USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Від становлення армії до нових перемог: у Луцьку вітали військових

4 Грудня 2015 16:29
Перемог, повернення територій та мирної нової України бажали тим, хто стоїть на сторожі незалежності держави – військовослужбовцям.

Урочистий концерт до 24-ої річниці Збройних Сил України відбувся 4 грудня у Палаці культури міста Луцька.

Вітали усіх солдатів, офіцерів, службовців, волонтерів, які щиро вірою та правдою служать своєму народу та стоять на сторожі незалежності рідної держави. Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.
Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик зазначив, що лише після 24 років становлення можна сказати, що Україна дійсно має свої власні Збройні сили. Він зауважив, що на цьому шляху становлення були і поразки, які назавжди залишаться у пам’яті українського народу тими, хто ніколи вже не повернеться у свої військові частини, до своїх побратимів та родин. Посадовець відзначив, що ЗСУ, попри те, що перед ними стоїть у десятки разів чисельніша та більш оснащена армія загарбників, дала їй відсіч та зупинила її.

Військовий комісар обласного військового комісаріату полковник Роман Кулик зазначив, що незважаючи на досить невелику офіційну історію українського війська, справжній вік української армії сягає століть, а її бойові традиції формувалися у важких кривавих війнах, починаючи з часів Київської Русі. Ще два роки тому неможливо було уявити, що Україна виборюватиме незалежність ціною життя своїх синів, але коли прийшов ворог, десятки тисяч українців піднялися на захист своєї батьківщини.

Попри фінансові та кадрові труднощі у боях за Донецький аеропорт, Дебальцеве, Маріуполь, Щастя та в інших численних бойових операціях народилася нова українська армія, яка пройшла перевірку на мужність, витривалість, вірність військовій присязі та відданість державі. Він подякував лікарям та працівникам Луцького гарнізонного військового госпіталю за наполегливу працю та професіоналізм і самовідданість в обраній справі та у поверненні Героїв до повноцінного життя. Окремо Роман Кулик подякував воїнам 25-ї авіаційної комендатури, які забезпечують польоти нашої авіації, та тим, хто зі зброєю в руках відстоює незалежність на Донбасі. Також військовий комісар висловив співчуття рідним та близьким загиблих Героїв. Роман Кулик привітав тих, хто боронить східні рубежі держави, а в подальшому звільнить Україну від загарбників та не допустить у майбутньому появи військ агресора на нашій землі.
Указом Президента України за особисту мужність і високий професіоналізм виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі орденом «За мужність» третього ступеня нагороджено солдата запасу Андрія Мудрика, солдата запасу Олександра Пугача та молодшого сержанта запасу Миколу Тишика. Медаллю «Захиснику вітчизни» нагородили старшого солдата запасу Івана Поліщука, старшого сержанта запасу Володимира Стадніка, старшого солдата запасу Сергія Хомича, капітана запасу Тараса Гапонюка, майора запасу Олександра Наземцева, солдата запасу Андрія Заня. Відзнакою Міністерства оборони України пам’ятним знаком «За воїнську доблесть» нагородили старшого солдата запасу Юрія Гурманського, рядового запасу Вадима Назарука, старшого солдата запасу Володимира Микитюка, солдата запасу Юрія Мазура.
Андрій Мудрик подякував представникам влади, які присвятили увагу питанню нагородження бійців військових формувань, а також допомогли у пошуку справедливості з нагородами для тих, кого відзначили сьогодні, журналістам, митрополиту Луцькому та Волинському Михаїлу та усім мирянам, які молилися за бійців під час бойових дій. Він подякував також батькам бійців та волонтерам, які допомагають зараз з реабілітацією та підтримкою військових.
Відповідно до наказу командувача сухопутних військ ЗСУ чергові військові звання присвоїли «майор» низці офіцерів військових комісаріатів Волині.

Згідно з наказом командувача військ оперативного з’єднання «Захід» чергові військові звання «капітан» та «старший лейтенант» отримали військовослужбовці новостворених військових комісаріатів, що існують протягом декількох місяців. Як пояснив Роман Кулик, основна частина офіцерів – призвані у рамках мобілізації.
Полковник у відставці, ветеран військової служби Іван Бродський, який з грудня 1991 року до жовтня 2004 року був військовим комісаром Волинської області, зазначив, що нині Збройні Сили України ведуть бойові дії, тож від ЗСУ залежить чимало. Він зауважив, що враховуючи людські ресурси та ринки збуту, Україна стала країною, якій усі хочуть диктувати свою волю. З його слів, українцям є що захищати, але потрібно вдосконалювати те, чим захищатися.

Він навів вислів, що викарбуваний на стелі в одній з країн: «Бога і солдата згадують на війні, після війни Бога забувають, а солдата зневажають». Офіцер наголосив, що історія повторюється тоді, коли її забувають. З його слів, збройні сили, перш за все – високоточна мобільна зброя та оснащення за належного матеріально-технічного та тилового забезпечення, з високим професіоналізмом особового складу, який є основним для успіху на полі бою. Іван Бродський зазначив, що моральний дух завжди потребує підтримки, адже військовим керує держава. Водночас, виконуючи свій обов’язок, військовий не повинен думати про те, як живе його родина, чи є де жити його дітям – це повинна забезпечувати держава.

Тим, хто нині виконує свій обов’язок військовослужбовця, він побажав міцного здоров’я, добра, витримки та наснаги, поменше поранень для тих, хто воює, командирам – приймати розумні рішення з тверезою головою, але гарячим серцем, а якщо і воювати – то берегти солдатів.

«Перемога буде за нами і територію ми повернемо», - підсумував ветеран військової служби.
Керівник Волинського обласного центру АТО, учасник АТО Олексій Кушнєр подякував кожному воїну та волонтеру, всім, хто вклав частину свого життя для нашої спільної перемоги. Він зазначив, що хоче, аби ми жили у новій країні, адже гідні цього. Він побажав, щоб діти українців дізнавалися про війну лише з екранів та з книжок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Марк Показати IP 4 Грудня 2015 18:16
А де Романюк та його молода команда?
Олена Комар Показати IP 4 Грудня 2015 19:24
Це були урочистості для працівників військових комісаріатів. Військовий комісар навіть не згадав НАШУ 51 БРИГАДУ. Добре що хоч адміністрація забезпечила нагрудні знаки для справжніх військових, які бачили місяцями війну з передової, а не як окремі заслужені учасники бойових дій, які були в зоні АТО 3-7 днів.
123 Показати IP 4 Грудня 2015 21:56
А чому 14-ту річницю?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus