USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Томенко пророкує вибори на осінь

9 Червня 2010 15:56
Найбільшою складністю у реформуванні виборчої системи до місцевих рад нині є те, що нікому невідомо, коли відбуватимуться наступні вибори – вважає заступник голови Верховної Ради Микола Томенко.

Своїми думками з приводу змін до виборчого законодавства поділився 9 червня під час прес-конференції в Луцьку.

Віце-спікер переконаний, що уся затримка зараз за владою, яка не допустить прийняття постанови про дату виборів, не будучи впевненою у тому, що не зміниться виборче законодавство.

Тим часом нових конкретних документів щодо реформування виборчого законодавства нова влада поки що не пропонує, відтак про реформаторський потенціал говорити дуже складно.

На думку Томенка, осінь та зима є найбільш вірогідною порою для виборів. «Влада буде шукати можливість проголосувати за жовтень або кінець грудня. Виборча ж кампанія розпочнеться з початком осені – у вересні», – каже політик.

«Влада має два варіанти для виборів – або ж підпорядкувати собі владну вертикаль, або внести зміни до виборчого законодавства. Якщо буде задіяний перший проект – так звана монополізація і партизація місцевої влади, то Партія регіонів стовідсотково зможе гарантувати себе в мажоритарній складовій щонайменше обласних, районних і значною мірою міських рад. Мало того що в обласних і районних радах будуть однопартійці, так ще й буде більшість «своїх» голів місцевих рад», – каже віце-спікер.

Поява мажоритарної складової має більше негативу, насамперед це стосується демократичності волевиявлення. «Якщо ви маєте фінансовий, адміністративний, правоохоронний ресурс, а я, наприклад, популярний вчитель, громадський діяч чи представник малого чи середнього бізнесу, то мені дуже важко буде конкурувати з такими опонентами, як ви», – наголосив Томенко.

Луцький міський голова Богдан Шиба, який був присутній на прес-конференції, додав, що така часта зміна правил гри, яка відбувається в нашій країні, тільки руйнує систему державної влади та місцевого самоврядування. «Це політики готуються до виборів і пишуть під себе закони. Ми вже звикли, що зміни до виборчого законодавства у нас приймаються за п’ять днів до початку передвиборчої кампанії. А виборці просто не встигають зрозуміти тих новацій. Тому справедливо хоча б тричі провести вибори за однією системою. Тільки тоді виборці зможуть розібратись та об’єктивно оцінити», – переконаний очільник Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus