USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Українська осетинка 20 років живе без паспорта

25 Липня 2013 12:52
Осетинка-утікачка через військові події на батьківщини знайшла прихисток в Україні. Спочатку Хандзеріфа Пухаєва думала, що це тимчасово, а залишилася назавжди. Проте і досі у жінки немає українського паспорта. Хоча минуло 20 років, як вона поселилася на Волині, - пише газета «Вісник+К».

У селі Паридуби Старовижівського району, де нині мешкає Хандзеріфа, її називають чеченка Анжела, в господарських книгах Смідинської сільської ради записано «грузинка». А себе вона називає осетинкою.

Двадцять років тому Хандзеріфа, «втікаючи від війни», покинула рідну Південну Осетію. Шукати мирного неба приїхала до України. Спочатку жила на Харківщині.

На батьківщині жінка працювала шеф-кухарем у престижному ресторані. А на чужині, щоб вижити, бралася за будь-який підробіток. Трудилася на свинофермі та обробляла лан. Там і познайомилася з волинянками, які теж, як і вона, шукали кращого життя. З ними і переїхала жити на Волинь, у Шацький район.

Будучи біженкою, осетинка працювала гардеробницею, прибиральницею. На Волині зустріла майбутнього чоловіка. Разом із ним вирішила повернутися на батьківщину. Однак, її родина не прийняла іноземця, бо той зловживав алкоголем.

Хандзеріфа зрозуміла, що в Осетії її чоловік «не приживеться». Приїхали знову в Україну - у село Паридуби. На той час там запрацював колгосп. Роботи жінка не боялася. У колгоспі доглядала за телятами.
У 2005-ому році помер чоловік Хандзеріфи. Повертатися в Осетію вона уже не хоче. Тут у неї - донька, зять, онуки, і, майже рідні, односельчани.

Зараз вона віддячує людям, які 20 років тому прийняли її у свою громаду. Жінка часто розшукує зниклих людей. Каже, що не відмовляє людям, у кого трапилася біда.

Найголовніше - те, що осетинка збирає документи і як стверджує, незабаром стане повноцінною громадянкою України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus