USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як церкву КП на Волині зробили московською і чому запротестували лише зараз

17 Серпня 2015 13:09
Громада села Охнівка Володимир-Волинського села на загальних зборах висловилася за об’єднання церков Української православної церкви Московського патріархату та Київського патріархату в єдину під крилом останнього.

Проте віряни УПЦ МП, яких в Охнівці близько двох десятків, не хочуть переходити до Київського патріархату. Про це повідомляє «Волинське агентство розслідувань».

Церкву Івана Богослова в Охнівці закладали як храм Київського патріархату, але «магічним чином» вона «відійшла» до «московської».



ЯК ЗАКЛАДАВСЯ ФУНДАМЕНТ

«Там закладався фундамент і капсула Української православної церкви Київського патріархату і все село це знає», – розповідає охнівчанин Іван Гомза.

Поки ж церкву не збудували, люди ходили на служби у маленьку капличку Київського патріархату, обладнану у місцевому клубі, де і зараз діє церква УПЦ КП:



Отож селяни пригадують, що коли церкву зводили, то кошти на будівництво збирали всією громадою і землю виділили саме під церкву Київського патріархату.

НОВИЙ ГРАВЕЦЬ

Проте після того, як збудували стіни, у громади закінчилися кошти. Тоді на арені з’явився Анатолій Вітрук – керівник ТЗоВ «Прогрес», який запропонував добудувати церкву.

«Голова колгоспу Вітруку присутності голови райради та владики пообіцяв, що церква буде Київського патріархату, лише за умови, що з церкви піде священик Михаїл», – додають селяни. Причин, чому Вітрук просив «забрати» священика КП, не називають. Потім з’явилася ще одна умова – церква має підпорядковуватися Московському патріархату.

«Церкву добудували, він привіз московського батюшку. Посвятив і церква стала московською», – пригадують люди. Та тоді ніхто особливо не протетсував.

ДОСИТЬ МОЛИТИСЯ ЗА КИРИЛА

Конфлікт почав розгоратися восени минулого року, коли у церкву прийшов новий священик Віталій.

Каменем спотикання стало те, що у церкві почали молитися за патріарха Кирила. Це обурило людей: мовляв, як можна молитися за Кирила, який благословляє танки, які вбивають українців? До того ж, за словами одного з місцевих учасників АТО, батюшка на сповіді назвав його «великим грішником». Також, зі слів людей, було кілька випадків, коли людей «просили» вийти з церкви.

«Поки там був батюшка Петро, то він завжди молився за єдину, Богом неподільну Україну, а не за Кирила. Сім років люди мовчали, але коли сталась війна, наші хлопці були там. Ми йдемо на схід воювати, а тут в нас в Охнівці моляться за Кирила», – додає Костянтин Броницький. Тож після випадку з бійцем прихожани почали масово переходити до УПЦ КП.

ПОЧЕРГОВА ВІДПРАВА? МП - ПРОТИ

Щоб знайти компроміс, прихожани КП пропонували організувати відправи у церкві почергово, але прихожани МП відмовляються навідріз.

«Нам колись доводили, що Московський правильний, канонізований, а київський - неправильний. Зараз вони доводять, що це не московський, а який же?» – дивуються люди.

Загострило ситуацію ще й те, що 2 серпня звільнили місцевого церковного старосту – нібито зібралася громада і вирішила, що староста не матиме доступу до храму. Тому люди вирішила, що так далі бути не може і 2 серпня організували збори.

«Ми людей з Охнівки, які ходять до Московського патріархату теж просили прийти на збори, але вони не схотіли. Не прийшов і голова сільради», – додає Гомза. На збори, які відбулися 16 серпня, прийшли 133 людини – більшість населення села.

Обговорювали питання створення у селі єдиної Української православну церкву Київського патріархату – таку ідею підтримали одноголосно, усі підписалися у протоколі зборів.

ЗВОЗЯТЬ ТІТУШОК?

Прихожани УПЦ КП кажуть, що відтоді до церкви УПЦ МП кожного тижня привозять багато людей з ближніх районів. Люди не розуміють, для чого це відбувається, але припускають, що для демонстрації великої кількості прихожан. Вітрук, зі слів людей, «не з’являється на зборах ні тут, ні там».

Поспілкуватися з ним не вдалося і нам – вдома екс-депутата не виявилося, а телефон взяв чоловік, який сказав, що номер більше Вітруку не належить. Втім, поки журналісти розмовляли з прихожанами церкви Київського патріархату, десь на другій годині відправи до церкви УПЦ МП під’їжджали великі групи людей.

На питання звідки вони, відповіли, що з Луцька, і почали наполегливо запевняти, що мають право сюди їздити, «бо давали гроші на церкву».

«Кожного тижня привозять людей ледь не з усієї Волині – щоб показати, як багато там прихожан», – каже Костянтин Броницький. З Охнівки ж у церкві лишилося зовсім мало прихожан. Водночас представники УПЦ МП заперечують слова опонентів. «Ми самі ніколи нікого не виганяли», – каже отець Віталій. З його слів, він поважає їхню конфесію, але храму віддавати не будуть нікому.

«Ці люди вклали своє життя, свою працю, а якщо відібрати храм, то це рівнозначно відібрати життя», – каже він. Інформацію про те, що він вигнав старосту та не причащав воїнів назвав дезінформацією.

«НЕ МОСКОВСЬКІ» VS«САМОЗВАНЦІ»

У розмову вступив старший благочинний Ковельської округи Володимир, який зазначив, що «розколоти церкву не дадуть».

«В мене складається враження, що ЗМІ це роблять навмисно. Приставку Московський патріархат придумали. Це на нас такими методами сталінськими намагаються вчепити ярлик шпигуна Англії та далі це все робити», - додав Володимир, підкреслюючи, що їхня церква має контакти з багатьма церквами і «це додає ваги та показує, що ми церква, яку визнає увесь православний світ.

З натовпу прихожан УПЦ МП чуємо репліки «вони там вісім років молилися, хай далі моляться» та «ми церква, якій вже тисяча років, а цій церкві раптом 25 років, і я так розумію, що то є самозванці».

Поміж собою прихожани УПЦ називають людей, які ходять до Київського патріархату «богоборцями, що хочуть омерзити храм».

«В нас нема конфлікту», – додає отець Віталій та стверджує, що його прихожани «хочуть спілкування», тож 26 липня ішли з проханням спілкуватися, але нічого не вийшло.

«Їм надали приміщення. Вони, на жаль, палець об палець не вдарили і результат – краще забрати новий освячений храм, ніж будувати новий», – додає Віталій. Каже, що його парафіянам погрожували «вивезенням в ДНР і ЛНР», а людей, яка приїжджають на відправи вважає духовною родиною, яка прибуває підтримати та допомогти.

«Наша церква – то є корабель, що веде до Царства Божого, то всім бажаю його унаслідувати», – підсумував настоятель храму.

МОЛИТИСЯ ЗА УКРАЇНСЬКЕ ВІЙСЬКО

Проте охнівчани сподіваються, що прихожани «московської» УПЦ таки погодяться об’єднатися та слухати відправи українською мовою та молитися за українське військо. Вважають логічним і законним те, що громада більшістю проголосувала об’єднання в одну церкву і має право проводити службу у храмі, який збудований коштом та руками саме громади, а не котрогось з патріархатів.

«Я живу тут змалечку. Колись їздила в Луцьк, то їздила з покійною касиркою

у Луцьк реєструвати церкву Київського патріархату. Я вважаю, що зараз ми повинні всі разом ходити. Ми не хочемо ту церкву собі приховати – ми хочемо молитися всі разом», – каже одна з прихожанок УПЦ КП. Вона сподівається, що церкви таки об’єднаються.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося що на Волині священнослужитель української православної церкви МП наказав замалювати українську символіку на воротах церкви села Вербичне Турійського району, що викликало обурення місцевих мешканців. Власними силами громада відновила пам’ятник воякам УПА та допомогла пофарбувати огорожу і встановила ворота. Їх пофарбували в синьо-жовті барви, а також намалювали Герб.Проте, священнослужитель дав вказівку замалювати символіку.

До слова, нещодавно Волинська облрада виділила кошти на будівництво першої церкви київського патріархату на весь Старовижівський район. До того там панувала російська церква і забирає всі кошти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus