USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

У Луцьку Любомир Гузар вручив премії новомученика. Фото

28 Червня 2010 11:24
Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженіший Любомир (Гузар) 27 червня у Луцьку вручив відзнаки Блаженного священномученика Омеляна Ковча.

«Цією відзнакою нагороджують праведників за їхні героїчні вчинки, жертовність і гуманізм, що єднає людей у міжрелігійному та національному діалозі», - сказав луцький екзарх УГКЦ владика Йосафат Говера.

Відзнакою Омеляна Ковча Любомир Гузар нагородив режисера і продюсера документальних фільмів про діалог культур, творця документальних фільмів «Парох Майданека» та «Невигідний Шептицький» Гжегожа Лінковського із Польщі, наукового радника Центру вивчення історії Голокосту «Ткума» Аарон Вайс із Ізраїлю, керівника Держдепартаменту України з питань виконання покарань у 2005-2009 роках Василя Кощинця. А також уродженця села Сільце Горохівського району Волинської області, літератора, філософа, правозахисника і колишнього політв’язня Євгена Сверстюка, - повідомив ВІП.

Лауреати отримали з рук Гузара статуетки-ангели. За словами Блаженішого Любомира, ангел у релігійній традиції є носієм божих благодатей, божого слова. Ангела Бог посилає, аби той робив добро. «Ангел несе символ мучеництва», – сказав Блаженні ший Любомир.

Присутнім на нагородженні показали фрагмент документального фільму «Парох Майданека», знятого поляками про життя та подвиг Омеляна Ковча.

«Про мужність, гідність, жертовність во ім’я найбільшого блага на землі, яким є людське життя, на прикладі отця Омеляна говорити легко. В часи лихоліття яскраво вирізняється добро. Вдумаймося, в останньому своєму посланні Омелян просить про молитву за творців концтабору смерті, за катів та злочинців, прагнучи у такий спосіб оборонити людство від отруєння ненавистю», – розповів заступник голови Комітету з ушанування пам’яті блаженного Омеляна Ковча, Віце-прем’єр-міністр України у 2007-2010 роках Іван Васюник.

«Я трохи збентежений тим, що вперше в житті у нас є відзначення мученика за любов і за правду, 20 століття – період українських мучеників…В час, коли будуються дуже низенькі церкви і дуже високі будинки, в час, коли люди будують високі міжконфесійні перегородки і чим далі вони від Бога – тим вищі будують перегородки. В цей час надзвичайно важливим є згадати, що ми справді є сироти на цій землі і те сирітство повинно об’єднувати людей і давати їм мужність у стражданні», – сказав лауреат Євген Сверстюк.

На урочистостях був присутній також луцький міський голова Богдан Шиба.

Церемонії нагородження передувала урочиста Божественна Літургія, яка відбулася у Кафедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ в Луцьку.

Довідково:

Відзнака блаженного священномученика Омеляна Ковча заснована торік – її вперше вручали на місці будівництва Патріаршого центру УГКЦ у Києві під час проголошення блаженного Омеляна покровителем душпастирів УГКЦ.

Отець Омелян Ковч загинув у нацистському таборі смерті «Майданек» у березні 1944 року. Серед в’язнів концтабору він був єдиним священнослужителем.

У роки німецької окупації священик особисто рятував євреїв з підпаленої синагоги у Перемишлянах на Львівщині, де був греко-католицьким парохом. Попри заборону окупаційної влади, здійснював хрещення переслідуваних євреїв. Через це нацисти забрали священика до в’язниці, а згодом відправили до концтабору «Майданек» у Польщі.

Отець Омелян добровільно відмовився від звільнення з концтабору і до останньої миті виконував свою душпастирську місію серед ув’язнених – незважаючи на їхнє віросповідання та національність.

У 2001 році під час душпастирського візиту до України Папа Іван Павло ІІ проголосив блаженними 28 достойників серед духовенства, монашества та мирян УГКЦ, які у ХХ столітті віддали життя за віру та церкву. Серед проголошених новомучеників був і духівник «Майданека» Омелян Ковч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
павло Показати IP 28 Червня 2010 12:53
Завжди поважав греко-католицьку церкву. Не відміну від вискочки КП,консервативної МП і нагло-європейської РК, ГК - скромні, стримані і, таке враження, найменш лицемірні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus