USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чому Україні не вистачало протигрипозних ліків – розслідування журналістів

14 Листопада 2009 11:59

Міністерство охорони здоров’я ще влітку закупило 44 128 упаковок препарату «Таміфлю» за ціною 251 гривня за упаковку. Купували у посередника. Тим часом сам виробник препарату вільно продавав ці ліки за ціною, вчетверо дешевшою. Про це свідчить інформація бюро журналістських розслідувань «Свідомо» - інформують 14 листопада «Волинські новини».
У квітні, одразу після того як ВООЗ оголосила попередження про загрозу пандемії, уряд виділив 50 мільйонів гривень на підготовку до нападу вірусу - пишуть Олександр Акименко та Єгор Соболєв на  «Українській правді»
У переліку першочергових витрат, що був затверджений робочою групою МОЗ, був єдиний лікарський засіб – «Таміфлю». Причому члени робочої групи – переважно заслужені лікарі - послалися на ту саму рекомендацію ВООЗ: проти свинячого грипу діє озельтамівір (діюча речовина у «Таміфлю»). Тобто в міністерстві добре розуміли значення цих ліків у випадку епідемії.
На «Таміфлю» було витрачено 11 076 128 гривень. Міністерство охорони здоров’я закупило 44 128 упаковок препарату. Ціна однієї упаковки склала 251 гривню Постачальником виступило зареєстроване у Києві ЗАТ \"Ганза\".
У той же час виробник «Таміфлю» - світовий фармацевтичний гігант Roche, ще першого липня поширив таке повідомлення: «Сьогодні Roche оголошує про початок «Програми створення резервів «Таміфлю» для економік, що розвиваються. Ця програма, яка вступає в дію негайно, спрямована на те, щоб забезпечити доступність «Таміфлю» (озельтамівіру) для урядів та пацієнтів у країнах, що розвиваються, у той час, коли Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила пандемію грипу.
Roche транспортує запаси [Таміфлю] урядам країн, яких стосується ця програма у випадку оголошення пандемічного грипу або у випадку надзвичайної ситуації чи крайньої необхідності на запит урядів. Країна може скористатися можливістю такої покупки у будь-який час.
\"Повна ціна за упаковку з 10 капсул Таміфлю, без податків та місцевих зборів складає: від 5 до 6 євро за упаковку 75 мг; від 3 до 3,65 євро за упаковку 45 мг; від 2 до 2,55 євро за упаковку 30 мг».
На останній сторінці медіа-релізу перераховані країни, які можуть скористатися цією пропозицією. Серед них є і Україна.
Тобто 1 липня виробник Таміфлю запропонував уряду купити препарат по ціні майже вчетверо дешевшій, ніж пізніше купили у посередника. Угода із ЗАТ «Ганза» датована 17 вересня. У чиновників МОЗ було півтора місяця, щоб порахувати, що краще: 6 євро у виробника чи 251 гривня у посередника?
Юрій Константінов, директор департаменту МОЗ, який очолював групу з супроводу закупівлі, на запитання чому міністерство не скористалося пропозицією Roche, відповів: «Я не знаю про таку пропозицію».
Як стало відомо, Юрій Константінов  -  бізнес-партнер Петра Багрія, з яким він свого часу був співзасновником компанії «Матрикс». А сам Петро Багрій станом на 2008 рік був співзасновником та генеральним директором компанії «Ганза».
Петро Багрій на запитання про зв’язок між поставником Таміфлю в Україну і головою робочої групи, яка й вибирала поставника відповів: «Робоча група – це ж колегіальний орган, Засідали спеціалісти, обґрунтовували, напевне. Яке це має значення? Не я ж його вибрав. Не він сам себе. Його визначив міністр... Чи якась інша процедура. А якби він до цього працював у іншій компанії, то що?». Коли ж Багрію пояснили, що компанія Roche ще 1 липня запропонувала закупити «Таміфлю» за зниженою ціною, той відповів: «Це запитання до уряду»
Уряд же звернувся до Roche і купив «Таміфлю» по 6 євро за упаковку вже в розпал епідемії в Україні. Керівники МОЗ переконували, що це особиста заслуга високопосадовців. І що до цього дешевше ніж 251 гривня купити було неможливо. «Це – пандемічна ціна, яку для України створив міністр закордонних справ Петро Порошенко, який подзвонив керівнику і домовився, щоби йому продали за 5,5 євро», - заявив заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець.
На запитання чи була в України можливість закупити Таміфлю за зниженою ціною до початку епідемії і чи зверталися українські урядовці до того, як вона спалахнула, офіційна речниця Roche Мартина Рапп відповіла: «Програма «Створення резервів «Таміфлю» була оголошена 1 липня. З того часу усі країни, які мають право брати участь у програмі – і Україна одна з цих країн – можуть використовувати цю пропозицію».
На запитання, коли до них звернулися урядовці, відповідь була лаконічною: «З Roche зконтактували під час нинішнього спалаху».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Юка Показати IP 14 Листопада 2009 15:02
а може в Україні скористалися Roche-ською програмою і використали пропоновану пропозицію, а різницю просто поклали в кишені!
Таня Показати IP 14 Листопада 2009 17:18
От так в нас гроші відмиваються! На папері задекларували одне, а насправді хтось собі скосив солідну суму в кишеню.
вого КРОК Показати IP 14 Листопада 2009 21:39
Тупа,примітивна схема "закрисити" грошенят!!! ...Крысы — млекопитающие семейства мышей. Длина тела 8—30 см, хвост примерно такой же длины, вес обычно не превышает 500 граммов. Всего существует около 70 видов, живущих преимущественно в лесах тропиков и субтропиков. Серая (R. norvegicus) и чёрная (Rattus rattus) крысы вслед за человеком расселились очень широко. Крысы наносят ущерб человеку, поедая и портя продовольственные и непродовольственные товары, они также являются переносчиками многих глистных и инфекционных заболеваний. Вследствие этого в настоящее время разработано и разрабатывается множество способов борьбы с крысами — от отпугивания до уничтожения.
OrestN Показати IP 14 Листопада 2009 23:10
Так чому ж ми дивуємся, так працють наші доморощені мультимільонери та мільярдери.
misterious777 Показати IP 15 Листопада 2009 18:20
Уряд спрацював дійсно дуже оперативно і якісно...закупка лабораторій, різних препаратів...Тимошенко-молодець...так тримати)))
OrestN Показати IP 15 Листопада 2009 22:16
Если в ДТП гибнет столько людей, то почему же не объявили автотранспорт первой угрозой человечества и не запретили его??? Почему до сих пор не объявили автотранспортную пандемию? Почему до сих пор не запретили автозаводам производить автомобили? Почему на входной двери каждой маршрутки до сих пор не написано «Ты рискуешь жизнью!», почему ежедневной статистикой в СМИ по ДТП не вводят людей в невроз? Удивительно, не правда ли?! Так почему же такое ничтожно-малое количество случаев свиного гриппа и количество смертей от него повлекли такой всемирный ажиотаж и панику? Кому выгодно? Какова цель?
Дмитро Тимощук Показати IP 16 Листопада 2009 11:57
це не розслідування, а реферат. просто скомпоновані декілька текстів та новин + коменти
Нюша Показати IP 16 Листопада 2009 14:07
Так,Тимошенко на чолі з урядом робить все можниве,щоб ліків було достатньо... А певні політичні сили блокують доступ ліків до аптек... На даний момент ВОНА піклується про нас...
Куратор Показати IP 16 Листопада 2009 16:43
MassimoUA - ну як він бориться? Таке враження, що мета у Балонки:), misterious777 і Вас піарити Юльку в усіх статтях. Ось з Луцького форуму посилання http://forum.toplutsk.com/showthread.php?p=5612#post5612 http://noviny.narod.ru/smi-00001242.html там оригінал заяви Roche
Нюша Показати IP 16 Листопада 2009 16:43
Просто деяким політичним силам вигідно,щоб ліки не доходили до аптек... І блокують роботу уряду на чолі з Ю.В.Тимошенко...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus