USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Якщо Фірташ заговорить, на владу чекає великий катарсис. Думка

23 Лютого 2017 12:13
Після затримання Дмитра Фірташа Кремль шукатиме нових кураторів серед українського політикуму, які б працювали із проросійськими силами та слідкували за певними економічними процесами. Однак, якщо Фірташ таки почне говорити, нинішній українській владі стане несолодко – їй буде нікуди тікати, адже можновладці надавали багато обіцянок як українцям, так і іноземним партнерам.

Таку думку в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» висловив народний депутат України Вадим Івченко, передає Zik.

Ні для кого не секрет, що серед українських політиків по певних напрямках Кремль мав так званих «смотрящих». Група Фірташа займалась газовим бізнесом та мала монополію мінеральних добрив. Однак після затримання українського олігарха стартував економічний перерозподіл цих впливів. Далі, ймовірно, що за ним піде і політичний.

«Якщо цей процес від Кремля куруватиме Медведчук, то він безпосередньо займатиметься проросійськими силами, які працюватимуть в українській політичній площині. Що ж буде з нинішньою владою залежить від того, на скільки їхні спільні інтереси переплітаються», – переконаний Івченко.

Та у будь-якому випадку, якщо Фірташ заговорить, на наших політиків чекає великий катарсис, який почнеться із нинішньої верхівки влади.


«Поваляться всі, і цим людям буде нікуди бігти. Адже вони брали відповідальність перед українським народом та нашими західними партнерами. Тож, якщо Фірташ заговорить, вони не знайдуть собі місця», – наголосив Вадим Івченко.

Окрім того не солодко буде і колишній владі, зокрема тим, хто займав посади у Кабінеті міністрів України.

Своєю чергою, колишній посол США в Україні Джон Гербст заявив, якщо мільярдера Дмитра Фірташа екстрадують до Сполучених Штатів Америки, то це буде гарним знаком для України, передає Радіо Свобода.

Гербст нагадав про негативну роль, яку Дмитро Фірташ відіграв в українсько-російських відносинах.

«Фірташ був бізнесменом, якого пов’язували з корупційними угодами між Кремлем та українськими лідерами, а саме з газовими угодами, – нагадує Джон Гербст. – Ті корупційні газові угоди утримували Україну залежною від Росії, що було дуже погано – як для української економіки, так і для українського суверенітету. Якщо звинувачення, які висунули проти нього сильні… і, наскільки я розумію, вони не пов’язані з газовими угодами, а саме з відмиванням грошей, тоді, напевно, є сенс провести його екстрадицію».

Джон Гербст також додав, що такий розвиток подій пішов би на користь Україні.

«Це була б подія політичної ваги, адже Фірташ і досі є фігурою, що має вплив в Україні, навіть попри те, що він там не з’являвся впродовж довгого часу. Якщо його все ж таки екстрадують до США й ув’язнять, він стане набагато слабшою фігурою, і це значить, що його вплив зменшиться. Я не бажаю нікому зла, але, якщо так сталося б – це було би доброю подією для України, бо знизило б його вплив у країні», – зазначив екс-посол.

Українського газового магната Дмитра Фірташа затримали у вівторок в Австрії, після того, як віденський суд дозволив його екстрадицію до США, де олігарха звинувачують в дачі хабара у розмірі 18,5 мільйона доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ в Індії.

Технічно арешт Дмитра Фірташа у Відні не пов’язаний із рішенням австрійського суду про екстрадицію й був здійснений на підставі ордера, виданого Іспанією, де його звинувачують у відмиванні 10 мільйонів євро і зв’язках з організованою злочинністю.

Також справу Фірташа розглядає прокуратура в рамках операції «Варіола», розпочатої в липні 2016 року з арешту в Барселоні сина колишнього мера Києва Леоніда Черновецького - Степана Черновецького, і ще 11 осіб, також підозрюваних у відмиванні грошей.

Магната розшукує і Україна, де він успішно керує своїм титановим бізнесом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 23 Лютого 2017 12:25
щось увязнення паші лазаренко у США не вплинуло ніяк на УРКАїнський олігархат
ВОХ Показати IP 23 Лютого 2017 13:13
Доберуться до Чучми і Дрища?
Vghhhh Показати IP 23 Лютого 2017 14:23
Дасть бабки і вдмажеться. Він шо д*бл наївний. Маючи такий капітал всо по/й

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus