USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Наміри щодо 51 бригади, - волонтери

17 Жовтня 2014 13:52
Ковельський центр допомоги 51 ОМБР вчора, 16 жовтня, організував збори волонтерів Волині. Про наболіле, свої досягнення та плани розповідали волонтери Луцька, Ковеля, Володимира-Волинського, Любомля тощо. Пройшло й чимало інших осіб, яким небайдужі подальші долі волинських військових. Насамперед розглянули питання, що стосуються безпосередньо 51 бригади.

Нагадаємо, 21 вересня президент Петро Порошенко повідомив, що 51-шу бригаду Збройних сил України розформують, а на її місці створять нову 14 бригаду.

Аналіз об’єктивної ситуації по 51-ій окремій механізованій бригаді, що дислокується у Володимирі-Волинському, провів тамтешній волонтер Костянтин Зінкевич. У короткому виступі він назвав чимало цифр, що якнайкраще унаочнювали стан та наміри щодо володимирської бригади.

Зараз "під дахом" вищевказаної бригади перебуває близько тисячі бійців. Ще майже стільки – у відпустках. Проте укомплектованість бригади становить понад 4 тисяч солдатів. Виходячи з таких даних, Костянтин Зінкевич припустив, що будуть домобілізовувати юнаків.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, в боях за міста Луганщини волинські бійці показали себе достойними воїнами.

Згідно з даними військових, 141 військовослужбовців зникло безвісти, окрім цього, 46 осіб перебувають у полоні.

Питання, що стосуються правового захисту бійців 51 ОМБР, охарактеризував відомий луцький волонтер Василь Нагорний.

«Насамперед ми навчили солдат писати рапорти, пояснили, що окрім обов’язків у них є ще й права. Також ми усі дружно вивчили статтю 63 Конституції України», – розпочав доповідач.

За час мобілізації волонтер співпрацював з великою кількістю бійців або ж їхніх родичів. Тільки у телефонній книзі за цей час з’явилося 150 нових номерів. Як зізнався доповідач, вирішувати доводиться не тільки юридичні питання, часто родичі потребують просто психологічної підтримки.

«Одна з причин наших бід – це ось така мобілізація, що пройшла на Волині, коли призивали майже усіх підряд, – розповідає пан Василь. – Найближчі мої плани: реалізувати права бійців на пільги та забезпечити юридичне блокування справ, що відкрили на хлопців. На сьогодні уже порушено близько 150 проваджень проти волинський бійців».

Нагадаємо, під суди потрапили понад 3 тисячі українських солдатів, серед них і бійці 51-ої бригади. Їх називають дезертирами. У Запоріжжі вже два місяці тягнуться засідання. Поки без перспективи закінчитись швидко. Нагадаємо, нещодавно бійців 51 залишили під вартою ще на місяць.

Окрім цього, були розглянуті справи, де визнано, що хлопців мобілізували неправомірно. Проте у нашій державі усе якось по-особливому. Дорогою до юнаків ці справи загубилися, зараз щось довести досить складно.

Ще одне нагальне питання, що цікавило присутніх, – доля тих бійців, що захищають нашу державу на добровільній основі, адже у їхньому військовому квитку, окрім служби в армії, нових записів не з’явилося. Юрист запевнив, що в разі гострої потреби це питання можна спробувати вирішувати у судовому порядку, попередньо залучившись підтримкою свідків та зібравши інші докази перебування хлопця зоні АТО.

На фото: Костянтин Зінкевич

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus