USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Як вберегтися влітку від кишкових інфекцій. Заходи профілактики

16 Червня 2016 19:32
Більшість спалахів кишкових інфекцій виникає через недотримання санітарно-гігієнічних вимог і залучення носіїв до приготування страв на весіллях та інших застіллях. Збудники сальмонельозу, дизентерії, вірусного гепатиту А, ротавірусної інфекції влітку мають сприятливі умови для розмноження.

Про це йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини від 16 червня (№20).

Віруси знаходять собі жертв на масових святкуваннях, під час відпочинку на природі, в їдальнях і кафе – повсюди, де є шпаринка в захисті чистотою і правилами гігієни. Та й людський організм цієї пори року стає вразливішим: під впливом сонячного випромінювання знижується його опірність, зменшується кислотність шлункового соку і він не може нейтралізувати небезпечних супутників їжі.

За два тижні на Волині зафіксували три випадки масового харчового отруєння. У садочку №19 в Луцьку захворіли 19 дітей, сальмонельоз підтвердився у 15-х. В осередку захворювання спеціалісти обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України відібрали проби харчового матеріалу, води, перевірили працівників харчоблоку. За словами директора центру Наталії Янко, дослідження встановило, що ймовірним джерелом сальмонели були яйця, з яких діткам посмажили омлет на вечерю з порушенням технології приготування. За фактом виникнення інфекційного захворювання у дошкільному навчальному закладі порушено кримінальне провадження.

Другий спалах стався у місті Берестечку Горохівського району після випускного вечора. До лікарні звернулися десятеро учасників святкування, ще у 15 людей захворювання виявили на медичному огляді. Сальмонельоз підтвердили у чотирьох хворих. Джерелом отруєння назвали домашню випічку – торти.

У Ковелі після відзначення професійного свята в одному з місцевих закладів громадського харчування з симптомами гострої кишкової інфекції у важкому стані звернулися дванадцятеро людей. Усіх госпіталізували в інфекційне відділення Ковельської центральної районної лікарні з попереднім діагнозом «гастроентероколіт, сальмонельоз». У кафе для лабораторного дослідження відібрали харчові продукти, змиви, проби питної води, обстежили працівників закладу. Джерело інфікування ще не встановили.

«Збудники кишкових інфекцій за сприятливих умов інтенсивно розмножуються, не змінюючи зовнішній вигляд і смак їжі. Найчастіше вони ховаються у стравах із м’яса, риби, яєць, у молочній продукції, солодощах із кремом, неякісній воді, погано помитих овочах і фруктах. Також джерелом інфекції може бути кухонний інвентар, брудні руки, комахи, – розповідає сімейний лікар Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Ірина Дембіцька. – Крім того, заразитися можна від хворої людини з клінічними виявами або від здорового носія, наприклад, продавця на ринку, працівника кафе чи кухаря в дитсадку».

Лікар каже, що збудники потрапляють в організм із їжею та вражають травну систему. Перші ознаки хвороби можуть з’явитися протягом кількох годин до 25 днів від зараження.

«Під час розмноження збудники продукують багато різноманітних токсинів, які порушують біохімічні процеси в організмі, провокують дисбаланс, – продовжує Ірина Володимирівна. – Симптоми отруєння такі: млявість, нудота, біль у животі, блювання, діарея більш як два дні, підвищення температури, погіршення зору й свідомості. А основна небезпека кишкових інфекцій – у швидкому зневодненні організму, що призводить до колапсу серцево-судинної системи та роботи нирок».

Медики наголошують, що при перших ознаках кишкової інфекції треба терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. Самолікування не буде ефективним. По-перше, неконтрольоване застосування антибіотиків знищує у кишечнику не тільки патологічні збудники, а й корисну мікрофлору. По-друге, при недостатньому й невідповідному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції: людина, усунувши клінічні вияви, буде виділяти збудники й нести небезпеку для оточення.

Наталія Янко додала, що епідеміологи в області перевірили всі літні табори для дітей і водойми. Непридатною для відпочинку визнали річку Турію, вона надто забруднена. Також не відповідає бактеріологічним нормам вода у літньому таборі села Зимного Володимир-Волинського району. Місцевим керівникам доручили якнайшвидше виправити ситуацію.

ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ

• Не вживайте продуктів і напоїв із простроченими термінами придатності, зберігайте продукти харчування, як зазначено на упаковці.

• Не купуйте харчі на стихійних ринках, з рук. У магазинах споживач має право вимагати документи на підтвердження якості й безпечності продукції.

• Добре мийте овочі, фрукти, ягоди; якщо їх їстимуть діти – обдавайте окропом.

• Не готуйте влітку багатокомпонентні страви з жирними заправками (паштети, м’ясні консерви, салати з майонезом тощо).

• Перед приготуванням страв і прийомами їжі не забувайте мити руки з милом.

• На неорганізований відпочинок (туристичні мандрівки, пікніки) для пиття і готування робіть запас чистої питної води.

Соломія ВЕРВИЧКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Оксана Показати IP 6 Серпня 2016 13:34
Зараз навіть якщо виконувати все правила немає гарантії, що не натрапиш десь на кишкову інфекцію, але ймовірність звичайно значно менша. Також треба памятати, що якщо вже сталося, то потрібна дієта, багато рідини вживати. Раціон приблизно такий має бути, бажано: рисова, гречана та манна каші; сир і кисломолочні продукти; мед, ягоди і фрукти; нежирні супи; овочеве пюре.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus