USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як збирати «дари лісу» на Волині розповідатимуть в службі зайнятості

14 Червня 2016 18:31
Служба зайнятості області в рамках проекту «Школа безпеки і порядку» планує розповісти волинянам про правила збору грибів та ягід.

Про це стало відомо під час оперативної наради у голови ОДА вчора, 13 червня.

Так, голова ОДА Володимир Гунчик анонсував обговорення питань, пов’язаних зі збором ягід та грибів у волинських лісах, напередодні сезону.

«Подивіться, що робитиметься зі збиранням грибів і ягід. Йде масова зачистка по лісах, знищуються грибниці, все зачищається. Потім приходиш в ліс, а там - випалена земля», - пояснив він.

Тому вже цього тижня відбудеться нарада, де мають обговорити узаконення збору грибів і ягід. А ось фіскали, на його думку, мають особливу увагу звернути на пункти збору: у випаду законної діяльності прослідкувати наповнення місцевих бюджетів, а у випадку незаконної роботи – притягнути до відповідальності порушників.

Нагадаємо, торік, у сезон заготівлі лісової продукції на Волині до бюджетів усіх рівнів учасники ринку спрямували більше 6 мільйонів гривень податкових платежів. А місцеві ради щороку з метою посилення державного контролю в галузі охорони, збереження, раціонального використання природних рослинних ресурсів місцевого значення, забезпечення відтворення відновлюваних природних ресурсів приймають рішення про погодження лімітів використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань.

Наприклад, торік за кілограм заготовленої чорниці необхідно було заплатити 0,5656 гривні. Окрім цього, заготівельники ягід мали сплачувати єдиний податок і податок на доходи фізичних осіб у розмірі 15% від суми, отриманої з людини, яка продає їм чорницю.

Ліміти встановлюють для підприємців та фірм, які заготовляють чорницю з комерційною метою — для подальшої реалізації, зокрема й за кордон, великими партіями. Тобто простих людей, які збирають чорницю і продають її на базарі, це оподаткування та ліміти не стосуються.

Разом з тим, додала керівник обласного Центру зайнятості, Раїса Кучмук, це питання може стати черговою темою для «Школи безпеки і порядку», адже у служби зайнятості є чимала аудиторія людей, які задіяні на зборі ягід і грибів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Васька Показати IP 14 Червня 2016 23:12
Береш лопату, помпу і підсак і вперед дари гребти сезон і ти пан
грибник Показати IP 14 Червня 2016 23:39
прид*рки , як так можна писати про випалену землю якщо три дні тому зловили лісника який запросто вирізав більше двух гектарів лісу, дай не тільки він ,ліс ріжуть щоденно, а тут бережіть природу , які нахаби, яка бестолоч , да після тих гектарів зрізаного лісу нічого вже не родить , все вигорае і ягідники і грибні місця, напишіть спочатку про першу проблему так називаему вандальну охорону лісу
123 до грибник Показати IP 15 Червня 2016 10:04
100%

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus