USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як працюється волинському головлікарю, якого не хотів колектив

10 Червня 2014 13:35
Минулого тижня депутати Маневицької районної ради проголосували за призначення Ігоря Тьохти керівником районної лікарні й уклали з ним контракт на п’ять років. , - повідомляє «Волинь-нова».

Упродовж майже двох місяців громаду Маневичів і, напевне, всього району лихоманило одне: кому дістанеться посада головного лікаря. Адже після того, як керівники районної виконавчої влади Людмила Кирда і представницької – Людмила Веремчук запропонували персоналу лікарні назвати ймовірного претендента на цю вакансію, працівники трудового колективу стали підбирати підходящі кандидатури, які обговорювали спершу на розширеному засіданні профспілкового комітету, згодом визначалися на зборах таємним голосуванням.

Нагадаємо, 23 квітня провели збори трудового колективу районної лікарні, де за поданням профспілкового комітету на обговорення винесли три кандидатури на посаду головного лікаря: Ларису Коваль, Ігоря Тьохта, Олега Бегаля. Ще дві кандидатури було запропоновано Ігорем Тьохтою: Василь Тарасюк та Тетяна Панкрашкіна.

Відповідно до рішення трудового колективу, єдиним кандидатом на посаду головного лікаря Маневицької центральної районної лікарні обрали Олега Бегаля.

Як розповіла Ганна Савчук, одна з найактивніших учасниць перипетій, пов’язаних із призначенням нового керівника, усе було згідно з правилами: виготовили бюлетені, знімали на відео підрахунок голосів, щоб не було фальсифікацій.

«Із 480 членів колективу в голосуванні взяли участь 248 осіб. Найбільшу підтримку отримав лікар Олег Бегаль – за нього проголосували 65,8 відсотка. Невдовзі з’ясувалося, що районна влада просуває на цю посаду іншу людину, яку медики не хочуть», - повідомила вона.

Поки керівники райдержадміністрації та районної ради вивчали можливості кандидатів, ситуація в лікарні все більше нагніталася. Прихильники Олега Бегаля створили ініціативну групу, члени якої закидали своїми листами облдержадміністрацію та облраду, надіслали звернення до Комітету громадської люстрації Волині та в інтернет–видання. Автори обурювалися, що влада ігнорує думку колективу.

Районний заклад охорони здоров’я, в якому мали б панувати тиша і спокій, перетворився на буремний плацдарм, де вирували пристрасті й емоції, що, вочевидь, і завадили бунтівним ініціаторам поцікавитися хоча б тим, за яких умов їхній висуванець може обійняти досить спокусливу посаду керівника, котрий не тільки матиме солідні повноваження, а й розпоряджатиметься немалими державними коштами.

Призначення головного лікаря належить до повноважень районної ради, – пояснила голова Маневицької районної ради Людмила Веремчук. – Його кандидатуру треба також погоджувати з управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації. Фахівець, який претендує на цю посаду, повинен відповідати кваліфікаційним вимогам і мати вищу лікарську категорію.

Хоча під ці параметри Олег Бегаль не підходить (не має вищої категорії), його документи все-таки подали на обговорення членів постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту та з питань, пов’язаних із ліквідацією наслідків чорнобильської катастрофи Маневицької районної ради. Вони й рекомендували депутатам призначити цього фахівця головним лікарем.

Тим часом у Маневицьку райдержадміністрацію надійшов лист, який підписали дев’ять медиків, у тому числі й два інших претенденти на цю посаду. В ньому наведено чимало аргументів, що змушують засумніватися у чесності так званої передвиборної кампанії, зокрема лист до Комітету громадської люстрації, надісланий на офіційному бланку лікарняної установи, а поруч із печаткою профспілкової організації стоїть гербова печать старого зразка без ідентифікаційного номера.

Про інші деталі так званого демократичного висунення кандидатури на посаду керівника ЦРЛ повідомили й голову облдержадміністрації Григорія Пустовіта: «Головна медсестра Гетманчук Є. Ф., дружина колишнього головного лікаря, провела агітроботу серед медсестер і санітарок за кандидатуру Бегаля О. П., який на зборах заявив, що ніяких змін не буде… Люди стурбовані, що знову житимуть не за законами, а за чиїмись користолюбними вказівками».

Власне, можна було б лише порадіти, що серед маневицьких лікарів є чимало фахівців–професіоналів, які користуються довірою колег. Але, напевне, представники влади спершу мали б пояснити медикам, що претендувати на посаду головного лікаря може лише той, хто відповідає вимогам законодавства. Тому депутати, що входять до постійної комісії з питань бюджету, фінансів, використання майна спільної власності територіальних громад сіл і селищ, схвалили кандидатуру лікаря Ігоря Тьохти, який має відповідну кваліфікацію, і винесли її на розгляд сесії райради, що мала поставити крапку в кадровому рішенні.

Чи знайде порозуміння молодий керівник із колективом, частина якого була проти його призначення? Як налагодить співпрацю зі своїми конкурентами?

« Я з ними не ворогую, а підтримую добрі стосунки, які не зіпсувала затяжна епопея з призначенням», – так відповів Ігор Тьохта на ці запитання.

«У цій ситуації дехто мав особистий інтерес. Мстити їм не збираюся, бо любити чи ні можна вдома або деінде, а на роботі треба працювати. За крісло зубами не триматимусь, але якщо призначили, то буду наводити порядок. Не рубатиму з плеча, різких кадрових змін не робитиму, але є працівники, яким давно пора попрощатися зі своїми посадами», - розповів головлікар.

Спершу окремі депутати, представники громадськості сприйняли Ігоря Тьохту насторожено, але голова Маневицької райдержадміністрації Людмила Кирда переконала більшість обранців громади проголосувати «за».

«Жителі селища і району обурювалися, що донедавна в лікарні фактично продавалися посади, бюджетні кошти витрачалися не завжди ефективно, – прокоментувала вона свою позицію. – Спершу хотіла почути думку медиків, кого вони бачать головним лікарем. Це питання вивчала дуже скрупульозно. Головним аргументом на користь Ігоря Тьохти стала його обіцянка робити все за законом. Цього, напевне, найбільше боялися ті, хто здійняв бурю в склянці води. Нашому закладу потрібний хороший менеджер, ефективний управлінець. Вважаю, що підбирати кадри на керівні посади маємо по–новому, не в кулуарах, як було донедавна. Майдан народив інструмент дієвого впливу громади на владу — публічні дискусії про важливі проблеми життя району, відкрите обговорення управлінських кадрів. Але демократія – це не безлад, а чітке дотримання законодавства. Вона не може бути знаряддям закулісних домовленостей окремих людей, які за будь–яку ціну хочуть домогтися особистої вигоди, - розповіла Людмила Кирда.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Іван Показати IP 10 Червня 2014 14:06
А яка ситуація з головним "інфекцистом" по сумісництвом Гайдучиком ???? чи влада нова а керівники тіж самі???? ходять слухи що тепер регіонали мають війти в солідарність в облраді...... НОВА ВЛАДА ????
читачка до Іван Показати IP 10 Червня 2014 14:21
не за політичними якостями потрібно оцінювати людину, а перш за все за професійними навиками. Особисто головного інфекціоніста не знаю, проте знайомі відзивались про нього позитивно, бо саме він вилікував їхню дитину. Побільше б таких добрих, розумних та приємних лікарів - ось так знайомі говорять про Гайдучика.
Іван до читачка Показати IP 10 Червня 2014 14:27
Тот нащо такі люди ідуть в політику??? хочуть там отримати досвід медичної роботи чи всеж політичні дивіденди? політ-проституція не прикрашає людей.....
ігор Показати IP 10 Червня 2014 15:30
Прочитав попередні коментарі хочу сказати, що таку політхвойду як гузь ще треба пошукати на волині. Гайдучику ще до нього як до неба рачки. Найняа бандформування на чолі з данильчуком, збив касу за призначення диб..ів на посади в ода, завіз на киіів і очікує що стане головою ода. А чому пустоцвіт мовчить про прозорість поизначення, то хто ж більший патріот ті, хто по трупах захопив владу чи ті попередні? Волиняни, одумайтесь, не підтримуем цих голодранців, які розікрали університет, дубняк на роботі до 13.00 а далі своі справи вирішує. То про яке процвітання волині нам далі будуть лапшить всякі пус.ти.
Міша Показати IP 10 Червня 2014 18:57
Головну медсестру Гетьманчук Є.Ф на пенсію няньчити внуків Професіоналам дорогу..
Слон Показати IP 10 Червня 2014 19:10
Всіх головних лікарів Волині замінити. Працювали при владі Януковича і цим все сказано......Банда Клімчука і Януковича....геть.......
слону Показати IP 10 Червня 2014 21:59
коментар було видалено
До івана Показати IP 10 Червня 2014 22:17
Нову групу Солідарність в Облраді стягує Башкаленко дається дуже туго,головою планується Лобач,а заступником пацан зрогаткою Мельник керує процесом. КОНТИНІУм.
вася Показати IP 11 Червня 2014 01:02
Не роби зла, і тебе не осягне зло; віддаляйся від неправди і вона ухилиться від тебе, а повторення неправди не послужить до блага громади

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus