USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку вшанували героїв Крут. ФОТО

29 Січня 2013 15:13
95 річницю бою під Крутами в Луцьку вшанували 29 січня поблизу пам’ятного знака, що на вулиці Героїв Крут.

Участь у мітингу-реквіємі взяли представники націоналістичних партій та рухів, Луцький міський голова Микола Романюк, заступник голови обласної ради Валентин Вітер, а також близько сотні небайдужих до цих подій волинян. Вони поклали вінки та квіти до могили. Панахиду біля пам’ятного знаку відправив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

До слова, ідея створення пам’ятного знаку виникла у лучанина Івана Мирки, він нащадок одного з тих, хто загинув 1918 року під Крутами. Тож 2006 року напередодні Дня Незалежності України в пам’ять про подвиг нащадка на своїй приватній території він зініціював спорудження могили з хрестом. Цього дня автор ідеї не зміг взяти участі у вшануванні героїв Крут, але його сини прийшли.

Іван Мирка, внук загиблого під Крутами вважає, що такі заходи необхідні і вони піднімають український дух: «Рідний дід мого батька оплакував свого брата і ця історія передавалася з вуст в уста, навіть у ті часи, коли такі історії мало розказували. Колишній учень Рогатинської гімназії Михайло, будучи студентом, пішов боронити столицю від загарбників. Шукали добровольців і це був такий собі клич. Там десь у тих снігах він і залишився і додому не повернувся. Батько пам’ятаючи про це вирішив спорудити знак, щоб усі знали, що Луцьк як українське місто, пам’ятає тих людей, які захищали столицю. Тут насаджений сад, багато калини і фруктових дерев. Ми з братом намагаємося тримати це місце в порядку і зберігати традицію щороку збиратися тут».

Ініціатору створення пам’ятної могили голова братства ОУН-УПА Василь Кушнір вручив подяку від головної булави братства ОУН-УПА ім. Романа Шухевича.

Довідково: Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року (16 січня за старим стилем) на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Битва між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів й бійців вільного козацтва, кількістю у 400 вояків, тривала 5 годин. 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків, було страчено. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливої ваги набув завдяки героїзму української молоді. Ця трагічна загибель студентів під Крутами стала символом патріотизму й жертовності у боротьбі за незалежність України та еталоном самопожертви заради майбутнього.









Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
вася Показати IP 29 Січня 2013 15:55
А де гузь ч.м.о.?
дідо Показати IP 29 Січня 2013 16:03
Де Клімчук? Чи він більше шанує окупантів та вбивць українців похованих на Меморіалі?
Александр Показати IP 29 Січня 2013 17:05
Дело в том, что в том бою погиб племянник В.В. Шульгина. В память о погибшем родственнике, он, с подачи и при полной поддержке М.С. Грушевского, способствовал созданию ореола грандиозности и героизма вокруг событий под Крутами. А в это самое время Симон Петлюра, бегущий от ударов войск того же Муравьева, перебил участников красного Январского восстания в Киеве и рабочих завода "Арсенал" (свыше 1000 человек).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus