USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Депутати хочуть знати, кому і за що волиняни платять гроші в лікарнях

21 Квітня 2016 18:14
Як працюють благодійні фонди, через які платять кошти пацієнти за отримання медичних послуг, поцікавилися депутати Волинської обласної ради від «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП».

З відповідним запитом до начальника управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації звернувся голова фракції партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» Вячеслав Рубльов. Ще один депутат від УКРОПу Ірина Вахович озвучила запит до головного лікаря Волинської обласної клінічної лікарні, президента Волинської обласної місії «Надія» Івана Сидора. Обидва депутата оприлюднили свої запити ще під час березневого засідання сесії, - повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

Нагадаємо, місія «Надія» діє при обласній лікарні вже 16 років. Відповідно до схеми оплати медпослуг у такий спосіб, пацієнт пише заяву про внесення благодійного внеску, платить гроші та отримує чек.

Згідно із відповіддю управління охорони здоров’я облдержадміністрації від 31 березня 2016 року №1960/50/216 на запит депутата Вячеслава Рубльова, у 2014 році у благодійну місію «Надія» надійшло 14 мільйонів 70 тисяч 100 гривень, а витрачено – 16 мільйонів 37 тисяч 200 гривень.

Серед основних статей видатків цих добровільних пожертв у 2014 році зазначено медикаменти, лабораторні реактиви та медичні вироби на проведення лікувально-діагностичного процесу пацієнтів (понад 8,8 мільйона гривень); капітальний ремонт та технічне обслуговування медичного обладнання (майже 3,5 мільйона гривень); благодійна допомога сім’ям загиблих на Майдані (10 тисяч гривень); благодійна допомога воїнам АТО (25 тисяч гривень). Видатки на утримання місії становили 103 тисячі 500 гривень.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПАМ’ЯТКА ОТРИМУВАЧУ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ

У 2014 році медичного обладнання придбали на суму 6 мільйонів 700 тисяч 800 гривень. Купили діагностичну рентгенівську систему (майже 2,3 мільйона гривень), офтальмологічне обладнання (2,2 мільйона гривень), діагностичну ультразвукову систему (майже 2,2 мільйона гривень), вакуумний насос для терапії ран (27 тисяч гривень), стерилізатори (16,2 тисяч гривень), лабораторну центрифугу (14,7 тисяч гривень), принтер для клінічної лабораторії (2,5 тисяч гривень).

У 2015 році місія «Надія» отримала 12 мільйонів 379 тисяч гривень, а витратила 12 мільйонів 286 тисяч 500 гривень.

Вказані наступні статті видатків – медикаменти, лабораторні реактиви та медичні вироби на проведення лікувально-діагностичного процесу пацієнтів (майже 5,3 мільйона гривень); капітальний ремонт та технічне обслуговування медичного обладнання (майже 100 тисяч гривень). Утримання місії обійшлося у 125 тисяч 300 гривень. Медичного обладнання закупили на 6 мільйонів 836 тисяч 700 гривень. Ці кошти витратили на придбання урологічного обладнання (3 мільйони 603 тисяч гривень), рентгенівську трубку до комп’ютерного томографа (майже 1 мільйон 616 тисяч гривень), відеогастросистему (понад 1,4 мільйона гривень), щілинну лампу (майже 205 тисяч гривень).

У відповідь на запит депутата Ірини Вахович на ім’я головного лікаря Волинської обласної клінічної лікарні Івана Сидора подана аналогічна інформація. Також у тексті відповіді від 30 березня 2016 року №3/2-16 зазначено: «У відповідності до Наказу Міністерства юстиції України від 12.04.2012 року №578/5 згідно із переліком із зазначенням строків зберігання документів, за період з 2001 по 2012 роки немає можливості надати інформацію про фінансову діяльність місії, так як термін зберігання бухгалтерських документів становить три роки».

За інформацією управління охорони здоров’я облдержадміністрації, «у решті комунальних медичних закладах благодійні фонди не зареєстровано».

Однак, наприклад, у Волинському обласному дитячому медичному територіальному об’єднанні щомісячно персонал лікарні сплачував та продовжує сплачувати внески до Волинської фундації «Захист життя дитини». Створена фундація понад 9 років тому. Її співзасновник – колишній генеральний директор Волинського дитячого медичного територіального об’єднання Григорій Ващилін. Офіс фундації розташований у приміщенні цього медзакладу, в адміністративній частині будівлі. Однак, на що саме витрачаються сплачені кошти – невідомо.

Нагадаємо, що нещодавно Григорій Ващилін написав заяву на звільнення за власним бажанням. Напередодні його звільнення в ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що його підозрюють в організації аптечного бізнесу в стінах лікарні, а ще активісти показали будинок, де мешкає колишній гендиректор обласного дитячого медоб’єднання.

Голова фракції УКРОП в облраді Вячеслав Рубльов каже, що надіслану інформацію у такому вигляді вважає далеко не повною. «Я і моя колега Ірина Вахович просили надати детальний опис надходжень та витрат благодійних фондів, які діють при лікарнях. Натомість ми отримали дані, з яких не зрозуміло, які саме препарати чи обладнання яких виробників було придбано, не зазначено скільки і яких саме препаратів було закуплено. Так само з цієї інформації неможливо зрозуміти, на що саме йшли кошти по утриманню місії. Ми вимагатимемо прозорих звітів щодо діяльності усіх, так званих, благодійних організацій, які діють при лікарнях», – зазначає Вячеслав Рубльов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Рубльову Показати IP 21 Квітня 2016 19:07
За все було переплачено щоб отримати відкати Зверніть увагу на оплату за ще не надані послуги що видирають у хворих у відділеннях і чи ті послуги надаються згідно здертих коштіів А взагалі ми маємо наслідки шахрайства уряду Яценюка і зацікавлених депутатів ВР в розкраданні бюджету і кришуванні вище згаданих явищ
бе Показати IP 21 Квітня 2016 19:23
що ? депутатів жаба давить? чи смотрящого хочуть поставити?
пенсіонер до бе Показати IP 21 Квітня 2016 20:35
лікарі не хочуть відставати від депутатів. Що хочеться покататись на яхті за гроші знедолених?
123 Показати IP 21 Квітня 2016 20:44
Жабо українське давить.ви подивіться на обласну лікарню.там обладнання яке!а ремонти поробили які гарні.а зайдіть в інфекційну.і зрівняйте.
укроп до 123 Показати IP 21 Квітня 2016 22:53
А для чього перед вічно закритим центральним входом флакштокі з прапорами, за які гроші або зимою ялинки які коштують пару тисяч. Кращеб постіль нову купиликупили або каталки.
Галина до укроп Показати IP 22 Квітня 2016 15:57
Добудова та обладнання в обласній лікарні зроблені за бюджетні гроші,а от хто був у кабінеті та приміщенні для гостей головного лікаря обл.лікарні.оце і є наші внески,одна люстра чого вартує .
прохожий Показати IP 21 Квітня 2016 21:50
Саме цікаво що ліки можна використовувати для відмиву грошей Ну наприклад уявімо, що я керівник лікарні, закупив через гроші фонду ліки. Ліки, через відділення списав через відданих мені зав відділеннями, адже вони ідуть прямим використанням. А в реальності віддав на реалізацію в аптеки лікарні, або тим же хворим за готівку. Може я не правий що таке може бути ?
думаючий до прохожий Показати IP 21 Квітня 2016 22:48
Теоретично так. Але якщо йти далі і почати аналізувати, то постає питання: а якщо не ділитися з усіма замішаними в цьому ланцюжку, то і відданих дуже скоро не стане та сам ланцюжок дуже скоро розпадеться, а якщо ділитися, то що можна від цього отримати? Навряд чи за такі суми стоїть ризикувати, хоча і таке не виключено при даних умовах праці.
медики Показати IP 22 Квітня 2016 07:59
Пропонуємо,щоб хтось із обласних депутатів,бажано медиків, з УКРОПу очолював благодійні фонди в лікарнях. Тоді будуть знати суть роботи і меньше займатимуться зверненями і перевірками.
123 до медики Показати IP 23 Квітня 2016 09:37
А може вже хворим благодійні внески давати будуть.
олег Показати IP 22 Квітня 2016 08:28
Марищука призначити головним консультантом благодійності.Зразу пропадуть всі проблеми як і сама благодійність.Залишиться одна 49ст.Конституції.От нею і будуть лікувати.
Пацієнт Показати IP 22 Квітня 2016 08:33
Ознайомившись з витратами фонду відразу кидаються в очі завищені ціни за обладнання , розуміють також де, в чиіх аптеках , і по яких тарифах купувалися медикаменти. Хтось з лучан чи жителів області знає хоч одну людину, якій видавали безкоштовно медикаменти в обласній лікарні? З томографом окрема історія: спочатку купили томограф за завищеними цінами ( 1,5- чи 2 мон дол) , а вже через 2 роки до нього трубку за 1 600 000грн, за кордоном такі дороговартісні апарати працюють безперебійно мінімум 5-7 років. Висновок: апарат купили б/у по ціні нового, можна зробити експертизу.Управління фондом, лікарнею = корупція!!! Молодці...так хоронять медицину в області.
Стаціонар Показати IP 22 Квітня 2016 08:55
Що???? Гроші використовували на ліки,медичні вироби,реактиви? Для кого? Звичайні хворі самі платять за ліки і не тільки!!! І до чого тут ремонти і людські гроші? А де бюджетні кошти на ремонти? Це що подвійна бухгалтерія?
пацієнт Показати IP 22 Квітня 2016 09:49
чому ніхто не сфотографує 3 будинки головного лікаря і ще 4 який будується і не співставить з його заробітною платою, а тепер відкрилася ще одна стаття доходу церква в обласній лікарні, днями вже й купол поставили прямо на поліклініці і платників податків ніхто не запитав, а ще прямо в лікарні служба щодня через підсилувач звуку хоч слухай, а хоч вуха закривай. З одного боку люди заходять в лікарню, а з двору постійно виїзджають похонні процесіі, можливо середня ланка вже необовязкова. Де влада, де депутати, де свобода совіті і віросповідання, платники податків люди різних переконань і атеїзм теж ніхто не відміняв. Що це за мракобісся. Чим далі тим гірше.
Бюджетний дефіцит Показати IP 22 Квітня 2016 11:15
Краще б депутати поцікавились чому вони голосують за розподіл бюджетних коштів, які майже на половину не покривають мінімально-розрахункових потреб лікарень. Забезпечте лікарні повноцінним бюджетним фінансуванням і таке благодійне його заміщення відпаде само собою. Як повноцінно пролікувати пацієнта на виділених депутатами 5 бюджетних гривень на добу може розкажуть ці перевіряльщики?
діана Показати IP 24 Квітня 2016 18:04
Скільки років всі знають ситуацію в обласній лікарні.а не змінюється нічого ,бо купили всіх .А де "Правий сектор" ? Як продався головному лікарю ,навіть не смикнувся..А обласна лікарня - перевірка на професійність для Палиці .Не віриться ,що по зубах йому Сидор.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus