USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

З мобілізаційним резервом у нас був провал, - військовий експерт

21 Жовтня 2014 11:17
У будь-якій країні головна школа підготовки мобілізаційного резерву – це армія. Але в Україні події цього року довели, що мобілізаційний резерв практично не підготовлений.

Про це розповів відомий блогер, військовий експерт Дмитро Тимчук під час прес-конференції у Луцьку 20 жовтня.

«З мобілізаційним резервом у нас був суцільний провал. Він мав би готуватися в армії. Тобто, мається на увазі, що молодий чоловік пішов служити, відслужив і, маючи військово-облікову спеціальність, він вже звільняється в запас підготовленим фахівцем. Згодом на військових зборах він освіжає в пам’яті знання про зброю, освоює нові зразки. Коли ж настає час «Ч», день «Д» - він займає своє місце в строю згідно зі своєю ВОС», - пояснює засновник «Інформаційного опору».

Коли ж навесні розпочалась мобілізація, то чимале здивування викликали дії військкоматів, коли добровольцям відмовляли, а брали до війська тих, «хто займався бозна чим» і ставили у стрій. Зі слів Дмитра Тимчука, такий підхід до мобілізації – це наслідок нашої бюрократичної системи.

«Адже будь-якому працівнику військкомату простіше за списком виконати план: поставити в стрій 100 танкістів, операторів-навідників, 200 механіків і т.д. Він по списку пройшовся, хто був першим у списку – того й призивали, аніж викликати кожного, порозмовляти, дізнатися доброволець він чи ні», - пояснює він.

Водночас, проблемою українського мобілізаційного резерву є те, що люди, які мають згідно з документами військово-облікову спеціальність, насправді не є спеціалістами. Що й казати, якщо в нас армія мала бюджет проїдання, а на модернізацію озброєння і військову техніку тратилися копійки. Самі ж солдати замість того, щоб освоювати професію, фарбували паркани і підмітали плац. Відтак, багато людей, яких призивали, розповідали, що техніки навіть в очі не бачили, і на стрільбах по три патрони вистрелили й їх вважають спеціалістами.

Нині ж, каже Дмитро Тимчук, українська армія проходить процес становлення: методом проб і помилок. Дуже дорогою ціною. І виходить на рівень того військового формування, яке має бути в Україні. Також тільки тепер починає впроваджуватися безпека інформаційної сфери.

До слова, на думку військового експерта, РНБО потребує реформування. Вона не має бути координуючим органом з декларативними функціями, а складатися з двох частин: аналітиків, які оцінюють загрози, а друга повинна мати виключні повноваження у сфері управління й координації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus