USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

До зимової сесії студенти можуть лишитися без стипендій

16 Листопада 2009 14:31

Через нестачу коштів у Міносвіти студенти вищих навчальних закладів України в кінці року можуть не отримати стипендій – інформують «Волинські новини».
Про це йдеться у заяві координатора громадської ініціативи «Студентський захист» Андрія Черних, переданій УНІАН.
Він зазначив, що 5 листопада 2009 року Міністерство освіти і науки України в листі до Міністерства фінансів України за №1/12-4571 інформувало про те, що станом лише на 1 жовтня кредиторська заборгованість зі стипендій вже становить 16 428,4 тисяч гривень і може спричинити критичну ситуацію зі стипендіальних виплат на кінець року.
«Тобто, Міністерство освіти і науки України, як головний орган центральної виконавчої влади, у освітній галузі, що має у своєму підпорядкуванні найбільшу кількість підвідомчих навчальних закладів, зіштовхнулась з проблемою нестачі коштів для здійснення виплати стипендій та індексації на неї, яка сьогодні вже становить 15 відсотків.
Таким чином, щомісячні «звіти» Міністерства освіти і науки України про стовідсоткове фінансування виплати стипендій залишається під великим сумнівом», - зазначив Андрій Черних.
«Усі реалії зі студентськими стипендіями у вищих навчальних закладах ми точно побачимо після нового року. Однак, вже зараз видно, що ситуація дійшла до точки біфуркації – у багатьох вишах вчасно чи взагалі не здійснюють виплату індексації стипендій. За жовтень студенти недоотримали 76 гривень 32 копійки – 14,4%, які зараз становить індексація, – з такою проблемою до Національного студентського союзу вже зараз регулярно звертаються представники студентства. Однак громадські організації чи Міністерство освіти і науки України самотужки проблему не вирішить.
Вихід є і про нього треба говорити вже сьогодні – якщо немає коштів, то необхідно, щоб уряд взяв на себе відповідальність і переглянув систему нарахування стипендій», – прокоментував ситуацію президент Національного студентського союзу Анатолій Ігнатович.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Юка Показати IP 16 Листопада 2009 15:07
економлять, як завжди, на голо-босих студентах. чим вони гірші за інших?
Степан Степанович Показати IP 16 Листопада 2009 15:59
Ну що, панове студенти, продовжуйте голосувати за ВОНА... ВОНА Вам зробить європейську освіту - будете платити за навчання по європейським цінам ;) З наступаючим Днем студента Вас!
Дядечко Показати IP 16 Листопада 2009 16:45
Завжди є вибір шановний Степане Степановичу. ВІН зробить азіопську освіту за тими ж європейськими цінами
Vetal Показати IP 16 Листопада 2009 17:50
До Ореста Ти думаєш кращі прийдуть політики, трішки склад перетасується, ну немає нових обличь у політиці всі тіж самі, так на що тут можна надіятись?
seal Показати IP 16 Листопада 2009 22:36
Взагалі-то зі студентами жартувати - собі дорожче. А перед виборами і поготів. Це ж найпродвинутіший і найреволюційніший пласт нашого населення. Чи ми вже забули студентські акції протесту? Так,що гроші на стипендії знайдуться і все буде добре.
alex Показати IP 17 Листопада 2009 07:06
Держава показує, хто їм не угодний. Спочатку студенти зі стипендіями, потім пенсіонери з пенсіями. З Днем студента вас!!!
Студентка Показати IP 17 Листопада 2009 10:25
Степан Степанович Шановний, а як на мене, то загалом не потрібно тягти сюди вибори, із політиками сьогодення кращого не дочекаєтесь хто б то не був чи ВІН чи ВОНА. А щодо цін на освіту у Європі... приміром в Польщі у найбільших університетах в середньому ціна коливається від 2 тис. у.є. Порівнюючи якість української освіти і європейської, то є виправдана ціна, адже в Україні ми маємо і вищі.. а от якість... То є моя суб'єктивна думка, думка неосвіченого студента=)
Куратор Показати IP 17 Листопада 2009 11:38
"Опять двадцать пять!" Грошей немає і не буде, хіба знову в борги заліземо в МВФ (хоча вони дадуть гроші тільки новому Президенту, самі так казали). А Янукович все соцстандарти піднімає, і критикує направо і наліво, що його закон не виконується. Да, студенти на вибори точно не підуть. І ми, давайте не підемо!
Дмитро Тимощук Показати IP 17 Листопада 2009 12:05
з днем студента! можновладці вміють привітати зі святом та зробити приємний сюрприз
Таня Показати IP 18 Листопада 2009 12:47
Думаю, це чергове нагнітання паніки перед виборами. А там дивись знайдеться хтось хто вирішить всі проблеми і зі стипендіями і з пенсіями... Тільки голосуйте, студенти рушійна сила!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus