USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Нечуючі спортсмени з Волині тріумфували на чемпіонаті світу зі стрільби

21 Вересня 2016 10:39
Світові рекорди та три золоті медалі: успішний виступ представників Волині на чемпіонаті світу з кульової стрільби серед спортсменів з вадами слуху доводить, що порушення слуху – не причина ставити на людині хрест.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини заслужений тренер України Олександр Платонов, 14 вересня закінчився чемпіонат світу з кульової стрільби серед нечуючих спортсменів у Казані (Російська Федерація). Україна у цьому турнірі зі значним відривом від суперників посіла перше місце. Так, українські спортсмени здобули 7 золотих медалей, а найближчі переслідувачі – по дві. Загалом збірна виборола 12 медалей різного рівня, 5 з яких здобули наші спортсмени-дефлімпійці. Так, 3 з 7 золотих медалей прибули у Луцьк. У чемпіонаті світу взяли участь 13 українських спортсменів, з яких троє представників Волинської області, вихованців тренерів Олександра Платонова та Вікторії СвередиОлександр Колодій, Світлана Яценко та Наталія Димитрашко.
Лучанин Олександр Колодій здобув 2 золоті (у стрільбі з довільного та спортивного пістолетів), срібну (у стрільбі з пневматичного) та бронзову (у стрільбі зі спортивного пістолета) медалі, встановивши 4 світові рекорди. Золоту нагороду у стрільбі з пневматичної гвинтівки виборола Світлана Яценко, встановивши світовий рекорд. Дебютанткою міжнародних змагань стала Наталія Димитрашко, яка посіла два сьомих місця у стрільбі з пневматичного та спортивного пістолетів.

У 2011 році Олександра Колодія визнали найкращим спортсменом Європи після того, як він виборов 6 золотих та три срібні медалі у рамках чемпіонату Європи. Окрім цього, спортсмен був нагороджений орденом «За мужність» 3-го та 2-го ступенів. У своєму активі він має два пожиттєві титули - дві виграні Дефлімпіади, 11 золотих медалей чемпіонатів Європи. Змагання у Росії стали останнім кроком підготовки до Дефлімпійських ігор, що відбудуться у 2017 році.
Щодо зацікавлення стрільбою, Олександр Колодій розповів, що у 2005 році тато привів його в тир, щоб хлопець міг випробувати власні сили. Перші враження від кульової стрільби були «не дуже», але з часом тренування стали йому подобатися і відтоді він став постійно займатися цим видом спорту. Спочатку це сприймалося як певна гра, але тоді, коли розпочалися серйозні змагання, він відчув усю складність професійного спорту. Перші вагомі результати з’явилися 2007 року, коли спортсмен дебютував на чемпіонаті Європи, привізши звідти два золота, срібло та рекорд Європи.

Серед якостей, які необхідно мати спортсмену для досягнення таких результатів, Олександр Колодій називає відповідальність, розуміння важливості спорту, цілеспрямованість, працьовитість, силу волі, аби змусити себе працювати навіть тоді, коли не хочеться. Наприклад, під час Дефлімпійських ігор в Тайвані у 2009 році було дуже спекотно, був високий рівень вологості і лікарі рекомендували спортсмену не виходити на старт. Він вирішив усе ж таки вийти і заробив золоту медаль.

Таким чином, спорт високих досягнень вимагає роботи на межі своїх фізичних можливостей. Не зупиняли спортсмена і фінансові питання, які іноді виникали, адже кульова стрільба – технічний вид спорту, де лише екіпірування коштує приблизно 2 – 2,5 тисячі євро (120 євро коштують лише рукавиці, а один патрон - 5 гривень).

Зі слів тренера Олександра Платонова, центр інвалідного спорту «Інваспорт» намагається закрити проблемні питання щодо тиру та забезпечення спортсменів. Питання виступів на міжнародних змаганнях вирішують на рівні Києва. На жаль, досі вважається нормальним явищем вкладення власних коштів спортсмена у підготовку до змагань.

Окрім стрільби, зі слів Олександра Колодія, у нього є два великих захоплення – сім’я та автомобіль. Так, він дуже любить водити авто, окрім цього, ще з юних років він мріяв про власний куточок, сімейне благополуччя. Наразі цієї мети досягти вдалося – у спортсмена є родина та власний автомобіль.

З дружиною Світланою Яценко він познайомився у Києві під час зборів збірної України зі стрільби. Виникла симпатія, приязні стосунки, почалася переписка, а невдовзі виникло кохання. Одружитися пара вирішила перед Дефлімпійськими іграми.

Рідним містом Світлани є Марганець, що у Дніпропетровській області. З її слів, у спорт її теж привів тато і вона не була проти тренувань, а згодом потрапила до збірної України. Їй дуже сподобалися Луцьк та гарна і зелена Волинь загалом, тож, коли виникло питання про місце проживання молодої пари, вона не вагалася – попри те, що Олександр був готовий переїхати на Дніпропетровщину, його дружина наполягла на тому, щоб мешкати на Волині. Вона говорить, що її приваблюють як природа Волині, так і люди, які тут живуть, тож проблем із вибором місця проживання у неї не було. Окрім спорту, подружжя займається самоосвітою - нині вони є студентами Академії рекреаційних технологій – Олександр здобуває вже другу вищу освіту.
Щодо мети, яку бачать у спорті у найближчі роки, спортсмени називають медалі Дефлімпійських ігор та продовження кар’єри у спорті. Варто зауважити, що торік у рамках чемпіонату Європи збірна України завоювала 21 нагороду, 10 з яких подружня пара спортсменів привезла у Луцьк.

Олександр Колодій зазначив, що рекомендує усім знайомим та друзям приходити у тир та займатися кульовою стрільбою, мотивуючи їх тими результатами, які досягає сам. Наразі у Луцьку є нечуючі, які займаються стрибками в довжину, футболом, легкою атлетикою. Для охочих випробувати свої сили в якомусь із видів спорту варто знайти регіональне відділення «Інваспорту», де їм підкажуть доступні види спорту.

Наталія Димитрашко стрільбою розпочала займатися дещо пізніше. Вона згадує, що їй було складно навчатися в університеті та спілкуватися з ровесниками, дівчина ніяковіла від того, що у неї були проблеми. Спочатку вона хотіла займатися волейболом, а згодом дізналася, що люди з порушеннями слуху ходять у тир. Оскільки Наталія Димитрашко має проблеми з зором, мама спочатку відмовляла її від занять кульовою стрільбою, думаючи, що цей вид спорту буде занадто складним для дівчини. Незважаючи на поради, вона почала тренуватися у стрільбі. Як і атмосфера в колективі, їй це сподобалося. Після року тренувань спортсменка потрапила на чемпіонат України. Надію в неї вселила перша отримана медаль і вона загорілася ще більшим бажанням займатися цим видом спорту.
Наразі вона є неодноразовим чемпіоном та призером всеукраїнських чемпіонатів, а продемонстрований у рамках чемпіонату світу результат дозволяє їй розраховувати на місце у збірній України на Дефлімпійських іграх. Цікаво, що Наталія займається стрільбою разом зі своїм чоловіком Романом Димитрашком, який неодноразово підіймався на п’єдестал чемпіонатів України. Так, вже традиційно тир пов’язує людей сімейними узами. Спортсменка зазначає, що хотіла б, щоб під час чемпіонатів Європи та Дефлімпійських ігор прапор України постійно майорів серед призерів, а наші спортсмени були на п’єдесталі.

Зауважимо, що Олександр Платонов, який, спільно з дружиною, майстром спорту України Вікторією Свередою, готував спортсменів до чемпіонату світу, працює тренером з кульової стрільби вже впродовж 39 років, зі спортсменами з вадами слуху – 10 років. Найкращий з його вихованців серед чуючих спортсменів брав участь у п’яти Олімпійських іграх. Його вихованець Олександр Колодій здобув звання заслуженого майстра спорту. Світлані Яценко для здобуття цього звання потрібно вибороти медаль будь-якого рівня на Дефлімпійських іграх (три медалі та звання майстра спорту міжнародного класу вона вже має), а Наталія Димитрашко цьогоріч отримала звання майстра спорту України.
Як зазначив тренер Олександр Платонов, усі троє спортсменів розуміють, що Дефлімпійські ігри – це найвищий рівень і нині мета одна – щоб мінімум троє волинських спортсменів взяли участь у цих іграх. Він відзначив, що цих спортсменів можна навести як приклад для тих нечуючих людей, які готові поставити на собі хрест – порушення слуху насправді дозволяють і здобувати вищу освіту, і досягати перемог у спорті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Іра Показати IP 21 Вересня 2016 19:11
Друзі, я просто в шоці від наших параолімпійців. Які вони молодці. В трійці кращих країн світу. Вітаю наших з перемогою у РІО. Здоров'я Вам та щира подяка!!! Ми Вас любимо. Слава Україні!
Смл Показати IP 22 Вересня 2016 00:36
Браво bravo deaf
Академія Показати IP 22 Вересня 2016 18:18
Академія рекреаційних технологій і права вітає з перемогою своїх студентів - Олександра Колодія та Світлану Яценко. Сподіваємось та віримо у Вашу перемогу на наступних Дефлімпійських Іграх.
Катерина Показати IP 22 Вересня 2016 21:11
Вітаю з перемогою спортсменів та тренерів! Ви не просто молодці, Ви супер!!!!!! Так тримати і надалі Успіхів та удачі Вам у всьому.А ще Вам поталанило що у Вас такі чудові тренери як Вікторія Свереда та Олександр Платонов. Знайома з ними зовсім недавно, але вони СПРАВЖНІ НАСТАВНИКИ!
Лучанка Показати IP 22 Вересня 2016 22:19
Ви молодці! Гордимося Вами!!!
Ігор Показати IP 23 Вересня 2016 11:43
ТАК ТРИМАТИ !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus