USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Новий рік на Сході очима юного бійця з Волині

4 Січня 2015 14:18
Йому ще немає навіть 20. Він - із Волині. Але наразі не на Волині. Минулий Новий рік святкував на Майдані в Києві. 5 поверх профспілок торік, і база ДУКу, що неподалік селища Піски у Донецькій області, цьогоріч, - особливої різниці, каже, немає, - от тільки ситуація в країні інша.

Познайомилися із бійцем Добровольчого Укрїнського Корпусу, нашим краянином, назвемо його, скажімо, Андрієм (ім'я змінене - ред.), на початку цієї зими під час перебування на Сході.

Він не схожий на «гарячих», необачних відчайдухів, яким хочеться погратися у війну, котрі з нерозбірливістю кидаються у небезпеку та тішаться тому, що доводиться ходити по краю.
Виважений, юний волинянин, який просто робить свою роботу. Знаходиться в тому місці, де, здається, має бути. Це місце для Андрія сьогодні - база, де гуртуються бійці ДУКу.

Про Новий рік, який ніколи для нього не був особливим святом, а лиш слугував приводом зібратися разом з друзями та рідними, Андрій розповів у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини.

«Зараз це один з приводів зібратися, так би мовити, бойовою сім’єю», - усміхається хлопець.

Про плани, організацію свята, з його слів, говорити важко. Мовляв, у будь-який момент можуть «підірвати» на завдання. Проте ця ніч саме для нього обійшлася без бойових виїздів.

«Та й не дуже ми готувалися святкувати, за декілька годин доробили мінімальний ремонт на поверсі, прибралися, зорієнтувалися, чого не вистачає, поїхали - докупили, та й усе. А от до Різдва ще дожити треба», - розповідає він.

«Багато кому просто немає, куди їхати. От, як хлопцям, які з міст, що непідконтрольні українським військам, чи ті, щодо яких відкрили кримінальні справи за участь у революційних подіях та АТО. Побратимів же, які тут з нами, але родом з інших країн, у них на батьківщинах звинувачують у найманстві… Їм теж немає як їхати.
Та й усі прекрасно розуміють, що потрібно залишатися тут, навіть сама наша присутність стримує поширення цієї зарази», - стверджує Андрій.

Щодо бійцівської кухні, то, каже, до умов адаптувалися усі: звичну газову плиту замінили на пічку, а олів’є - на салат з пекінської капусти та кукурудзи.

Всю новорічну ніч хлопці були готові до «сюрпризів». Нагадаємо, з 31 на 1 поблизу Донецького аеропорту у селищі Піски бойовики обстрілювали українські позиції, по рації «вітаючи» українців зі святом.

Повідомляється, що батальйони "Січ", "Карпатська січ", "Дніпро-1", Добровольчий український корпус "Правий Сектор", батальйон ОУН та 93 бригада ЗСУ прийняли бій і змушені були відповідати на вогонь з боку проросійських сепаратистів, які активізувались та вели обстріл українських позицій, починаючи з 23:00.

Відео бою розмістило у мережі "Радіо Свобода".

«Небезпека очікувалася в цю ніч, як і в кожні попередні і наступні. На передову підтримати бойовиків поїхав і Провідник, а з такими лідерами - хоч куди», - переконує Андрій.

Каже, якщо загадувати бажання, то - повної перемоги: як над зовнішнім, так і внутрішнім ворогом.

Якщо ж звертатися до українського народу, то, особливо, до тієї байдужої ланки населення, яка «спокійно вчиться, ходить на роботу, їздить за кордон на заробітки, тусить в клубах та по курортах, у той час, коли триває повномасштабна війна практично у них вдома».

«Інколи дійсно приходить думка, щоб війна дійшла й туди… - аби з’явилося розуміння, що насправді відбувається навколо», - розмірковує Андрій.

Так, у ньому присутній ще юнацький максималізм, який у відповідь на події в країні кричить про всесвітню несправедливість, але попри це його дії спокійні та зважені. Утім слова, які б при можливості хлопець міг донести, скажімо, президенту, оптимізмом не відрізняються.

«Нехай би він сам пережив усі моменти так званого АТО, щоб смерть здавалася найлегшим рішенням…», - зазначає Андрій.

«..За усе те, що він, його прибічники та попередники зробили з Україною, за усі смерті та каліцтва…, - прикро говорить боєць, але, окрім того, додає: - якби таки дали слово у новорічнну ніч, вшанував би усіх героїв, які поклали життя в боротьбі за українську націю… А рідним подякував за терпіння, підтримку, допомогу. Батькам - за виховання, та за знання, які мені передали…», - продовжує юнак.

…Час, з його слів, на війні досить специфічний. І побут - вже начий, адаптований до іншого життя.

«Між виїздами, якщо нічого не робити, все тягнеться дуже повільно. Постійно чимось займаєшся: усякі дрібниці, ремонт транспорту чи чистка зброї, - головне, не сидіти без діла», - говорить волинянин.

А наостанок, ніби повернувшись з далекого виміру, додає: якщо буду живий та не за ґратами, обов’язково поїду на Світязь..


Підготувала Альона ТРОХИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus