USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Газова плутанина: чи сплачуватимуть волиняни борг-сюрприз

31 Березня 2016 17:56
Урядовці й досі не визначились, якою буде ціна на газ у квітні, яким чином нараховуватиметься так звана абонентська плата. Адже з квітня щомісячний платіж за газ мав би складатися з двох частин. Перша частина – змінна, і її розмір буде залежати від обсягу спожитого газу. Друга частина – це абонентська плата «за доступ до потужності» газопроводу. Поки що немає рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), яким чином її нараховуватимуть, кажуть газовики.

Щодо підвищення цін, то уряд не ухвалив рішення про підвищення тарифів на газ для населення з 1 квітня через відсутність політичного рішення з цього питання.

Про це йдеться у щотижневику Волинські Новини № 9.

18 березня міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що немає ясності щодо підвищення ціни, пише finance.ua.

«Для цього має бути політичне рішення», – прокоментував він.

Міністр зазначив, що підписаний торік із Міжнародним валютним фондом меморандум справді передбачає підвищення цін на газ для населення з 1 квітня 2016 року до рівня, що відповідає 75% ціни імпортного газу.

«На сьогодні такий рівень становить 5500 гривень. Але такого рішення наразі немає», – резюмував він.

Як повідомлялося, глава НКРЕКП Дмитро Вовк прогнозував збільшення «соціального» тарифу на газ для населення на 53% (на 1900 грн) – до 5500 грн за 1 тис. куб. м з ПДВ – з 1 квітня 2016 року.

Непорозуміння є і щодо так званого боргу. Українці, які не мають лічильників, отримали в березні сюрприз у платіжках за газ. Адже у січні змінилися норми його споживання. Це сталося у зв’язку з тим, що суд скасував постанову уряду річної давнини про зниження норм споживання газу. Відповідно, облгази провели перерахунок. Таким чином, у платіжках з’явилася сума заборгованості.

«Зробили перерахунок, і у споживачів утворилася певна заборгованість. Вона була з травня до січня включно, тобто це дев’ять місяців. Враховуючи соціальний стан громадян, ми вирішили цю заборгованість розбити на ті самі 9 місяців», – коментував ситуацію директор «Волиньгаз збуту» Микола Тищук.

А вже 23 березня уряд затвердив нові норми споживання газу для громадян, які не мають лічильників. Якщо споживач має газову плиту і централізоване гаряче водопостачання, то норма становить 4,4 куб. м для людини на місяць. Якщо немає ані централізованого гарячого водопостачання, ані газового водонагрівача, але є плита, то норма складає 7,1 куб. м. І 14 куб. м можна використовувати у разі наявності плити й водонагрівача. У період відсутності централізованого гарячого водопостачання населення норма споживання природного газу на газову плиту встановлюється на рівні 7,1 куб. м на людину на місяць.

У згаданій постанові йдеться, що перерахунок вартості природного газу здійснюється в порядку, затвердженому Міністерством енергетики та вугільної промисловості. Втім такого порядку за станом на 29 березня немає, пояснюють газовики. Тому невідомо, чи існуватиме й надалі борг-сюрприз.

Підготувала Дарина ГОГОДЗА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Бука Показати IP 31 Березня 2016 20:36
Зае*али с єтим газом. Хоч бери і свій зберай та споживай.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus