USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.76 9.92

«Волиньгаз» не зобов'язали узгоджувати встановлення лічильників з лучанами

28 Листопада 2016 14:51
Заздалегідь узгоджувати встановлення будинкових лічильників газу закликатимуть депутати Луцькради ПАТ «Волиньгаз». Так, депутати міськради розглянули питання встановлення газових лічильників, що часто призводить до конфліктів між мешканцями багатоквартирних будинків та газовою службою.

Щоправда, проект рішення, аби «Волиньгаз» узгоджував технічні роботи з мешканцями будинків, замінили на рекомендаційний.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження 28 листопада.

Член фракції «УКРОП» Юлія Дацюк повідомила, що проект рішення про окремі питання встановлення будинкових (загальнобудинкових) вузлів обліку природного газупокликаний врегулювати питання між мешканцями багатоквартирних будинків та ПАТ «Волиньгаз». Так, багато скарг і звернень від мешканців надходить щодо встановлення працівниками «Волиньгазу» будинкових газових лічильників і законності цього встановлення. Документ підготували для того, щоб перед встановленням будинкових приладів обліку газу це питання узгоджували з мешканцями багатоквартирних будинків. Так, законодавство передбачає, що будь-яке технічне переоснащення будинку повинно погоджуватися на зборах мешканців. Депутат наголосила, що в документі йдеться не про заборону встановлення будинкових лічильників, а про узгодження.

Член комісії Микола Яручик підтвердив, що конфліктні ситуації щодо встановлення будинкових лічильників траплялися часто. Зазвичай, мешканцям невідомо про майбутнє встановлення, а потім розпочинаються конфлікти з працівниками «Волиньгазу», які починають встановлювати лічильник.

Втім, проект рішення розкритикував представник ПАТ «Волиньгаз». Зокрема, йшлося про те, що процедура встановлення будинкових лічильників передбачає інформування голів ОСББ про такі види робіт. Працівники «Волиньгазу», мовляв, за 10 днів до початку робіт роблять попередження, а за три дні – розклеюють оголошення. Будинкові лічильники встановлюють відповідно до постанови НКРЕКП, у рамках якої фінансується встановлення лише будинкових, а не індивідуальних вузлів обліку. У листопаді у Луцьку встановили 45 таких вузлів обліку, загалом з початку року – 111.Якщо ж окремі ОСББ звертаються з рішенням про відмову від такого лічильника, їх переводять на подвійний тариф, що є невигідним для мешканців.

У підсумку, проект рішення вирішили змінити, зробивши рекомендаційним. Так, ПАТ «Волиньгаз» рекомендуватимуть не здійснювати монтаж будинкових вузлів обліку природного газу, без попереднього прийняття відповідного рішення з вказаного питання зборами співвласників багатоквартирного будинку. Інформувати про намір встановлення лічильників рекомендували не пізніше, ніж за 20 днів до початку робіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Оля Показати IP 28 Листопада 2016 15:23
Це знову поворот до совдепії!!!!!! Я не хочу конфліктувати з сусідами, але не хочу і за кимось спожитий газ сплачувати свої кревні. Хай встановлюють індивідуальні поквартирні лічильники. Я, до прикладу, маю лише газову плиту..Духовка електрична. Згідно прописки в моїй квартирі проживає 4 особи, а насправді лише 2 ( діти проживають в інших містах,бо там навчаються). То чому я маю платити більше за сусідку, яка в своєму помешканні прописана одна, а проживає крім неї 4 студентів??? Дійде скоро до того, що і лічильник на електроенергію ставитимуть на будинок...
Артур до Оля Показати IP 28 Листопада 2016 16:31
ставлять на будинок загальний і на воду і на тепло. у держави нема стільки коштів аби кожного забезпечити приладом, вартість якого біля 3 тис. популісти-політики прийняли рішення що швиденько в Європу треба і сказали що облік газу забезпечать до 18 року... по суті Волиньгаз в ситуації такий самий заручник як і люди, яким встановлюють ці прилади. Це загальнодержавне рішення яке треба змінювати, звертаючись в ВР, Кабмін і в першу чергу НКРЕ яке формує тарифи для облгазів. Толку з цими смішними рішення про зобов'язання погодження? До того ж в технічній документації газовиків і так ніхто ні в зуб ногою. Зараз ОСББ почнуть кліпати відмови, наражаючи людей на (штрафні)граничні норми нарахування. Замість цього краще просто просити паузу і врегульовувати питання, в тому числі про пошук додаткових джерел фінансування. В законі вичитав: Відповідно до частини першої статті 6 Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюють за рахунок: - коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території; - коштів відповідного бюджету; - інших джерел не заборонених законодавством. А слабо домовлятись про зміну тарифів для компаній в НКРЕ на нормальні лічильники або пошук додаткових джерел, що теж допускається? В тому ж Законі дійсно ніде не говориться що лічильник має бути індивідуальний. І не пише що лічильник "окремому споживачу". Там лише "забезпечити облік газу для населення"... Се ля ві, народе. Вирішувати це питання треба, але товкти облгаз сенсу біля нуля. Вони це рішення не приймали.
1+1 Показати IP 28 Листопада 2016 15:33
на конякіна 14б встановили будинковий , тепер платять не подвійний тариф а по 17 кубів за людини, ото економія
З Добробуту до 1+1 Показати IP 28 Листопада 2016 18:06
Це неправда Там була технічна помилка, а не якась закономірність. Потім було проведено перерахунок і виправлено. Не треба нагнітати. Нормальні люди будь-яку ситуацію можуть вирішити, якщо займаються питанням, а не переливають з пустого в порожнє і не піаряться на проблемі замість того щоб виршувати
1 Показати IP 28 Листопада 2016 15:35
контролю за цим лічильником голова осбб не має і що там волиньгаз порахує невідомо а ти плати
777 до 1 Показати IP 28 Листопада 2016 18:12
Якщо голова осбб тормоз то він ні за чим контролю не має. Зняття показника цього лічильника за бажанням мешканців відбувається з представнико від будинку. Якщо в вас голова осбб вам чеше і говорить неправду - то це лише тому, що йому в лом працювати, і краще міняйте його на того хто буде працювати, а не тирити ваші бабки і шукат якісь відмазки як чогомь не робити і що тому мішає.
К. до 777 Показати IP 28 Листопада 2016 19:43
Набридло читати твої коментарі, ти все лижеш, лизун газовий.
газовики Показати IP 28 Листопада 2016 15:44
Нав'язування одного лічильника на весь будинок це порушення прав людини. Давайте вирішувати з людьми за їх рахунокта ваш, шукати компроміс, а не ультиматум "всерівно поставимо", при ьпкотакому розкладі можете і в харю отримати.
Емма Показати IP 28 Листопада 2016 16:51
Не розумію. З липня у нас такий лічильник стоїть. Платим майже в два рази менше ніж раніше. За жовтень 30 гривень заплатили за 2 людини. А раніше стільки було на одного. Як ставили лічильника то ми думали індивідуальний ставити бо сусіди протестували теж але побачилли що то взагалі неспішно бо навіть економим. Не розумію кіпішу.
Green Показати IP 28 Листопада 2016 17:01
Ото розвязали руки чинушам від "Газу"
оксана Показати IP 29 Листопада 2016 14:44
Багато хто живе з нас за совєцкими правилами! А чому ви до цього часу не встановили собі лічильник на газ самі). У вашому будинку газ, напевно, не другий рік, як провели, чи не так). Тільки почалась ця заворушка з газовими лічильниками, ще в минулому році встановили. Прописано 5 чоловік (газ у нас лише 4 верхні камфорки на плеті), за місяць набігає 7 кубів. Сплачую 7,18 за 1 куб. , тобто, 35,90 за користування газом 5-ти чоловік в місяць.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus