USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У Чорнобильській зоні знову зможуть виробляти електроенергію

22 Квітня 2018 19:24
На місці найбільшої техногенної катастрофи людства невдовзі зможуть виробляти екологічно чисту електроенергію: створення парку сонячних панелей загальною потужністю на рівні реактора атомної електростанції на території зони відчуження називають економічно обґрунтованим фахівці з України та Франції.

Про це йшлося під час брифінгу на Чорнобильській АЕС 20 квітня.

Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук зазначив, що, зважаючи на те, що Чорнобильська зона відчуження розташована на півночі України, вона не настільки цікава для бізнесу, як південні області, де на 17 % вищий коефіцієнт сонячної радіації, відповідно, вищий ККД роботи сонячних панелей. Однак, враховуючи, що у зоні є інфраструктура з видачі електроенергії, побудована для ЧАЕС і є кваліфікований персонал, який звільняється у разі зняття ЧАЕС з експлуатації, була ініціатива про розгляд зони для розвитку сонячної енергетики.

На території колишніх сільськогосподарських угідь є чимало рівних та не заліснених майданчиків, тож ініціювали питання створення на цій території парку сонячної енергетики. У листопаді минулого року в «Укренерго», провівши техніко-економічне обґрунтування, підтвердили, що втілення такого проекту можливе. У зоні відчуження можна побудувати парк сонячних панелей потужністю 1,2 тисячі мегават (що навіть перевищує, наприклад, потужність одного енергоблоку атомної електростанції).

Представники Франції проявили ініціативу щодо врахування економічних, екологічних, технічних та фінансових складових цього будівництва. Міністерство фінансів Франції профінансувало це дослідження і французи визначили, що проект можливий.

Віталій Петрук розповів, що наразі майже половина інвесторів, які зверталися, вивчали питання, але у підсумку йшли у ті регіони, де можна отримати інший прибуток від використання сонячних панелей.

Втім, голова ДАЗВ впевнений в тому, що пілотний проект з будівництва сонячної електростанції у зоні відчуження буде запущений.

Нагадаємо, що введення в експлуатацію нового безпечного конфайнменту над об’єктом «Укриття» наразі перенесли на листопад 2018 року. У грудні відпрацьоване ядерне паливо ЧАЕС планують почати перевозити на новозбудоване Сховище відпрацьованого ядерного палива-2.

Для виробництва теплової енергії у зоні відчуження планують використовувати місцеву деревину.

Окрім цього, Чорнобильську зону відчуження обіцяють зробити комфортнішою для відвідувачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus