USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волиняни в «Чорному тюльпані»: «Втрати більші, аніж нам повідомляють»

9 Квітня 2015 10:15
«Втрати у цій війні у десятки разів більші, аніж нам повідомляють», - кажуть волиняни - учасники місії «Чорний тюльпан». Про це інформує Press Центр.

Волинський археолог, директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський бере участь в місії «Чорний тюльпан» з січня 2015 року. З початку військових дій на сході займався волонтерством і неодноразово відвозив туди допомогу. А потім почав шукати загиблих українських військових…

Чоловік уже тричі в складі місії був не лише на українській території, а й на окупованих землях. І планує повернутися знову. На його думку, місія «Чорний тюльпан» може працювати близько 10 років, адже війна ще не закінчилась, а кількість безвісти зниклих зростає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОШУК ЗАГИБЛИХ ВОЛИНЯН: «ЧОРНИЙ ТЮЛЬПАН» ВІДКРИВАЄ ФІЛІАЛ В ЛУЦЬКУ

Місія «Чорний тюльпан» розпочала свою роботу після Іловайська

- Після Іловайського котла у вересні 2014 року місія «Чорний тюльпан» розпочала свою роботу. Я планував їхати ще тоді. Однак знайомим полковник, якому я тоді возив допомогу на схід, почав відмовляти мене. І навіть дав наказ, щоб мене не впускали на ці території. Але все-таки в січні нам вдалося долучитися.

Олексій Златогорський (ліворуч)


Я підтримую зв`язок із Києвом, і з «ДНР» для того, щоб знати, куди їхати. Маршрут формуємо ввечері, потім телефонуємо до наших і на іншу сторону і узгоджуємо. З нами немає ніяких ні місій ОБСЄ чи інших, які могли б гарантувати безпеку.

Чоловік говорить, що дуже важливо, щоб в так званих «ДНР» і «ЛНР» були попереджені про їхній приїзд, бо в іншому випадку стрілятимуть на ураження.

«В Донецьких моргах ще є 50 наших кіборгів»

- Буває так, що копаєш весь день, але нічого так і не знайдеш, а буває – навпаки. Ми вже побували і в Дебальцевому, де ситуація вкрай неприємна. Там дуже небезпечно, і місцевим так званим «ополченцям» все одно, з якої ми місії і чого сюди приїхали.

Під час місії ми вже відвідали Донецьк, Старобєшеве, Авдіївку, Волноваху та інші території. Найстрашніше тоді, коли проїжджаєш останній блокпост української армії і розумієш, що ти вже на іншій території й невідомо, чи повернешся звідти живим. У донецьких моргах ще є 50 наших кіборгів. З Донецької області вивезли 535 тіл, близько 200 ще залишається в Луганській. У «ДНР» нам працювати значно легше, ніж в «ЛНР». На цю територію взагалі дуже складно потрапити і гарантій безпеки там значно менше.

Чоловік зізнається, що йому, як професійному археологу, цікаво дізнатися історію знайденої ним людини – де жив, коли загинув.

- Я підтримую особисті контакти з рідними, які шукають своїх. Буває дуже складно говорити правду про те, де загинув, але гірше, коли інформації немає ніякої. Отак в нас і з'являються поховання невідомих героїв.

«Працювати доведеться ще років 10»


Олексій Златогорський впевнений, що місія працюватиме ще довгий час.

- Війна ще не закінчилася. Втрати в цій війні в десятки разів більші, аніж повідомляють офіційно. Багато зниклих безвісти, у нас ще дуже багато роботи. І для того, щоб знайти всіх наших воїнів, думаю, працювати доведеться ще років 10. Але Донецька і Луганська області, мабуть, вже до України не повернуться. Донецьк зараз живе своїм життям, там навіть працює «Львівська кав`ярня». Місцеві навіть почали відбудовувати місто. Але найцікавіше те, що місцеві ставляться до нас і до нашої місії нормально. Вони нам дякують за те, що ми робимо, бо це - війна. І кожен, хто отак втрачає своїх рідних, дуже хоче їх знайти і поховати як слід. Як в Україні, так і в «ДНР» тепер є свої герої. І ми від цього нікуди не втечемо.

«Мешканці сходу не прагнуть повертатися до України»

- Нам вдалося побувати по обидва боки – і в Україні, і в так званих «республіках». Ні в Авдіївці, ні в інших містечках, які чи в «ДНР», чи навіть на кордоні, не прагнуть повертатися до України. Можливо, якби наша влада створили значно кращі умови для життя… А так про повернення навіть не йдеться. Конфлікт на Донбасі можливо лише заморозити. Я розумію, що в нас є добровольчі батальйони, які готові йти до переможного кінця – і ДУК, і ОУН, але яким буде той кінець, я не знаю. У війні знайти правду практично неможливо. І я це розумію, як історик.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНЯНИ У МІСІЇ «ЧОРНИЙ ТЮЛЬПАН»: ЗНАЙДЕНО ТІЛА 34 ВІЙСЬКОВИХ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus