USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Україна понад усе»: спогад про лучанина, який дотримав слова

21 Травня 2015 08:15
Спогади про загиблого у минулому році лучанина солдата 24 батальйону ЗСУ Рустама Хамраєва опублікував майор Олександр Гайн у групі «Міністерства оборони України» в мережі.

Рустам загинув під час затяжного бою поблизу селища Металіст, що на Луганщині, 17 червня минулого року.

"Восени 2014 року Рустаму мало виповнитися 39. Без тата лишився 12-річний син Алішер. Батько загиблого героя — узбек, мама — українка. Сам він був громадянином України, щирим патріотом своєї Батьківщини, відважним борцем за справедливість", - йдеться у повідомленні.

Олександр Гайн пригадує, щоРустам був активним учасником Євромайдану — членом Самооборони Майдану, бійцем 14 сотні «Вільні люди», згодом перейшов у 38 сотню. У лютому під час вуличних заворушень у Києві Рустам стояв на барикадах, ризикуючи життям під снайперськими обстрілами евакуйовував поранених побратимів, врятував двох медсестер, а сам отримав поранення. Не дочекавшись, щоб загоїлися рани, в березні 2014 року знову повернувся на Майдан.

"Коли розпочалася збройна агресія на сході України, Рустам став до строю добровольців батальйону «Айдар». Він героїчно загинув 17 червня 2014 року під час бою в селищі Металіст під Луганськом. Під час останньої розмови з батьком Рустам сказав, що не може розмовляти, бо час іти, обіцяв пізніше зателефонувати. Але цього так і не сталося... Коли прийшло повідомлення, що Рустам з’явився в мережі, до нього подзвонила сестра, та з іншого кінця відповів чужий чоловік і повідомив, що боєць загинув. Передовий загін батальйону, де був Рустам, вступив у бій, щоб визволити з полону групу Надії Савченко та вибити ворога з селища Металіст. Бійці потрапили у засідку. Рустам ще з одним бойовим побратимом залишився прикривати маневр свого підрозділу. Вони стримували наступ противника, але сили були занадто нерівними — українські воїни зі стрілецькою зброєю протистояли добре озброєним бойовикам на бронемашинах. Солдат Рустам Хамраєв до останнього прикривав бійців, надав можливість перегрупуватися і забезпечив їх відхід у безпечне місце. Він врятував загін ціною свого життя. Рустам був розстріляний з крупнокаліберного кулемета. Чоловік помер миттєво", - пригадує майор.

Він залишився вірним Військовій присязі. У своєму записнику боєць перед героїчною загибеллю написав: «Отримав автомат АКС-74, 4 магазини». І трохи нижче: «Стояти на смерть! Україна понад усе!!!». Він дотримав слова...

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини публікувало спогади про Героя-лучанина, який помирав з Україною в серці.

ЧИТАТИ ЩЕ: «Щоб всі спали спокійно, комусь треба спати не вдома», - Рустам Хамраєв

«Стояти на смерть! Україна понад усе!»Під час затяжного бою поблизу селища Металіст, що на Луганщині, 17 червня минуло...

Posted by Міністерство оборони України on 20 травня 2015 р.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus