USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Луцьку півроку розслідують справу неякісного харчування у ДНЗ

2 Вересня 2015 14:16
Упродовж 6 місяців у Луцьку розслідують справу неякісного харчування дітей у дошкільних закладах міста. Але є побоювання, що справу закриють, а підприємець, який нібито постачав у ДНЗ напівфабрикати і м'ясо без відповідних документів – не понесе відповідальності.

Про це заявив голова депутатської групи «Новий Луцьк» під час прес-конференції начальника управління освіти Луцької міської ради Олега Гребенюка щодо якості харчування у дошкільних навчальних закладах сьогодні, 2 вересня.

Нагадаємо, під час брифінгу депутатської групи «Новий Луцьк», який відбувся 31 серпня, була озвучена інформація, що переможець тендеру з постачання м’яса у 2014 році до луцьких дитсадків привозив напівфабрикати та м’ясо невідомого походження. Місцева влада ці факти замовчує, а слідство, яке розпочате з цього приводу, кажуть, затягується.

Так, зі слів голови депутатської групи «Новий Луцьк» Андрія Осіпова, у провадженні слідчого СВ Луцького МВ УМВС перебуває справа за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 227 КК України (умисне введення в обіг на ринку (випуск на ринок) небезпечної продукції).

Під час досудового розслідування встановили, що протягом 2014 року ФОП Олександр Понікарчик постачав у ДНЗ Луцька м’ясну продукцію невстановленого походження, без відповідних супровідних документів, що засвідчували б якість та відповідність ДСТУ. Згідно із законодавством, така продукція не може бути використана для споживання в дошкільних навчальних закладах, оскільки не відповідає вимогам щодо безпечності. Також слідством встановлено, що вказаний підприємець є переможцем конкурсу із закупівлі м’яса, проведеного 19 лютого 2014 року управлінням освіти Луцької міськради.

Як, своєю чергою, зазначив депутат міської ради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук, вказаний підприємець не є виробником м’яса, а закуповує його в інших виробників, зокрема Ковельської заготзбутбази. Згідно із документацією зазначеного підприємця, у 2014 році він поставив до ДНЗ Луцька 57 590 кілограмів м’яса свинини та 3 528 кілограмів м’яса яловичини на загальну суму 3 143 242 гривні. При цьому виробник Ковельська заготзбутбаза реалізував підприємцю Понікарчику О.Л. у 2014 році 42 519 кілограмів свинини та 3 346,6 кілограма яловичини.

З огляду на ці заяви, начальник управління освіти Луцької міськради Олег Гребенюк зібрав прес-конференцію і запросив на неї представників санепідемслужби, членів батьківського комітету, завідувачів ДНЗ.

Він заявив, що звинувачення щодо неякісної організації харчування дітей у ДНЗ – не відповідає дійсності. Адже у серпні 2015 року завершилася перевірка фінуправління, за висновками роботи якої, порушень не виявили. Те ж саме, з його слів, стосується і проведення тендерів.

«Звідки факти годування напівфабрикатами? Не треба голослівних звинувачень, жодних прострочених продуктів. Це - ворожа стаття з неправдивими фактами. Лише торік у дитсадках здійснили 50 перевірок з різних питань. Перевірка державної фінансової інспекції порушень не виявила. Тендерний комітет працював у рамках своїх повноважень», - заявив Гребенюк.

Про організацію харчування у дитсадках розповіла і завідувач відділення СЕС у Луцьку Ядвіга Попіль.

«Попри заборону здійснювати будь-які перевірки, санепідемслужба все одно це робила, бо професіоналізм повинен бути у всьому. Ми ці перевірки робили з лабораторним контролем. Отже, прострочене, недоброякісне м'ясо не потрапить в садочок. Всі продукти були з декларацією виробника. Ми за період 2015 року взяли аналізи на 170 змивів у зовнішньому середовищі на вміст кишкової палички у закладах харчування. Всі були негативні. Взяли 34 продукти готових страв на бактеріальне забруднення. Тобто, як робиться термічна обробка – всі продукти якісні. Брали овочі, щоб перевірити їх на вміст нітратів і страви на калорійність. Вмісту нітратів не було», - заявила Ядвіга Попіль.

Андрій Осіпов поцікавився у пані Ядвіги, чи відомо їй про факт передачі садкам 15 тонн м’яса без супровідних документів і якщо так, як вона це прокоментує. На що працівниця СЕС сказала, що про ці факти їй нічого невідомо і вона коментувати цього не буде.

На все це голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов сказав, що, по-перше, інформація щодо проведення брифінгу депутатською групою була доступна за тиждень до самої події. Тому представники управління освіти і всі охочі могли б прийти й висловити свою думку щодо озвученої під час брифінгу інформації. А тому нинішня прес-конференція була зібрана винятково для того, щоб «відбілити» репутацію управління освіти міськради замість того, щоб витребувати у підприємця Понікарчика увесь необхідий пакет документів щодо поставленої продукції у ДНЗ, і після виявлення фактів зловживання, розірвати співпрацю з ним.

По-друге, кримінальне провадження, яке відкрили за матеріалами, зібраними працівниками СБУ, МВС та Луцької міськради, стосується недобросовісного виконання тендерних зобов’язань підприємцем Олександром Понікарчиком. Йдеться про те, що 15 тонн продукції, які постачали у ДНЗ Луцька, надійшли без супровідних документів і без підтвердження сертифікату якості. Крім того, у садки замість м’яса яловичини постачали свинину і напівфабрикати.

Отже, зі слів Осіпова, висвітлена під час брифінгу «Нового Луцька» інформація стосувалася не роботи управління освіти щодо організації харчування у ДНЗ, а недобросовісної роботи підприємця. І управління освіти першим повинно бути зацікавлене у з’ясуванні істини.

«До депутатської групи «Новий Луцьк» звернулися правоохоронці та працівники Луцької міськради з тим, що вони побоюються, що кримінальне провадження закриють і справа не дійде до суду. Адже у матеріалах провадження чітко зазначено, що документів у підприємця на 15 тонн продукції, яку він постачав у ДНЗ – немає. Крім того, сам підозрюваний відмовляється давати будь-які свідчення і пояснення щодо звинувачення. Отже, йому є що приховувати. І ми не будемо про це мовчати. Ми дбаємо про якість і безпеку харчування діток у садочках. Ми просимо нам допомогти у цій справі і спільно гарантувати нашим дітям безпеку харчування», - сказав Осіпов.

На це Олег Гребенюк підтвердив, що йому відомо про відкриття кримінального провадження щодо підприємця Понікарчика, але підстав розірвати договір з цим підприємцем, на його думку, немає. Але він все ж погодився надати всі необхідні документи для слідства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Олег Показати IP 2 Вересня 2015 14:28
Треба не приховувати порушення, як це любить зробити Романюк і його працівники. Це стосується життя дітей. Начальника освіти міськради до відповідальності за замовчування і виправдовування. Романюк має публічно вибачитись перед лучанами і дати повну інформацію по цим фактам! Люди не будьте байдужі. Це ж усім нам треба. А не лише кільком депутатам. Разом переможемо! Разом нас багато!
Анонім до Олег Показати IP 2 Вересня 2015 16:25
і що пропонуєте робити?тендери це повна дурня адже на тендерах відмиваються гроші, якість товарів які закупляються стоять на 2-му місці після ціни .риба гниє з голови. Зараз як в 90-х ніхто нікого не боїться, і всі кругом мають кришу.
Адвокат Показати IP 2 Вересня 2015 14:56
Буде все як завжди, " Понять простить и за $$$$$ отпустить ... "
Луцьк до Адвокат Показати IP 2 Вересня 2015 15:21
А порішає це все адвокат.як завжди)))))
Kexfyb Показати IP 2 Вересня 2015 17:56
Романюк не ховайся, не перекладай вини на інших, вийди чесно визнай, що косили бабло на дитячому харчуванні. В Китаї за це розстрілюють. В Луцьку нічого тобі не буде. Тільки требачесно визнати і покаятись. Не ховай шило в мішку. Не покривай злочинів.
мама до Kexfyb Показати IP 2 Вересня 2015 20:51
Люди, не перекручуйте факти! Моя дитина у садочку завжди хороше харчування мала!але бачу, що до виборів все стає з ніг на голову! Скоро на Романюка всіх собак повісять! Треба розрізняти зерно від полови!
справедливий Показати IP 2 Вересня 2015 18:27
Чому Романюк досі не відреагував на факт бездіяльності керівництва управління освіти при здійсненні контролю за якістю продуктів харчування. Можливо він про це незнав? Цікаво те, що там де неефективно використовуються кошти міського бюджету Романюк нічого не знає і жодним чином не реагує, чим чітко вказує на свій можливий інтерес (відкат) при освоєнні бюджетних коштів. Дуже хочеться щоб наші чиновники не піарились, а доводили своє бажання покращувати життя українців на конкретних справах!!!
моня Показати IP 2 Вересня 2015 20:23
Та Осіпов знов надумує факти. та нормальними продуктами дітей кормили. Отруєнь дітей не фіксували. Так що нащо дарма воду мутити
Осіпову Показати IP 2 Вересня 2015 22:30
Андрію, ти ж розумний чоловік, займися роботою!
на сайті Батов Г.Ф. до Осіпову Показати IP 3 Вересня 2015 09:01
коментар було видалено
Людмила Показати IP 7 Вересня 2015 11:10
А справу по факту зловживання службовими повноваженнями при затвердженні тарифів на ЖКГ , неефективного використання обєктів нерухомості комунального майна відносно Романюка М.Я. розслідують майже 3(три) роки , а Ромнаюк М.Я. продовжує з Соколовською Л. розкрадати наше спілдьне майно. Лише заниженням плати на оренду нежитлового приміщення по вул. Коперника , 38 (поруч з офісом депутата Никитюка В.С., ТОВ "Анко") бюджет недоотримав за 3 роки майже 200 тис. грн., при тому , що протягом цих 3 років Корнесюк В.А. затягує розслідування справи та не вирішив питання про вручення підозри Романюку М.Я.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus