USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В центрі Луцька - незаконне будівнцтво

4 Липня 2014 16:52
Те, що Луцьк історичне місто, а його підземелля приховує ще багато таємниць, вкотре довело будівництво на вулиці Лесі Українки. Тут, на місці згорілого більше 10-ти років тому будинку, почали зводити новий. Розібрали погорілий, копнули глибше, а там - підземні мури. Викликати археологів, щоб дослідити земельну ділянку, забудовник не вважав за потрібне . Історія підземелля так би й лишилася таємницею, якби у справу не втрутилися небайдужі лучани.

На вулиці Лесі Українки, 33 роботи йдуть повним ходом. Тут знищують рештки згорілого у 2003-му будинку. Викопавши чималий котлован, будівельники натрапили на залишки підземної забудови.

Згідно з законодавством роботи треба було б зупинити. Натомість провести відповідні дослідження та визначити чи знайдене є історичною або архітектурною пам"яткою. Однак усе це проігнорували, - інформує ТРК Аверс.

Історик, краєзнавець Ігор Левчук розповів «Роботи, які ведуться не погоджені з органами охорони культурної спадщини. Земляні роботи ведуться незаконно. От, буквально кілька хвилин тому зв’язувався з археологами, жодних дозволів археологи не давали. Взагалі заборонили проведення будь-яких робіт до понеділка. Навіть наголошували, щоб заборонити».

Окрім цього, вулиці Лесі Українки та П’ятницька гірка входять до зони регульованих забудов. Тож, будівельні роботи можна проводити лише після висновку археологів. Однак, будівництво без відповідних дозволів - уже звична для Луцька справа, - зауважив місцевий історик Ігор Левчук. «Луцька міська рада взагалі ігнорує будь-які речі, що пов’язані з культурною спадщиною. Управління культури Луцької міської ради взагалі бездіє. Ви не бачите тут чиновників, знову займається тільки громадськість», - каже він.

Зауважимо, під час спілкування із краєзнавцем, повз будівництво проходив начальник міського управління архітектури та будівництва Леонід Герасимюк. Однак розказати про своє бачення ситуації посадовець не захотів - просто щез із місця. Крім виявлених під землею забудов, місцеві активісти також виявили сторічну бруківку Терлінського. Такими кам’яними шашками у 1920-30-х роках вимощували вулиці Луцька. Нині вона залишилася на Братковського та Пушкіна.

Як з’ясувалося, була й на Лесі Українки, однак разом із землею її завантажили на камаз та повезли в невідомому напрямку, - обурюється лучанка Тетяна Дацишина.

«Це бруківка 1923 року. Я не знала, що вона тут лежить, але якщо вони її знайшли, то вони мали викликати археологів, управління культури і сказати: хлопці, ми щось знайшли. Будь ласка, подивіться чи воно цінне, чи воно не цінне… В моєму розумінні вони мали зняти перший шар бруківки, асфальт, другий шар бруківки і зложити окремо, а не перемішувати ще з купами землі. В мене є обгрунтована підозра про те, що це вони або везуть собі, або везуть на смітник», - каже вона.

На будівництві слова пані Тетяни заперечують. Кажуть, бруківку вивозити нікуди не збиралися.

Крім того, жінка обурюється: загорожу поставили далеко за межі території, на якій повинні будувати: «Є документ, який мені надала людина на виконання земельних робіт, там вказана адреса - вулиця Лесі Українки. Лесі Українки має 900 метрів, будинка не вказано. Будь-які роботи вказано в межах будівельного майданчика. Вулиця Лесі Українки не є будівельним майданчиком, тобто це самовільно виконувальні роботи».

Прибула на місце й муніципальна дружина. І хоча протокол склали, та все ж великої проблеми у нищенні спадщини не побачили.

Старший інспектор відділу муніципальної дружини Роман Шкабура зауважив: «Щоб вирішити це питання треба ту бруківку з землі відібрати, почистити. Невідомо, чи доцільно її назад класти, бо зараз є матеріали набагато кращі будівельні».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Петро Показати IP 5 Липня 2014 00:02
За ж*пу вже давно пора брати головного архітектора вкупі з головним художником...ново - "будови " в Луцьку - це змагання в потворності й несмаку... про законність будівництва в центрі взагалі мовчу - суцільна корупція...
Лучанин Показати IP 5 Липня 2014 00:30
+100%. Але проблема не тільки в них, а й в "забудовниках", які в гонитві за наживою своїми "проектами" спотворюють місто, особливо центр, добудовуючи-прибудовуючи до чого тільки можна й не можна. Невже в цьому дійсно є така потреба? Для чого посеред старих двоповерхових будинків вліпити чотирьохповерховий? А посусідству - напівпорожній "бізнес-центр" на місці овочевого кіоску, який плавно переходить в "пасаж", де ніхто нічого не купує. Міськраді впору оголошувати конкурс на кращий проект по найщільнішій забудові центральної часттни міста.
Іван Показати IP 5 Липня 2014 20:04
Прізвище "Шкабура" найбільше розповсюджене в Маневицькому районі, зокрема, с.Старий Чорторийськ, тому і не дивно, що такою була реакція муніципальної дружини. Як може людина, яка не є корінним лучанином вирішувати проблеми історичної спадщини міста, як взагалі на рівні міськвиконкому можна допускати до вирішення стратегічних питань історико-культурної спадщини людей, які не те, що тут не народилися і не виросли, а й історії міста не знають і не можуть в силу свого розвитку усвідомити важливість збереження автентичності міста, яке так миле тим, хто провів тут своє дитинство, здобував успіхи і не уявляє свого життя деінде. На всі стратегічно важливі посади міста мають обиратись люди, які народились і виросли в ньому, і бажано, щоб складали іспит з історії міста, тоді буде порядок.
Джулія Показати IP 6 Липня 2014 00:55
Археологічні дослідження, без сумніву, потрібні. Але чи знаєте ви, що проводяться вони за кошти замовника-тобто власника (орендаря) земельної ділянки?
Валентин Показати IP 6 Липня 2014 21:06
Звичайно, стояла згоріла будівля 10 років, хай би стояла, прикрашала місто....А от бруківка- це так важливо для жителів міста- куди її викинуть, мабуть, треба на сесії розгляути це питання...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus