USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Українські вузи лякають цінами і посилаються на інфляцію

27 Червня 2009 11:00
На цьому тижні в Україні офіційно стартувала вступна кампанія. За результатами тестів студентами зможуть стати приблизно 400 тисяч колишніх школярів, що на 20 тисяч менше, ніж у минулому році. Про це 26 червня повідомляють «Волинські Новини».
Однак незважаючи на зниження кількості потенційних абітурієнтів та складну економічну ситуацію в країні, практично всі вузи вирішили підвищити вартість контрактного навчання.
«Ціни ми підняли відповідно до рівня інфляції – у середньому на 25-30%\", – говорить В’ячеслав Невінчанний, помічник президента з питань прийому та профорієнтації абітурієнтів Національного університету «Києво-Могилянська академія».
Тим часом Антимонопольний комітет стурбований одночасним підвищенням цін вищими навчальними закладами. Учора АМКУ звинуватив їх у необґрунтованому завищенні плати за навчання на тих спеціальностях, які мають найбільший попит протягом 2006-2009 років.
У зв’язку з цим комітет звернувся до Міністерства освіти з вимогою розробити уніфікований порядок надання вузами платних послуг. Практика підвищення цін характерна не тільки для великих національних вищих шкіл, але також і для регіональних вузів.
«У нашій академії навчання в минулому році коштувало в середньому по вузу 4,5 тисячі гривень на рік. У цьому році середня ціна виросла до 7,5 тисячі», – говорить Олег Мороз, відповідальний секретар Полтавської національної аграрної академії. За його словами, таке ціноутворення виправдано зростанням собівартості та рівнем інфляції.
Найбільшою мірою ціни виросли в національних університетах. Приміром, у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка вартість навчання на факультеті журналістики збільшилася практично в півтора рази – з 16,3 тисячі гривень на рік до 25 тисяч, на юридичному факультеті – з 21,7 до 30 тисяч гривень.
Насправді деякі вузи в контрактах на навчання прописують норму, відповідно до якої вони мають право коригувати плату за навчання з урахуванням інфляції. Правда, не завжди це роблять. Деякі вузи, наприклад, Донецький національний університет, заздалегідь попереджають своїх майбутніх студентів-правовиків, що плата за навчання в них буде щорічно підвищуватися на 600 гривень.
Ситуацією, що склалася стурбований Антимонопольний комітет України. Учора він оприлюднив результати дослідження ринку освітньої діяльності вузів по підготовці бакалаврів та магістрів на медичних та юридичних спеціальностях, – пише сайт ТСН.
Висновки такі: у 2006-2009 роках українські вузи встановлювали необґрунтовано завищену плату за навчання на тих спеціальностях, які мають найбільший попит. Крім того, за даними АМКУ, під час розрахунку вартості освітніх послуг, крім поточних витрат, ВНЗ враховували капітальні витрати. Тому Антимонопольний комітет рекомендує Міносвіти розробити уніфікований порядок надання вузами платних послуг та забезпечити дієвий контроль за його дотриманням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
дідо Показати IP 27 Червня 2009 12:08
платити 100-150 тис. грн на рік, шо би отримати 1800 грн на місяць... СОВКОВИЙ АБСУРД...
Vic Показати IP 28 Червня 2009 15:22
Це дійсно "брєд". Платити, просто напросто, нема за що!! Дешевше закордоном вивчитись та отримати диплом, який би у всьому світі визнавався, а не це посміховисько ще й зі ставленням до студентів як до бруду, а не особистості.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus