Непыльговик Показати IP 30 Липня 2014 19:12
Пасажири теж ще ті почвари. Важко було 2,50 за бабцю комусь заплатити?
Депутатка до Непыльговик Показати IP 30 Липня 2014 20:24
А чому вони мали потурати цьому чмошному воділі і купувати квиток. Все пасажири правильно зробили- намагалися надоумити те чмо. Але видно що він моральний урод - зчиняє скандал за 2 грн. 50 коп. Совісті 0 - міг би бабусю і так підвезти. Щоб ті 2.50 йому впоперек пельки стали.
Корінний лучанин до Депутатка Показати IP 30 Липня 2014 22:01
Він ще колись дуже пожалкує за вчинений гріх, час розплати прийде, коли наступить час останньої СПОВІДІ перед БОГОМ ! Цьому водієві гроші очі сліплять. Сказано в Божих заповідях : треба любити ближнього як самого себе і гріх ображати старих людей! Добре якщо Бог ще пошкодує цього водія, але може статись і по іншому.
мурзілка до Корінний лучанин Показати IP 30 Липня 2014 22:42
на параною схоже.
Корінний лучанин до мурзілка Показати IP 31 Липня 2014 08:15
Яка потім у тебе , шановного, буде параноя поживеш побачиш! Як казав, один священник, скільки ти б не скакав а до гробка всеодно прискачеш ! До тебе дійде потім, якщо дійде.
філософ до Корінний лучанин Показати IP 31 Липня 2014 10:17
складний варіант, треба терміново до спеціаліста
Григорій Іванович до Непыльговик Показати IP 30 Липня 2014 21:50
"нехарошие" пасажири, могли б як ти кажеш водію скинутись і на бензин і на нові колеса і..... а заодно і "непільговику" на лікування .....
13 до Непыльговик Показати IP 30 Липня 2014 21:55
правда твоя. а журналіст який "молодець" - номер зафіксував, замітку написав. а 2.50 "зажав". а депутат ще й пропіарився. совість не мучить?
Наталія до 13 Показати IP 31 Липня 2014 23:47
Номер автобуса водій сам записав жіночці на листочку. Після її погроз "Яна тебе буду жалітися!", водій відповів: "Я вам можу номер машини записати". На що жінка відповіла: "Пиши!" І до речі, пасажири маршрутки (в тому числі і я) не заступалися, а просто спостерігали. Це тривало одну коротку зупинку - від СНУ на Винниченка до Укртелекома. Якщо автор статті такий гуманний, чому не заплатив 2,50?
Андрій до Непыльговик Показати IP 27 Травня 2015 13:02
Скільки цій "бабці з сумками", та "учаснику війни" років? 90-річна бабуся з сумками в маршрутці їздить? (дойшла сама?)
Oksana. Показати IP 30 Липня 2014 19:15
Padljyka i neljydok - osj jak potribno nazwatu takogo wodija !!! Babysjy dyze schkoda, ale chomy ti ljydu, kotri zastypalus, ne moglu prudbatu kwutochka dlja neji, tumbiljsche, scho y neji bylu wazki symku ???
Оля Показати IP 30 Липня 2014 19:47
У Варшаві проїздний квиток для осіб старших 65 років коштує 50 злотих на рік-- на всі види міського транспорту, навіть метро. А наші пенсіонери, які здебільшого працювали на благо держави починаючи від 18-го року життя і не мали права сидіти довго в декретних відпустках, повинні виявляється заходячи у маршкутку спочатку довідатись, чи є там ще якісь пільговики?? жах! я думаю, ні один перевізник не збідніє забираючи пенсіонерів, а при роздаванні тендерів на перевезення треба звертати увагу і на якість - тобто ставлення до людей в першу чергу.
Андрій Показати IP 30 Липня 2014 19:51
А я вважаю треба простіше - написати скаргу до міськради, щоб вона позбавила ліцензії перевізника. А то бабуся махне рукою і не буде тим займатися, а баригам-перевізникам це на руку
босяк до Андрій Показати IP 31 Липня 2014 05:14
точно- і більше ніколи не надавати цьому підару ліцензію
19:59 Показати IP 30 Липня 2014 20:00
от с**а
не гоніть Показати IP 30 Липня 2014 20:20
А мене інше дивує. Пасажири ніяких активних дій то не зробили. Зайшла дитина війни, на неї накричав водій, люди зробили йому зауваження, дитина війни вийшла з маршрутки. І НІХТО з присутніх не зробив НІЧОГО, щоб повернути пільговика у салон. А можна було поступити по-іншому (раз так за справедливість вболіваємо). Скинутися усім пасажирам по 25 коп - і було би на проїзд пільговику, і тоді водій би відчув усю свою неповноцінність як людини. І вдругий би раз подумав чи відмовляти пільговикові. А так, знов подіяв принцип: язиком легше почесати, як щось зробити
Григорій Іванович до не гоніть Показати IP 30 Липня 2014 22:03
А ешшо краще, щоб пасажири скинулись водію на нову маршрутку. От тоді "водій би відчув усю свою неповноцінність як людини. І вдругий би раз подумав чи відмовляти пільговикові" Дурень думкою багатіє! От тоді б це чмо "випихало б " на кожній зупинці пільговиків. Схожі ситуації будуть продовжуватись постійно. Чому пільговик, та й будь хто, має принижуватись.чому його пільга залежить від випадку - є ще хто з пільговиків в салоні чи ні?! Тільки адресна допомога! Щомісячна доплата пільговикам на проїзд. Хочуть - їздять, хочуть - куплять пляшку пива, молока чи горліки, це їх справа. Але їздити будуть гонорово! Та й чиновники менше спокушатись будуть на відкати за компенсайцю перевізникам
ішшо до Григорій Іванович Показати IP 30 Липня 2014 22:40
а ешшо краще - їздити тролейбусом
Григорій Іванович до ішшо Показати IP 31 Липня 2014 01:25
мова йде про всі види міського транспорту, крім таксі. Тільки адресна допомога. Ну а тролейбус, який потрібно чекати по годині, не зовсім те. хоча , якщо тобі більше подобається, ми не проти.
Наталія до не гоніть Показати IP 31 Липня 2014 23:53
Так, я не заступилася, я була в цій маршрутці. В даній ситуації я на стороні водія. Жінка зробила багато галасу, а посвідчення не пред"явила.
. Показати IP 30 Липня 2014 22:14
уродів таких х*****и треба без розговорів. А власників- мажорів маршруток ліценція на**р забирать
Церковна миша Показати IP 30 Липня 2014 22:26
Ця ситуація ще раз доводить маразматичність нашого законодавства, адже якби ця бабуся була б восьмим пільговиком у цій маршрутці, то згідно з законом такі дикі дії водія були б виправданими.
Дончанин до Церковна миша Показати IP 30 Липня 2014 22:33
У нас действуют элементарные правила: 1)на конечной остановке - 5 льготников; 2)на промежуточной остановке - 2 льготника. Если у вас иные правила - следовательно, это действия ваших местных властей.
Григорій Іванович до Дончанин Показати IP 31 Липня 2014 01:20
У вас взагалі цікаві правила! вся Україна віправляє. А взагалі тільки адресна грошова допомога!
інша Показати IP 30 Липня 2014 22:50
Я в шоці.... але це не перший випадок. Була свідком коли водій застаким дідуся-пільговика уступити сидяче місце пасажирам які платять за проїзд....всі звичайно обурились дідусь стояв і на його місце теж ніхто не сів....
starec Показати IP 30 Липня 2014 23:08
Річ в тому що ліцензії дають за хабар і перевізнику пофіг. потрібно по перше забрати ліцензію у підприємця, таких декілька "забирань" і буде все гаразд, будуть і ПДР будуть виконувати, і квитки видаватимуть, і проблем з пільговиками не будуть. Корупція-мати порядку на Волині.
руль Показати IP 31 Липня 2014 00:55
Від переліку пільговиків та їх забаганок вже моторошно. Чому питання про пільгу моніториться лише в транспортному бізнесі, чим гірші торгівельний напрямок, надання послуг, ринки, автосалони та перукарні...і т.д.? Чому в останніх напрямах бізнесу питання про надання пільг навіть не піднімається самими пільговиками. Навіть аптеки відмовились від надання пільг на відпуск ліків. Де тут голос пенсіонерів. Запамятайте, що ДЕРЖАВНОГО ТРАНСПОРТУ крім ЕЛЕКТРИЧНИХ тролейбусів та УКРЗАЛІЗНИЦІ вже немає, Всі інші транспорти - ПРИВАТНІ, тому ПРОШУ ПЛАТІТЬ і їдьте - звикайте до євроінтеграції.
Корінний лучанин до руль Показати IP 31 Липня 2014 08:28
Пригадайте, РУЛЬ, що є ЗАКОНИ які це регулюють(пільги)! Законом передбачені пільги і це стосується перевізника. Поки діють закони - ця норма в силі. В аптеках діє знижка, з аптеками не порівнюйте. Руль , НЕ ЗАБУВАЙТЕ, що на тендері перевізникам ставляться певні умови! Якщо в курсах, то самі знаєте які! Ми ще не в ЄС. Зарплату та пенсії ще треба підтягнути до рівня ЄС!
Григорій Іванович Показати IP 31 Липня 2014 01:42
Льготы на проезд в поездах и междугородних автобусах, именно - льготы, а не право бесплатного проезда - имеют в Финляндии все пенсионеры, некоторые категории инвалидов, журналисты и учащиеся. Для этих категорий скидка может составлять от 30 до 50%, остальное - доплати сам. Учащимся предоставляется скидка в 25% на проезд в городском транспорте, но распространяется эта льгота исключительно на многоразовые проездные билеты. Льготную стоимость проезда на городском транспорте для них определяют местные власти. В ряде испанских провинций проезд для них вообще бесплатный. Ну, а на железной дороге и на авиарейсах пенсионеры платят за билеты на одну четверть меньше обычной их стоимости. Кроме того, пенсионеры могут бесплатно или за символическую плату посещать музеи и даже футбольные матчи. Но, конечно, основная льгота для пенсионеров - в приобретении лекарств
Корінний лучанин до Григорій Іванович Показати IP 31 Липня 2014 08:54
Шановний Г.І. я згідний з Вами. Я також про це знав, але ж Ви бачите що наше суспільство до цього ще доросло. Прикро, але факт що немає у нас шанобливого ставлення до старших людей і до пенсіонерів також. У Чехії, Італії і інш. країнах це шановані люди і ставлення відповідне. Ви ж не раз бачили, що маршрутках молоді люди, учні за віком не уступають місце людям похилого віку та інвалідам. Сидять на місцях з поначкою для інвалідів і ТУПО ДИВЛЯТЬСЯ у вікно та гворять - пл мобільному ніби не помічають. Ви ж у Європі цього не бачили! Просто жахливо від того яка у нас низька культура !
нона до Корінний лучанин Показати IP 31 Липня 2014 14:56
Шановний нам до європи рости да рости а не ви на них рівняєтесь вони такого не пишуть а йдуть і воюють а ви чого в неті сидите в АТО і там покажіть свій бійцівський і європейський дух. деж ви на державних посадах крісло грієте.
Корінний лучанин до Григорій Іванович Показати IP 31 Липня 2014 09:02
Шановний Г.І., прочитайте ще комент НОНИ знизу, це ще один доказ того я що говорив. Тут медицина безсила!
нона Показати IP 31 Липня 2014 08:29
та ті хрони за день за....ть, хіба воно одне їде а скільки ще обманюють то ви ж самі тих маршрутчиків доводите до такого ставлення до вас. а ті баби ще б мали совість на день по 5 раз їздити бо вони пенсію 1000грн получають бідненькі а молодьожі на 1000 грн треба місяць працювати клято та ще за ком послуги і дітей вдягнути не кажучи за себе. то хто в нащ час мігби і заплатити 2,50 як та бабуля. моглаб 1 грн дати а не зразу журналюг визивати ви тих журналюгам не вірте бо кожен собі робить піар щоб премію дали.
АКЕП Показати IP 31 Липня 2014 11:51
Винний не водій, а перевізник, який нерозяснив водію про техніку перевезення пасажирів. Водіям треба давати читати положення про перевезення, як статут у армії перед нарядомю
Наталія Показати IP 31 Липня 2014 23:24
Я була свідком цієї ситуації. Як на мене, причина відмови у пільговому проїзді бабусі - не пред"явлене посвідчення учасника війни. Справді, на Данила Галицького зайшов дідусь, пред"явивши посвідчення дитини війни і голосно про це сказавши. А на Винниченка зайшла бабуся з сумками, сказавши: "Посвідчення!" Водій перепитав яке посвідчення, і попросив показати його, так як це зробив вище згаданий дідусь. Старша жінка усно сказала що у неї посвідчення учасника війни, а згодом додала що вона також є дитиною війни, але посвідчення не показала. На наступній зупинці жінка вийшла зі словами "Я вам ще покажу. Я буду на вас жалітися" і т.п. Від водія не прозвучало те, що двох пільговиків він не буде перевозити.
хлоп Показати IP 5 Серпня 2015 14:42
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus