USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Кабмін знову підвищить акциз на сигарети

13 Серпня 2009 18:54
В Україні вдруге за рік можуть зрости ціни на сигарети. Виконуючий обов’язки міністра фінансів Ігор Уманський розповів, що Кабмін запропонував Верховній Раді підвищити адвалорну ставку акцизного збору на тютюнові вироби до 36%. Про це повідомляють «Волинські Новини».
За підрахунками Мінфіну, це спирчиниться до підвищення вартості сигарет на 5%, а за оцінками учасників ринку – на 15-20%.
Як пише Корреспондент, на засіданні Кабінету міністрів було ухвалене рішення запропонувати Верховній Раді ухвалити законопроект «Про зміни до державного бюджету на 2009 рік», згідно з яким, адвалорна ставка акцизного збору на тютюнові вироби повинна бути підвищена із 20% до 36%, – зазначив Ігор Уманський.
За його словами, це необхідно для збільшення резервного фонду Кабміну, з якого будуть виділені кошти на компенсацію витрат районам, що постраждали від торішнього паводку. Збільшення ставки акцизу дозволить додатково залучити у держбюджет до кінця року 350-500 мільйонів гривень, –  підрахували у Мінфіні.
Це вже друге підвищення акцизного збору на тютюнові вироби в Україні у цьому році. Із 1 травня адвалорна складова акцизної ставки зросла зі 16% до 20%, а специфічна – з 15,6 гривні до 35 гривень за 1000 сигарет без фільтра та із 37,5 гривні до 60 гривень за 1000 сигарет з фільтром.
За даними учасників ринку, це спричинилося до подорожчання їхньої продукції не менше ніж на 40%. «Подорожчання сигарет торкнулося споживачів приблизно через місяць-півтора після вступу у силу закону – дистриб’юторські та роздрібні компанії мали запаси сигарет на складах», –  зауважує директор з корпоративних питань JTI-Україна Дмитро Редько.
«Відразу після цього ми відчули різке зниження попиту на сигарети у всіх цінових сегментах, але найбільше – у преміальному та середньому», –  розповіло джерело в Імперіал Тобако Юкрейн.
За даними Державної податкової адміністрації, обсяг надходжень акцизного збору від тютюнових виробів за 7 місяців цього року порівняно із аналогічним періодом 2008 року зріс у 2,4 рази, до 3,745 мільярда гривень. У липні він збільшився у 2,5 рази, до 718,6 мільйонів гривень.
У разі схвалення Верховною Радою ще одного підвищення ставок акцизного збору ціни на сигарети зростуть на 5%, – повідомили у Мінфіні. «За нашими підрахунками, підвищення буде не меншим за 15-20% у всіх цінових сегментах», – говорить джерело в Імперіал Тобако Юкрейн. Це призведе до зниження обсягу виробництва тютюнових виробів в Україні у II півріччі не менш ніж на 25%. Продовжиться і зростання контрабандних доставок, –впевнений Дмитро Редько.
Перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Микола Круглов не відкидає, що підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби може бути схвалене народними депутатами: «Робота у залі розпочнеться 1 вересня. Поки відбудеться розгляд, законопроекту багато депутатів будуть зайняті виборчою кампанією, і не відкидаємо, що вони підтримають чергові заходи проти тютюнопаління».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus