USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У центрі Луцька квітами та поезією вшанували велику землячку. Фото

1 Серпня 2019 13:43
Спільною молитвою, покладанням пахучих квітів, декламуванням зразкової поезії, запаленою лампадкою та розповідями про нелегку особисту долю вшанували лучани пам'ять великої землячки Лесі Українки.

Заходи з нагоди 106-ї річниці з дня смерті поетеси відбулися на Театральному майдані перед пам’ятником авторці.

«У той сумний день її мати Олена Пчілка надіслала телеграму до редакції газети «Радо»: «Тяжко прибиті великим горем мати й інша родина посилають звістку в Україну, що 19 липня (за старим стилем) вдосвіта померла на Кавказі в Сурамі Леся Українка»… Блискавкою по всьому краю розлетілася вістка про її смерть, збудила глибокий сум і жаль по втраті глибокодумної мислительки, українки, що ніколи не сходила з поля честі, жінки виняткової мужності, духовної краси і мистецького обдарування. Її коротке життя було переповнене вщент високою любов’ю до землі, що її зродила, а вогонь її палких пісень і сьогодні – в серцях українців», – наголосила ведуча дійства.
Згодом відслужило заупокійну літію за поетесою духовенство Православної церкви України.

«Шість років тому, в травні, з Луцька паломницька група вирушила святинями Грузії. І ми мали за честь якраз до століття з дня смерті Лесі Українки відвідати музей у Сурамі. Вражають гори, ліси, запах трав і квітів, чудова вода, а повітря – просто мед. А Леся Українка писала: «А в моїй Україні і дим солодший», – пригадав священнослужитель.
Він наголосив, що родині Лесі Українки випало жити в нелегкі часи, окрім того, сама поетеса дуже потерпала від хвороби, «яка не дозволяла рухатися, писати, займатися музикою, котру надзвичайно любила».

«Давайте час від часу читати те, що залишили нам у спадок люди з великою душею, великим серцем і великим багатим досвідом, досвідом праці, терпінь, страждань і випробувань», – закликав духівник.

Поділилася споминами про поетесу теж громадська діячка, заслужена вчителька України Олеся Ковальчук.
«Ми прийшли з думкою про велику українку, про її життєвий подвиг, про її високий приклад служіння рідному народові. Мені довелося за своє життя тисячі уроків провести, присвячені Лесі Українці. Кожного разу, ідучи на той урок, молилася, аби донести дітям, чому ж взяте таке ім’я – Українка. Начебто рядове для вас, діти, але разом із тим виклик всім ворожим силам. Коли з’явилося те ім’я Українка, ризик був надзвичайним», – пригадала вона.

Опісля урочистостей свою шану відомій письменниці містяни висловили, поклавши квіти до спорудженого на її честь пам’ятника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus