USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Як відрізнити благодійника від шахрая: поради волонтерів волинянам

26 Лютого 2018 19:00
Учасники благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Люди сильні духом» діляться досвідом та розповідають волинянам, як можна перевірити волонтера та які документи мають бути при людині для здійснення збору коштів на допомогу хворим дітям. Зокрема волонтер має мати вирізняючий одяг та посвідчення, правильно оформлену скриньку для збору коштів і пакет документів, на підставі яких можна проводити благодійну діяльність.

Досвідом ділиться старший громадський активіст благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Люди сильні духом» Ігор Юшко.

«Ми діємо на території всієї України більше двох років. Зараз наші представництва є в Луцьку, Києві та Тернополі. Ми допомагаємо хворим діткам. За цей час для 45 дітей зібрали на лікування понад мільйон гривень. Деяким діткам допомагали не один раз. Одночасно ми можемо проводити збір на кількох дітей. Інколи буває таке, що люди хочуть допомогти, але бояться чи справді гроші підуть на допомогу. Якщо виникає якийсь сумнів, то це легко і швидко можна перевірити, адже кожен наш волонтер має свою форму, належно оформлену скриньку та чимало документів.

До збору коштів ми підходимо ретельно та відповідально. Щоб до нас не зверталися шахраї, перевіряємо людей, які просять допомогу. Зазвичай намагаємося поїхати на особисту зустріч. Якщо це неможливо, то просимо щоб нам надали всі необхідні документи для підтвердження ситуації. Більше того, коли є якісь сумніви, то кошти переводимо не матері, а напряму в клініку для лікування дитини. Далі нам дають чеки про лікування, з якими ми звітуємо в податкову, щоб за це не платити податок», - розповідає Ігор Юшко.
Нагадаємо, у січні активісти з Асоціації правозахисників Волинські повідомили про те, що в області діє група псевдоволонтерів. Втім, Ігор Юшко наголошує, що інформація не зовсім достовірна, адже серед тих людей він впізнав одного справжнього волонтера.

«Із приводу публікації статті про те, що на Волині діє група псевдо-волонтерів, то один із людей на фото – дійсно наш активіст, я впізнав його на фото. Із приводу конфліктної ситуації я спеціально приїхав з Києва і перевірив у нього документи. Виявилося, що всі є, тому можу запевнити, що наші волонтери насправді є на Волині і займаються допомогою діткам. І те, що громадські активісти казали, ніби волонтер був у нетверезому стані – це неправдива інформація і не про нашого активіста, бо з такими людьми ми не співпрацюємо. Загалом на Волині у нас є три волонтери. Тому пропоную ознайомитися з основними відмінностями між справжнім волонтером і шахраєм», - каже благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Люди сильні духом».

СКРИНЬКА МАЄ БУТИ ОПЛОМБОВАНА

«Кожна скринька має три внутрішні пломби та п’ять зовнішніх. Також зверху є дві наклейки з датою опломбування. Щодня ми складаємо акт опломбування скриньки, акт передачі, акт прийому та акт інкасування.

Також вона має бути правильно візуально оформлена. На кожній скрині є табличка, де вказана адреса нашого сайту, електронна пошта, стаціонарний номер телефону, за яким можна уточнити, чи дійсно на тій чи іншій території є такий волонтер. Ми завжди знаємо де і хто займається благодійною допомогою. Також громадський активіст має жилетку і посвідчення, в якому вклеєна фотографія людини та є штамп громадської організації, вказано ПІП та реквізити благодійної організації», - пояснює Ігор Юшко.
ПАКЕТ ДОКУМЕНТІВ Є У КОЖНОГО ВОЛОНЕТРА

Кожен волонтер, пояснює громадський активіст, має папку з документами.

«Якщо в когось є сумнів чи благодійні кошти підуть дійсно на потреби, то варто звернути увагу на нотаріальну довіреність, адже це документ, який засвідчує, що організація перевірена. Копія довіреності завжди є у волонтерів. Але звертаю увагу на те, що вона має бути повірена печаткою організації, підписом директора та штампом згідно з оригіналом. Інколи буває таке, що печатка ставиться чорними чорнилами й люди думають, що це неправомірний документ, хоча від кольору чорнила нічого не змінюється.

Також довіреність можна перевірити на справжність завдяки QR-коду. Просканувавши його, посилання переводить вас на сайт єдиного реєстру нотаріальних довіреностей.
Також у папці з документами завжди є наказ від директора організації про цілі, на які відбувається збір грошей. Формат приблизно такий: «Уповноважую волонтера … проводити діяльність зі збору благодійних внесків на користь громадянина…». Це обов’язковий документ, який вказує мету та цілі згідно з Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».
Людина зі скринькою мусить із собою мати виписку з Єдиного державного реєстру - як називається громадська організація, яка проводить збір коштів. Друга виписка має стосуватися того, що ГО не є прибутковою організацією.
У папці з документами є і договір з мамою хворої дитини та організацією. Також є заява мами про те, що вона просить нашу організацію провести збір грошей на користь дитини. На основі цього ми і ведемо збір пожертв.
Додається до переліку паперів копія паспорту мами та свідоцтво про народження дитини.
До пакету цих документів прикріплюються й довідки з лікарні про стан здоров’я дитини.
Додається і кошторис – на що збираються кошти (може бути відсутній лише у випадку, коли гроші збираються на медикаментозне лікування).
Далі в документах є копія паспорту громадського активіста.
Обов’язково в паці з документами є інформаційний лист про загальні зібрані суми коштів із прізвищами діток, яким допомогли та з номерами телефонів мам.
«Такий пакет документів є в кожного нашого волонтера», - наголошує Ігор Юшко та радить людям не соромитися перевіряти документи, якщо є сумнів, адже кожна копійка може бути ціною для життя хворих діток.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 26 Лютого 2018 20:00
Ця організація безкоштовно не працює. Ніхто ніколи не бачить як такі організації вскривають скриньки. І скільки грошей беруть звідти. Тому і будуть далі по місту ці шахраї битими.
Лучанин до Анонім Показати IP 26 Лютого 2018 21:06
А Ви запитайте про те волонтери вони чи обманщики в мам, яким допомогли вилікувати дітей.... От ЗАПИТАЙТЕ в тих людей, які отримали допомогу!!!!!!!!!!!!
Наталія до Лучанин Показати IP 17 Березня 2018 19:41
Я щиро вдячна благодійному фонду «Люди сильні духом» та всім небайдужим людям за допомогу в оплаті лікування моєї доньки Кушніренко Ярослави в центрі реабілітації дитини «Вільний Рух» в м. Бориспіль! Божого вам благословіння!
Валера до Анонім Показати IP 26 Лютого 2018 22:11
Мне кажется, етот аноним! Не кому! И не когда не помогал!
Олена Показати IP 27 Лютого 2018 15:57
Спасибо фонду " Люди сильные духом " за неоднократную помощь моему сыну Шевченко Даниилу , многое без вас мы не смогли бы пройти в плане лечения и реабилитации . Материнский поклон вам , ребята .
Анонімка Показати IP 23 Березня 2018 08:46
Всі ці фонди беруть відсоток з тих благодійних коштів. Цей відсоток офіційно йде на зарплати і т.д. Так що коли кидаєте в скриньку 10 грн. , знайте, що до хворої дитини дійде менше половини. А коменти з подякою, то трохи фейк. Варто подивитися звідки ті діти Кушніренко Ярослава і Данило Шевченко, якщо вони не з Волині, то всі попередні коментарі про поміш просто маніпуляція написана фондівцями, тому, що навряд чи мама десь з Києва, Чернівців чи миколаєва ходить по волинських сайтах, щоб просто знаходити статті з висвітленням роботи фонду
євробляхи Показати IP 8 Квітня 2018 18:20
ВОНИ ЩАХРАЇ ЦІ СИЛЬНІ ДУХОМ ЩОРАЗУ БУДУ БАЧИВШИ ЇХ ВИЗИВАТИ ПАТРУЛЬ ХАЙ ЧИХ К*ЗЛІВ ПОСОВАЮ АФЕРИСТИ
Киевлянка Показати IP 3 Червня 2018 22:05
У нас по Крещатику и по Жд вокзалу ходит девушка которая собирает на помощь некоему Бернадскому (Бершадскому) Ивану. Подходит ко всем с ящичком и просит кинуть туда деньги. Но!!!! Если человек по каким либо причинам отказывается пожертвовать то эта мадемуазель в лучшем случае отходит с недовольным лицом а в худшем - может и оскорбить. Так на ответ отказ одного мужчины что ему нужно кормить своих детей чем то и поэтому он жертвовать не может он услышал от этой "волонтёрши" равнодушное "ну и что" а инвалидов она вообще назвала "эти". Я свидетель!!! Разве настоящие волонтеры так поступают??? Действует она от фонда "Люди сильные духом". Кстати когда ее захотели сфоткать она начала орать и матерится и вообще сбежала!!! Думаю что она мошенница!!!
Луцьк Показати IP 31 Жовтня 2019 14:08
Звичайні шахраї. Наразі 2019(майже 2020) рік, і остання звітність про передані кошти була у 2016 році. Представник організації(?) по телефону почав галасувати, верещати і повторювати, що сайт "взламали хакери" і там технічні проблеми(майже 4 роки). Волонтер, через телефон якого я спілкувався, вирвав в мене телефон і утік. Висновки робіть самі.
Артур Показати IP 7 Квітня 2020 13:25
Це аферисти, які від 6 до 15% зібраної суми пересилаютт батькам, 50-60% Юшко забирає собі, решту на отримання оффса, документів, і засновникам в кишеню.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus