USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У пожежі в Калинівці вибухнуло більше боєприпасів, ніж за 3 роки на війні

1 Жовтня 2017 22:18
На складі у Калинівці за кілька днів вибухнуло більше боєприпасів, ніж армія за три роки використала на війні.

32 тисячі тонн снарядів, 800 мільйонів доларів - стільки вилетіло в повітря. І це - лише попередні офіційні цифри втрат від пожежі на військових складах у Калинівці на Вінничині.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Це вже четвертий великий склад боєприпасів, що вибухає. Без жодних наслідків у Міністерстві оборони і Генеральному штабі.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПІДІРВАЛИ 4-Й СКЛАД БОЄПРИПАСІВ В УКРАЇНІ ЗА 2 РОКИ ВІЙНИ: ДВА ПИТАННЯ ДО СБУ

Побачити склад досить легко. Варто просто ввести слово "Калинівка" у програмі "Google Земля". Супутникові карти показують арсенал настільки чітко, що можна побачити місця, де блоки ящиків зі снарядами зберігаються просто неба. Можна навіть порахувати, скільки їх тут. На супутникових фото видно і бетонні бункери, де також, вочевидь, ховають боєзапас. Але це - вже старе фото. Тепер, після вибухів, арсенал виглядає явно по-іншому.

Арсенал у Калинівці - один з багатьох складів, які лишила по собі радянська армія, коли наприкінці 1980-х йшла геть з Німеччини, Угорщини, Чехії та Польщі. Боєприпаси цього величезного війська кидали у тимчасових сховищах. У місцях, просто не передбачених для такого небезпечного вантажу. З неофіційних джерел відомо, що на території 600 гектарів у лісі розташували 150 майданчиків для зберігання боєприпасів. Там містилося близько 200 тисяч тонн снарядів, мін та ракет.

ЧИТАТИ ЩЕ: ФОТО ВИБУХІВ НА СКЛАДІ БОЄПРИПАСІВ ПІД КАЛИНІВКОЮ

Після жахливих подій на складах у Балаклії Калинівка була очевидною ціллю для наступної диверсії. Чотири рази сюди приїздили комісії й розводили руками.

Майже кожен майданчик - це просто звалище іржавих боєприпасів. Більшість зі 150 таких місць не мали не тільки даху, а й елементарних земляних валів, що мали б захистити майданчики від розльоту снарядів із сусідніх сховищ. За 30 років під дощами та снігом дерев'яні скрині, в яких лежали снаряди, прогнили. І всі ці мільйони снарядів охороняли тільки 63 осіб, із яких частина - взагалі пенсіонери.

Українців намагаються заспокоїти: катастрофічних наслідків цього разу вдалося уникнути. Вогонь не дійшов до ділянок, де зберігалися надпотужні та дефіцитні ракети для установок залпового вогню "Ураган". Проте, щоб оцінити обсяг втрат, варто знати ще одну цифру - 24 тисячі тонн. Це - та кількість боєприпасів, яку використала українська армія за три роки антитерористичної операції. Нагадаємо, за кілька днів пожежі на складах втратили 32 тисячі тонн. Тобто більше боєприпасів, ніж за три роки війни на Донбасі.

Але за сухими цифрами втрат від Калинівського апокаліпсису місцевого масштабу ховається ще ціла низка втрат. Україна втратила в іміджі, втратила на міжнародній арені. Втратила всередині країни: бо політики почали використовувати події в Калинівці як спосіб зведення рахунків. Ну, а українці втратили спокій, бо залишається запитання: "Де вибухне наступного разу? Як скоро?".

І головне: чи буде чим зарядити зброю українських бійців, якщо вся - ще радянського зразка. І купити її, крім Росії, ніде. Бо на Заході такі калібри не випускають.

А ще - люди. Одразу п'ять сіл і місто Калинівка стали фактично заручниками лиха. Понад 30 тисяч евакуйованих. У перші години вибухів люди й самі кидали свої хати, хапали дітлахів і тікали. А потім виявилось, що декому не було вже куди повертатись. Сім осель вигоріли ущент. Сотні понівечених: без дахів, вікон і дверей. Від різкого похолодання не рятують численні візити чиновників з обіцянками. Бо навіть тепер, на п'яту добу після трагедії, люди не почули від них конкретної відповіді, коли отримають допомогу від держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 1 Жовтня 2017 22:47
Яка війна, у вас АТО
123 до Анонім Показати IP 1 Жовтня 2017 23:14
Кому війна, а кому мати рідна. Оце хтось підлатався. І знову деверсія як у Балаклії.
777 до Анонім Показати IP 2 Жовтня 2017 10:28
У Нас АТО, а у Вас???
ВОЛОДЯ ЗГОРАНСЬКИЙ Показати IP 1 Жовтня 2017 23:01
все спишуть на вийну и на путина вовочку))))
Муженко Показати IP 2 Жовтня 2017 17:46
Та то нічого.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus