USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Яким має бути Свято-Троїцький собор після реконструкції за 18,5 мільйона

2 Березня 2016 19:00
Волинська єпархія Української православної церкви Київського патріархату оприлюднила документи з погодженням реставраційних робіт в соборі Святої Трійці. Зокрема, є в цих документах інформація про те, якою має бути пам’ятка після реставрації і скільки ці роботи коштують.

Нагадаємо, в пам’ятці національного значення розпочалися будівельні роботи: центральні сходи працівники розбирають, також екскаватор копає на прилеглій території. Краєзнавці міста переконують у незаконності робіт та відсутності дозволів й погоджень. Натомість в єпархії ці звинувачення відкидають.

«2012 року на замовлення Управління єпархії Державним підприємством «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація» виконано обстеження споруди, складено акт її технічного стану й розроблено реставраційне завдання. Наступного року це завдання погодили управління культури ОДА й департамент культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України.

На підставі цих документів розробили робочий проект на реставрацію, який успішно пройшов відповідну експертизу філії державного підприємства «Спеціалізована державна експертна організація – центральна служба української державної будівельної експертизи» у Волинській області. У документі, зокрема, передбачено й облаштування соборної території.

Після чергових погоджень проекту у Міністерстві культури України та ОДА Державна архітектурно-будівельна інспекція України 27 травня 2014 року видала дозвіл на виконання реставраційний робіт.

Звертаємо увагу зацікавлених, що Управління єпархії має такий же пакет дозвільної документації і на будівлю, розташовану відразу за собором (проспект Волі, 2)», - переконують у прес-службі єпархії.
У додатку до експертного звіту щодо робочого проекту йдеться про роботи, які мають бути виконані.
Зокрема, проектом передбачено відвід поверхневих вод від стін собору в жолоби.

Все мощення навколо собору влаштовуватиметься з бетонної бруківки з влаштуванням поребриків.

Окрім того, проектом передбачено ряд внутрішніх та зовнішніх робіт:

- ремонт оздоблення стін та стелі нижнього та верхнього храму із влаштуванням нового оздоблення;

- влаштування гідроізоляції проникаючої дії;

- заміна дерев’яних вікон нижнього храму, дзвіниці та слухових вікон;

- заміна зовнішніх та внутрішніх дверей дерев’яних, частково реставрація дверей;

- заміна покриття даху з покрівельної бляхи з фарбуванням;

- заміна ринв та водостічних труб металевих з полімерним покриттям;

- частковий ремонт кроквяної системи, а саме підсилення(протезування) за допомогою накладок крокв,затяжок;

- заміна сходів та площадок вхідних груп та гранітне покриття;

- заміна покриття підлоги нижнього та верхнього храмів на гранітне покриття;

- лицювання цокольної частини гранітом;

- фарбування фасадів згідно паспорту оздоблення фасадів;

- влаштування водовідведення з території собору.
В зв’язку з незадовільним станом системи опалення проектом передбачено заміна трубопроводів опалення в нижньому храмі. Передбачена заміна в нижньому храмі трубопроводу водопостачання.

В якості світильників аварійного та електричного освітлення запроектовані світильники з написами «Вихід», які укомплектовані резервним джерелом живлення (акумулятором).

Підрядником цих робіт виступає ТзОВ «Житлобуд-2».
А в експертному звіті вказана кошторисна вартість реставрації собору. Згідно з документами, ці роботи коштуватимуть єпархії 18,559 мільйона гривень.

Наразі на території собору кипить робота: екскаватори копають за парканом, одночасно з ремонтом у самій пам’ятці.
На тому місці, пише видання VolynTimes, днем раніше екскаватор викопав невідомий предмет циліндричної форми.
«Слідчо-оперативна група поліції, що прибула на виклик, зафіксувала факт чергового самоправства і долучить матеріали до вже відкритого кримінального провадження», - йдеться у повідомленні. Краєзнавці, нарікають на бездіяльність місцевої влади. А луцькі чиновники, своєю чергою, кажуть про обмежені повноваження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Дипломований поліщук Показати IP 2 Березня 2016 20:06
Шевчишина ще не посадили?
Олександр Показати IP 2 Березня 2016 21:34
цікаво де вибачення Ігоря Левчука? який не одноразово голосив про відсутність дозволів, і повну самовільність робіт. як бачимо є проект реставрації, розроблений інститутом Укрзахідпроктреставрації (2012р.), є дозвіл від Міністерства культури (2013р.), є експертний звіт, від Міністерства регіонального розвитку та будівництва (2013р.), є дозвід державної Архбудінспекції (2014р.) звинувачення були без підставні тому хотілься б почути вибачення, від пана Ігоря
007 до Олександр Показати IP 3 Березня 2016 07:50
коментар було видалено
Олександру до Олександр Показати IP 3 Березня 2016 14:02
Це йшла мова за будівницто магазину перед могилами
Гостя Показати IP 2 Березня 2016 22:28
Ну не дарма в них вінчання 2500 грн. і триває 20 хвилин. Це шок люди і діти гинуть від браку ліків, а вони ремонт за 18 лямів роблять. Таке може бути лише в Україні!!!!
Семен до Гостя Показати IP 2 Березня 2016 23:36
Цікаво. А хто Вас заставляє нести гроші у церкву. Наскільки мені відомо, справа ця добровільна. Купуйте собі мовчки ліки і не пишіть дурню.
Олеся до Гостя Показати IP 3 Березня 2016 00:06
у кожної людини є право вибору. Не хоче вінчатися за 2500, можна за 100 грн - у іншій церкві. А собор - це окраса міста, тому повинен бути гарним.
Анонім до Гостя Показати IP 3 Березня 2016 08:26
вінчання з хором літом 2015 було 600 грн. так що не брешіть)
Сергій до Гостя Показати IP 3 Березня 2016 11:15
Вінчання у Соборі 660 грн зі співом прекрасного камерного хору Оранта
123 Показати IP 2 Березня 2016 22:38
це тільки палац урочистих подій історична памятка-прийшла офіційна відповідь на прохання лучан змінити фасади на вишиванку-а це-не історія-як хочуть -так і -ну просто не має слів!!!!!!!!!!!!!!!
Ігор Левчук Показати IP 3 Березня 2016 00:51
При такому рівні компетентності церковників, дивуюсь як ми ще маємо хоч якісь пам'ятки і історію. Дякую журналістам за документи, які навіть чиновники не могли отримати. Вже того, що тут є, достатньо для відкриття кримінального провадження по посадових особах і факту незаконних робіт на пам'ятці. Про попів навіть коментувати не хочу, рівень вражаючий. Демонстрація цих сирих папірців хіба розраховані на легковірних, адже саме сфера віри не вимагає знань. Вірити треба в Бога, а попи як завжди, маніпулюють. Причому бездарно.
Анонім до Ігор Левчук Показати IP 3 Березня 2016 08:29
йому документи показали - а воно обділене всерівно своє белькоче...
пп до Анонім Показати IP 3 Березня 2016 10:28
ви почитайте документи ці, це лохотрон. на дати подивіться. як мінкульт міг затвердити проект у травні 2013, якщо він остаточно (нібито) був написаний у листопаді 2013?
Корінний лучанин до Ігор Левчук Показати IP 3 Березня 2016 12:29
Погоджуюсь!! При такій ВАРВАРСЬКІЙ РЕКОНСТРУКЦІЇ СОБОР втрачає свою автентичність. Для чого заміна ДАВНЬОЇ підлоги а нижньому та верхньому ХРАМІ? Ця підлога памятає ще моїх дідів та прадідів як і багатьох людей і відомих! Тоді треба на табличці писати не 1752р, а 2016р !!!
Златогорський Показати IP 3 Березня 2016 08:55
Дааа,а ми думали що нам правду кажуть Кононовичи,помилились.
Корінний лучанин Показати IP 3 Березня 2016 12:47
ВН!!! Ви дурні та безглузді коментарі , бачу, злишаєте. Це вам до душі і подобається "розводняк" і пусті пости анонімних коментаторів, яких навіть не редагуєте із нецензурщиною! Я вже зробив висновок про ваш рівень і більше сюди заходити НЕ БУДУ. І іншим це розповім!
Воля Показати IP 3 Березня 2016 14:26
Все більше стає зрозуміло - більшості лучан начхати на своє місто. Виправдовування знищення однієї з основних пам'яток міста наявністю невідомо яких паперів - це, даруйте, клінічна недалекість. Ви ж розумієте, що зроблять з собором. Ви ж бачите вже пластикові вікна вставлені, а це будуть двері, стіни, граніт, бетон. Ще й альтанку для молодят вставлять на церковному цвинтарі. І покажуть вам всім при цьому дозволи всякі. Я розумію, що більшість захисників "пластикових пам'яток" і злочинного знищення нашої історії НІКОЛИ в житті не виїжджали НІКУДИ з Волині і нічого цінного не бачили. Інакше не могли б вони на лайно казати "цукерка"
Оксана Показати IP 3 Березня 2016 17:27
Давайте не роботи реконструкцію. Нехай завалиться, зате автентичний.
Воля до Оксана Показати IP 4 Березня 2016 01:04
Оксано, Ви не знайомі з нюансами і тонкощами. Робити можна (і треба, якщо загрожує заваленням) лише реставрацію і консервацію. Але щоб реконструювали пам'ятки національного значення - такого світ не бачив. Давайте жити у Європі! Як Вам така пропозиція у відповідь?
коля Показати IP 4 Березня 2016 16:35
а як діла з фонтаном і туалетом? це ще одні візитівки в центрі міста
Богдан Показати IP 5 Березня 2016 19:51
Дуже цікаво! Всі погоджувальні документи розробив ДП інститут "Укрзахідпроектреставрація", а робочу документацію "НДІпроектреконструкція" !!! А ескізний проект реставрації пам'ятки національного значення цікаво ДЕ і чи ПОГОДЖУВАВСЯ??? Інститутом "Укрзахідпроектреставрація" просто елементарно прикрились. Авторський нагляд здійснює хто???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus