USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

«Луцьк може стати легкоатлетичною Меккою», - Віталій Шафар

18 Серпня 2016 18:33
Днями на луцькому стадіоні «Авангард» декілька тренувань провів один із найіменитіших волинських легкоатлетів Віталій Шафар. 34-річний стаєр нині мешкає у Києві, а тренується і виступає переважно за кордоном. Так склалися обставини, що учасник Лондонської олімпіади Шафар був заявлений у якості запасного на олімпійський марафон у Ріо. Віталій розповів прес-службі ФЛАВО про плани на найближчі старти.

- Нині в мене міжсезоння. Місяць як почав базово втягуватися в новий сезон, - розповідає Віталій. - На осінь запланував декілька міжнародних стартів на шосе, це будуть пів-марафони, а марафон побіжу пізніше. Отож, у Луцьку закладав підвалини фізіологічного стану, це ж робитиму у Києві.

- У ці дні не можу не запитати про Олімпійські Ігри. Як оцінюєш виступ наших легкоатлетів?

- Складно зараз казати про це… Напевне, легка атлетика в нас наразі не в найкращому стані. Потрібно інше відношення до спорту, тренерів, змінювати підготовку. Не просто підготувати спортсменів тільки на Кубок чи Чемпіонат України, а могти гідно виступити і на міжнародних стартах. Необхідно запроваджувати, як на мене, систему контрактів із тренерами. Вони мусять бути менеджерами із хорошими зарплатами. Тоді наставник спортсмена перебуває в системі стосунків – тренер-атлет-держава й отримує відповідно гідну оплату праці у випадку успішного виступу спортсмена.

- Фінанси – це один бік медалі. Чи є зміни в Луцьку із інфраструктурою спорту?

- Є, і приємні. «Авангард» нині в такому стані, який я ще ніколи не бачив, доки мешкав в Луцьку. Це дуже добре, але водночас інфраструктура спорту – це ще й можливості бігати довгі дистанції, кроси. Багато людей, знаю, займаються у парку. Для професійного рівня парку мало, а бігати з машинами за містом – це не те… Я планував повертатися у Луцьк жити, але поки не знаю, де тут тренуватимуся. В Києві наразі маю кращі умови для тренувань. Утім, наскільки бачу у Луцьку все може й швидко робитися, упевнений, що наше місто скоро стане Меккою легкої атлетики країни.

- Твої поради стали б у нагоді початкуючим спортсменам…

- Так, але дуже хотів би, щоб у нас була відповідна інфраструктура, як у всьому світі. Наприклад, в усьому світі вздовж річок у містах, на набережних кладуться бігові чи велосипедні доріжки, в Чехії бачив навіть лижоролерні. В Ковелі чув, що хочуть бруківку класти. Це нонсенс… Ви ж бачили, скільки людей вранці в Європі бігають, собою займаються. Я думав, що більше, аніж в Польщі ніде не побачу. Нещодавно був на змаганнях і трохи пожив в Чехії… У них ще більше бігають, причому не тільки на ви хідні, а щодня. В Чехії немає сильних професійних спортсменів, але масовий спорт розвинутий.

Відео інтерв'ю:
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Потап і Настя Показати IP 18 Серпня 2016 18:40
Але може і не стати! Лучани корінні і не дуже при спробі будь якого навіть проекту як піднімуть рейвах-то нормальні люди втечуть в Рівне !!!))))
реформа Показати IP 18 Серпня 2016 21:42
головне щоб луцьк не став райцентром
Перехожий Показати IP 18 Серпня 2016 21:44
З нашою інфраструктурою ми можемо тільки втратити статус обласного центру.
ojkbh Показати IP 19 Серпня 2016 08:27
большие васюки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus