USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У Луцьку вшанують пам’ять Героїв Крут

27 Січня 2014 08:00
День пам’яті Героїв Крут відзначатимуть 29 січня у Луцьку. Зокрема, у цей день о 12:30 за участю представників влади, громадськості міста, учнівської та студентської молоді відбудеться покладання квітів до пам’ятного знаку Героям Крут та панахида за загиблими. Про це повідомили у відділі інформаційної роботи міської ради.

Також в освітніх закладах та бібліотеках міста будуть організовані тематичні заходи, уроки пам’яті з нагоди річниці трагічної загибелі студентського куреня під Крутами, в установах культури міста - представлені тематичні експозиції, виставки архівних документів, фотоматеріали, твори мистецтва та література, експозиції, музейні виставки.

Нагадаємо, напередодні 96-ї річниці бою під Крутами активісти громадської ініціативи «Іскра» мали на меті провести історичний квест, для покращення знань про героїчний подвиг свого народу. Проте квест скасували через сумнозвісні події в Україні.

Довідка. Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і 27 людей були ними страчені. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.

В Україні відзначення бою під Крутами розпочалися напередодні проголошення її Незалежності. 29 січня 1991 року з ініціативи Народного руху України, Студентської спілки, інших національно-демократичних організацій в Крутах було встановлено березовий хрест та відбувся перший невеличкий громадський мітинг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
оксана Показати IP 27 Січня 2014 11:18
історія має здатність повторюватися.. не дай Бог, щоб зараз!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus