USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

ТОП-10 питань про небезпечні спільноти, які спонукають до самогубства дітей

22 Лютого 2017 09:31
Небезпечна гра набирає обертів серед неповнолітніх. Днями у Луцьку правоохоронці врятували підлітка від самогубства, до якого дитину спонукали адміністратори групи «Синій кит».

Як відомо, уже понад два роки в соцмережах діють спільноти, які закликають підлітків вступити в небезпечну гру, результатом якої має стати самогубство. Лише нещодавно кіберполіція активно почала повідомляти українців про небезпечні «групи смерті». Днями в Рівненській області вдалося врятувати двох 19-річних дівчат, які були учасниками суїцидальних груп. Нагадаємо, нещодавно у Луцьку виявили групу підлітків, які почали небезпечний квест «Синій кит» з самогубством гравця в кінці. Про виявлене уже повідомили у департамент кіберполіції.

Отож, публікуємо найпоширеніші питання, які хвилюють як батьків, так і багатьох дітей.

1. Що таке «групи смерті»?

Інша умовна назва спільнот, які спонукають до суїциду - «Синій кит». Очевидно, ця назва з’явилася через те, що ці ссавці чи не єдині в дикій природі, які схильні до самогубств. Варіантів назв є десятки, це і «кити», і «єдинороги», і «тихі будинки», і «гра». «Гра» передбачає спілкування з адміністратором, який дає завдання. Зі слів начальника відділу протидії кіберзлочинам Поліського управління Нацполіції Дмитра Мірчука, таких завдань може бути від 15 до 50. Перші завдання прості: розказати про себе, позбутися улюбленої речі. Потім йдуть складніші завдання, які передбачають нанесення собі тілесних ушкоджень. Останнє завдання – самогубство.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ГРУПИ СМЕРТІ» У СОЦМЕРЕЖАХ: ПОРАДИ БАТЬКАМ ВІД ВОЛИНСЬКОГО ПСИХОЛОГА

2. Як адміністратори шукають учасників груп?

Одним із простих перших завдань для учасників може бути «запросити у групу 50 друзів» і учасники розсилкою надсилають усім друзям запрошення. Адміністратори групи активно моніторять сторінки нових учасників, орієнтуючись на «втрачених дітей» - дітей, які мають проблеми в сім’ї, з друзями, мають депресивні стани, не можуть себе зреалізувати. Виконуючи завдання адміністраторів, вони відчувають «підтримку», а адміни навіть можуть ставати для них авторитетами.

3. Чи всі учасники цих спільнот в небезпеці?

Насправді, дехто з них міг автоматично додатися в ці спільноти, отримавши розсилку від інших, додає Дмитро Мірчук. Тож, те, що дитина просто в цій спільноті, ще не говорить про те, що вона схильна до суїциду, чи має проблеми. Однак це привід поспостерігати за дитиною.

4. Чи можна вийти з групи, якщо учаснику погрожують?

Звичайно, видалитися з групи можна і треба. За невиконання завдань, адміністратори самі видаляють зі спільнот.

Чимало підлітків бояться вийти з гри, оскільки їм приходять повідомлення з погрозами на адресу рідних: «Якщо вийдеш – загинуть твої батьки». Як доказ того, що «за тобою стежать» можуть навіть надіслати домашню адресу учасника.

Насправді ж адміністратори – люди, які знаходяться дуже далеко. Чимало з них навіть за кордоном. А дізнатися адресу інтернет-користувача дуже просто. Одним з найпростіших завдань може бути «розкажи про себе, де ти живеш, хто твої батьки». Крім того, нерідко фото та відео з виконанням завдань багато можуть розповісти про місце розташування, як і не вимкнена геолокація. Тож вирахувати, де підліток живе, можна з іншого кінця світу. Відтак усі ці погрози – безпідставні.

5. Ці групи діють тільки у мережі «ВКонтакті»?

На жаль, ці спільноти вже є у Інстаграмі, адже там є функція онлайн-трансляцій виконання завдань, навіть самогубств.

ВК дає можливість переписуватися, надсилати фото і відео. А Інстаграм дозволяє демонструвати всі дії в реальному часі.

6. Чи можна заблокувати небезпечні групи?

Так, кіберполіція ці групи блокує, але вони за день-два з’являються знову з тими ж учасниками.

До слова, у ВК вже з’явилася спільнота «антикит», напротивагу небезпечним групам.

7. Хто організатори?

Нині кіберполіція з’ясовує організаторів цих спільнот. Є вони серед громадян України, є й іноземці, у тому числі на території Російської Федерації. Зазвичай, з дітьми працюють професійні психологи, які умілими діями доводять дітей до грані.

8 Навіщо це відбувається?

Один із варіантів, чому ці спільноти організовуються – продаж відеороликів з самогубствами підлітків, або тим, як вони наносять собі поранення через нелегальні сайти і Даркнет.

Проте, у кіберполіції кажуть, що фактів продажу таких відеороликів не зафіксували. Найчастіше, вважають правоохоронці, такі відео збирають психічно хворі люди для приватного перегляду.

9. Яка відповідальність організаторів і чи передбачена відповідальність батьків?

Проти організаторів даних спільнот порушується провадження за ч.3 ст. 120 ККУ «Доведення до самогубства», яка передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років.

Кваліфікувати дії батьків як «неналежне виконання батьківських обов’язків» неможливо, поки не відбувся сам факт злочину. На щастя, на Волині доведених випадків суїциду через «групи смерті» не було.

10. І найголовніше: куди повідомляти про такі випадки і що робити батькам?

Повідомити про участь дітей у небезпечній «грі» можна на «102». До слова, особам, які повідомлять про ці факти, гарантують конфіденційність. Є номери довіри «Ла Страда» 772, куди можуть подзвонити самі ж діти. Телефон «гарячої лінії» кіберполіції - (044) 374-37-21 (з 8:45 до 19:30 в робочі дні).

Працівники поліції рекомендують встановити на гаджетах дітей «батьківський контроль», щоб блокувалися сумнівні сайти, сторінки, які розповсюджують порнографію чи пропагують насилля.

Крім того, батькам найперше варто звернути увагу на психологічний стан дітей, перевіряти шкіряні покриви дитини на наявність пошкоджень, особливу увагу звертаючи на пошкодження різного роду у формі кита.

Радять також перевіряти облікові записи дитини в соціальних мережах та групи, до яких входить акант, перевіряти вміст спілкування у приватних чатах, звертати увагу на коло спілкування дитини.

А також батькам варто подумати, як зайняти дозвілля дітей.

До слова, до профілактики таких випадків можуть долучитися й освітяни. На Волині вже передбачені профілактичні бесіди з учнівськими та батьківськими колективами в навчальних закладах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
відверто Показати IP 22 Лютого 2017 12:17
на Волині доведених випадків суїциду через «групи смерті» не було - є підозра, що було і саме через це загинуло (повісилось) дві дівчини в селі Баїв.
Ксюша Показати IP 24 Лютого 2017 09:41
Вихід один. Заблокувати Вконтакті на території України. Це треба було зробити ще три роки тому, тоді може би й не було цих трагедій
Вероніка Показати IP 5 Грудня 2021 15:18
це суїцидна ігра багато підлідків померло зараз зявилася ігра в кальмара це те саме що синій кіт

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus