USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Швидкий «Авангард»: про рекорди волинян з перших уст

23 Червня 2016 15:05
Чемпіонат України в Луцьку допоміг багатьом легкоатлетам поліпшити власні результати і поїхати на Олімпійські ігри та чемпіонат Європи, - йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини від 23 червня (№21).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ З ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ У ЛУЦЬКУ. ДАЙДЖЕСТ

ОЧКИ, СЕКУНДИ, МЕТРИ

У Луцьку впродовж чотирьох днів чемпіо­нату України сімом атлетам вдалося уперше виконати олімпійські нормативи, а чотирнадцятьом – на Чемпіонат Європи-2016. Також ціла когорта спортсменів, які вже мали в своєму активі нормативи, покращили результати. Отож, наразі для участі в Чемпіонаті Європи-2016 з легкої атлетики Україна має 99 індивідуальних ліцензій, в Олімпійських іграх-2016 – 64. Це – не враховуючи естафетні команди. У Ріо-де-Жанейро їдуть наші жіночі естафетні команди 4х100 м та 4х400 м, в Амстердам – окрім них, ще й чоловічі 4х100 м та 4х400 м.

Волиняни, на жаль, наразі залишилися без прямих путівок у Ріо. Утім не все так трагічно. Метальниця молота Ірина Климець, яка була в Луцьку четвертою, має олімпійський норматив (71,00 м), а ще одна її суперниця за місце в команді хоч і була на чемпіонаті в трійці призерів, нормативу не виконала. Тому Климець ще має шанси потрапити в Ріо.

Метальник списа Максим Богдан у Луцьку через травму не виступав, а от Данило Даниленко через невелике ушкодження долав не бар’єрну дистанцію 400 метрів, а просто чотири сотні метрів. У Данила – бронза і норматив на Чемпіонат Європи в Амстердамі. Там він ще може показати потрібний час, а до того ж – пробитися на Олімпіаду в складі естафетної збірної України 4х400 метрів. Шанси наших хлопців, з огляду на останні індивідуальні результати, дуже пристойні.

Крім того, вже завоювали ліцензії на Олімпіаду волинські ходуни – Надія Боровська, Іван Банзерук та Валентина Мирончук. Усіх їх можна побачити на традиційних змаганнях «Луцька десятка», які відбудуться найближчої неділі, 26 червня.

«ЗОЛОТА» АЛІНА

– Чим пояснити те, що я на кожному старті встановлюю рекорди? Моєю любов’ю до спорту, – сказала після фінішу з бігу на 800 метрів серед семиборок броварчанка Аліна Шух.



Першого дня змагань вона приголомшила усіх повторенням найвищого юнацького досягнення України зі стрибків у висоту. Більше того, ті 1,92 м 17-річної спортсменки були кваліфікаційним нормативом на Чемпіонат Європи, який 6-10 липня прийматиме Амстердам.

Почавши другий день стрибком у довжину на 5,57 м, з кожною спробою Шух лише додавала. У заключній, третій, вона вже приземлилася на позначці 6,15 м, перевершивши особистий рекорд на 26 см.

– Доріжка на «Авангарді» дуже хороша і дозволяє стрибати далеко, – похвалила стадіон після такого результату Аліна.

Черговий успіх спортсменки не змусив на себе чекати. І навіть перехід із 500-грамового юнацького списа на дорослий не завадив Шух укотре підтвердити, що цією дисципліною вона може відправити у легкоатлетичний нокаут ледь не будь-яку суперницю. 48,98 м змінилися двома спробами на особисті рекорди – спочатку на 51,38, а потім і на 51,52 м.

800 метрів стали логічним завершенням очікувань найкращого результату світового топ-листа сезону серед юніорок U20. До цього він належав британці Морган Лейк (5951 очко). Результат 2.17,68 хв від Аліни на завершальній дистанції дозволив їй набрати 6099 очок.

До кваліфікаційного нормативу на Олімпійські ігри Шух забракло 101 очка, а от норматив на Чемпіонат Європи вона перевершила на 199 пунктів. Проте, згідно з правилами, багатоборки можуть виступати на таких турнірах лише з 18 років. Нагадаємо, у липні відбудеться перший в історії Чемпіонат Європи U18 і Чемпіонат світу U20. Найімовірніше, саме на одному з цих змагань ми й побачимо Аліну. Нагадаємо також, що луцька доріжка стає для Шух надзвичайно зручною, адже торік у вересні Аліна стала чемпіонкою України серед юніорів у багатоборстві також із новим найкращим результатом сезону в світі.

Саки-Луцьк

Особливо тепло зустрічали на «Авангарді» кримчанина Максата Кандимова, який для того, щоб стати чемпіоном України у бігу на 110 метрів із бар’єрами серед молоді, подолав за 36 годин кілька блокпостів і кордонів, дістаючись із окупованих Саків до Луцька. У першому колі змагань він взагалі встановив особистий рекорд – 14.12 с. Усміхнений і вихований атлет із Криму розповів про шлях до вершини в Луцьку.

– Ми з тренером цілеспрямовано готувалися до цього Чемпіонату, пропустивши Кубок України в Кіровограді, – розповідає Максат. – До вас їхали довго, через кордони і блокпости. Тридцять шість годин. У Луцьку виконали своє завдання – посісти перше місце серед молоді. Хотілося б і в трійку серед дорослих, але вже наступного разу до цього добіжу. Суперники ще поки доросліші за мене.

– Як тренувався у Криму?

– Не дуже гарні в мене умови. Паралімпійська база у Саках просто закрита, нікого туди не пускають. Шкода, бо там дуже хороші доріжки, я до них звик свого часу. Але головне – не умови, а мета: хочу виступати на найвищому рівні. Тренуюся в Саках, у самому місті, перестрибую різні бетонні перепони (посміхається, – Ю. К.).

– Чи не виникало питань у російської влади до тебе?..

– Проблеми завжди є, але поки все лояльно, я живу в Криму, але виступаю за збірну України. Я й вчуся в Україні – у Тернополі в фінансовій академії на факультеті інформаційних технологій.

– Яку перспективу відкриває тобі перемога в Луцьку?

– Насамперед це виступ на міжнародній матчевій легкоатлетичній зустрічі Україна-Туреччина, яка відбудеться на початку серпня в Туреччині.

– Наскільки зручно вам було змагатися у нашому місті?

– Луцьк – чудове місто. Нас усе влаштувало в організації змагань. Не пригадую так гарно організованого чемпіонату.

Юрій Конкевич

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus